R. Kurlianskis žinojo, kokį politiką kokiu buteliu pradžiuginti

„Lietuvos rytui“ praskleidus politinės korupcijos bylos, susijusios su „MG Baltic“, užkulisius, aiškėja vis pikantiškesnės detalės – koncernas registravo dovanas, kurių nusipelnė įtakingi veikėjai. Bet tik dalis jų prisipažįsta buvę apdovanoti.

 Buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas R.Kurlianskis žinojo, kokį politiką kokiu buteliu pradžiuginti.<br> T.Bauro nuotr. 
 Buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas R.Kurlianskis žinojo, kokį politiką kokiu buteliu pradžiuginti.<br> T.Bauro nuotr. 
„MG Baltic“ yra ne sykį pamaloninę E.Masiulį (dešinėje) ir G.Steponavičių.
„MG Baltic“ yra ne sykį pamaloninę E.Masiulį (dešinėje) ir G.Steponavičių.
Teigiama, kad butelių yra gavę ir G.Landsbergis, ir M.Adomėnas (kairėje).
Teigiama, kad butelių yra gavę ir G.Landsbergis, ir M.Adomėnas (kairėje).
R.Sinkevičius prisipažino butelį išgėręs su koncerno atstovais.
R.Sinkevičius prisipažino butelį išgėręs su koncerno atstovais.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Apr 7, 2018, 6:47 AM, atnaujinta Apr 7, 2018, 8:27 PM

Šiomis dienomis valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis pareiškė nujautęs, kad konservatoriai nėra geresni politinės korupcijos skandale už iki šiol dažniausiai linksniuojamus liberalus.

R.Karbauskiui ypač įstrigo „Lietuvos ryto“ paskelbtas faktas, jog „Stumbro“ gamybos degtinės butelį iš koncerno „MG Baltic“ vadovų yra gavęs ir konservatorių vedlys Gabrielius Landsbergis.

Šaltinių teigimu, korupcijos bylos tyrėjams G.Landsbergis per apklausą nurodė tik pavartęs šį butelį ir liepęs padėjėjai paslėpti.

Bet ir to R.Karbauskiui užteko apibendrinimams, jog esą visi politikai, išskyrus valstiečius, tokie patys: „Imti dėžučių pas mus niekam nekiltų mintis.“

Tačiau ką Seimo Kultūros komiteto pirmininkas atsakytų sužinojęs, kad svaigaus gėrimo butelį iš politikus šokdinusių verslininkų galėjo gauti ne tik G.Landsbergis, kiti įtakingi veikėjai, bet ir dabartinės Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis?

Įkliuvo su pinigais dėžutėje

2016 metų gegužę sulaikius tuometį Liberalų sąjūdžio lyderį Eligijų Masiulį, jo namuose buvo rasti 106 tūkst. eurų, kuriuos parlamentarui perdavė „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis.

Iš verslininko gautus pinigus (200 ir 500 eurų kupiūromis) politikas visą dieną automobilio bagažinėje vežiojosi paslėpęs degtinės „Stumbras Millenium Oak aged edition“ butelio dėžutėje. Ją E.Masiulis gavo kartu su pinigais, kuriuos jam verslininkas perdavė savo automobilyje netoli Seimo rūmų.

Dovanas lydėjo pažadai

Įvairiomis dovanomis Liberalų sąjūdžio veikėjai buvo pamaloninami ir anksčiau.

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, byloje užfiksuota daugybė restoranuose vykusių E.Masiulio ir alkoholio gamyklą valdančio koncerno vadovų susitikimų.

Po jų buvęs liberalų lyderis bei jo bendražygiai kartais išeidavo ne tuščiomis.

Nešini maišeliais su degtinės buteliais E.Masiulis ir įtariamuoju korupcijos byloje vėliau tapęs buvęs jo pavaduotojas Gintaras Steponavičius išėjo ir iš restorano „Meat Steak House“.

Per klaidą į oficialią E.Masiulio 2015 metų gruodžio 16-osios darbotvarkę įtrauktas, o vėliau išbrauktas šių politikų susitikimas su koncerno „MG Baltic“ vadovais buvo vadinamas „kalėdine vakariene“.

Tuomet politikai gavo ne tik Azerbaidžano rinkai skirtos išskirtinio dizaino ir ypač aukštos kokybės degtinės „Grey Cardinal“ butelius, bet ir, kaip manoma, verslininkų pažadą finansiškai paremti partiją, kuri netrukus turėjo atsidurti valdžioje.

Viską kruopščiai registravo

Nors turtingas koncernas dovanomis dažnai palepindavo jiems naudingus žmones, ypač prieš šventes, R.Kurlianskis turėjo įprotį skrupulingai viską registruoti.

Patikimų šaltinių tvirtinimu, kratos metu R.Kurlianskio darbo vietoje buvo rastas visuomenei gerai žinomų asmenų sąrašas – atsižvelgiant į individualius pomėgius, „MG Baltic“ jiems esą perdavė viskio, degtinės, šampano ar konjako.

Politiko versija prajuokino

Teigiama, kad dėl savo pavardės šiame sąraše per apklausą Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT) pernai teko aiškintis ir parlamentarui Mantui Adomėnui. Prie šio politiko pavardės esą buvo užrašyta „vynas 2“.

Tyrėjus sudomino, ką galėtų reikšti ši frazė. Netikėto klausimo užklupto konservatoriaus sukurpta versija vėliau prajuokino ne vieną jo liudijimą mačiusį „Lietuvos ryto“ šaltinį.

Aiškindamas šią frazę M.Adomėnas svarstė, kad greičiausiai dukart vynu jį vaišino R.Kurlianskis, o keletą kartų jis – verslininką.

„Bet juk niekam ne paslaptis, kad už politikų pietus ir gėrimus visada mokėdavo verslininkas“, – juokėsi su byla gerai susipažinęs „Lietuvos ryto“ pašnekovas.

Beje, M.Adomėnas, kuris šią savaitę dėl savo santykių su koncerno atstovais pats pasišovė pasiaiškinti partijos Priežiūros komitetui, dovanų iš „MG Baltic“ yra gavęs ir po 2016 metų pavasarį kilusio skandalo.

Šaltinių teigimu, per apklausą politikas nurodė, kad kitas koncerno viceprezidentas Romanas Raulynaitis, su kuriuo parlamentaras susitikinėjo nuolat, prieš 2016 metų gruodį jam padovanojo vyno. M.Adomėnas tada esą net pajuokavo, kad po E.Masiulio istorijos tokias dovanas imti gana rizikinga.

Tačiau konservatorius išsiaiškino, kad vynas galėjo kainuoti apie 30 eurų, todėl nematė prasmės šios dovanos deklaruoti.

Be to, M.Adomėnas tyrėjams esą nurodė, kad deklaravimas būtų galėjęs sukelti nereikalingų apkalbų.

Sąraše buvo ir S.Skvernelis

Nežinia, dėl kokių priežasčių pripažinti, kad iš R.Kurlianskio yra gavę dovanų, išdrįso toli gražu ne visi šio verslininko „apdovanotųjų“ sąraše atsidūrę veikėjai.

Nepatvirtintomis žiniomis, sąraše yra ir S.Skvernelis, įrašytas pravarde. Jei verslininkas savo užrašus pildė teisingai, tuometis vidaus reikalų ministras pretendavo gauti „Stumbro“ degtinės.

Tačiau gali būti, kad 2015 metų pabaigoje S.Skverneliui pranešus apie ketinimus palikti šį postą verslininkas irgi apsigalvojo. Mat šią savaitę dabartinis premjeras „Lietuvos rytui“ tvirtino iš „MG Baltic“ niekada nėra gavęs dovanų: „Jokiam pavidale.“

Vyriausybės vadovas įsitikinęs, kad tokia dovana negalėjo kur nors nusimesti ar nukeliauti ne tuo adresu: „Aš tiesiog negalėjau jos gauti, nes nieko iš to koncerno nepažįstu ir nebendrauju.“

Tikino, kad geria tik vandenį

R.Kurlianskio sąraše atsidūrė ir dabartinis socialdemokratų lyderis sostinės vicemeras Gintautas Paluckas.

Jis taip pat tikino iš „MG Baltic“ dovanų negavęs.

Tiesa, paklaustas, ar niekada nėra sulaukęs siuntinio su vynu, politikas nebuvo toks kategoriškas: „Nepamenu. Nemanau, kad taip galėjo būti. Aš jau penkerius metus iš viso negeriu.“

Kad galėjo būti įrašytas į R.Kurlianskio apdovanotųjų sąrašą, nustebo ir buvęs G.Palucko konkurentas dėl Socialdemokratų partijos pirmininko posto Mindaugas Sinkevičius. Pastarajam esą turėjo būti įteiktas viskio butelis. Bet buvęs ūkio ministras neigia jį gavęs.

„Niekada – nei viskio, nei vyno, nei mineralinio“, – atsakė M.Sinkevičius, o paklaustas, ar geria viskį, šmaikštavo, jog dabar renkasi tik vandenį, nes darbuojasi jį tiekiančioje Jonavos įmonėje.

Atsikimšo ir išgėrė kartu

Užtat į sąrašą patekęs M.Sinkevičiaus tėvas, buvęs susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius atvirai prisipažino, kad iš koncerno atstovų gimtadienio proga yra gavęs ne tik rožių.

Seimo „socdemdarbietis“ prisiminė, kad jam vadovaujant Susisiekimo ministerijai „MG Baltic“ prezidentas Darius Mockus su R.Kurlianskiu buvo užsukę su buteliu, tačiau jau pamiršo, koks tai buvo gėrimas.

„Atsikimšom ir išgėrėm. Sutikčiau ir pakartoti“, – juokėsi „Lietuvos ryto“ pakalbintas parlamentaras.

Dėl iš verslininkų gautos dovanos M.Sinkevičius nemato problemų: „Jeigu butelį būčiau įsidėjęs į stalčių, gal būtų ir negerai, bet kai visi kartu sėdome prie stalo ir paragavome – jau ne dovana.“

Sulaukė žmonos priekaištų

Iš koncerno vadovybės gautų dovanų nesureikšmina ir vienas korupcijos bylos įtariamųjų, buvęs „darbietis“ Vytautas Gapšys. Į R.Kurlianskio sąrašą patekęs buvęs parlamentaras neslėpė gavęs ir viskio, ir konjako.

Politikas prisiminė, kad būdamas Seimo nariu panašių dovanų sulaukdavo gana dažnai, ypač prieš šventes.

Vieną kartą namuose atsidaręs dovanų gautą dėžutę jis rado jau nugertą butelį.

„Tada sulaukiau žmonos priekaištų, kad gėriau pakeliui į namus“, – juokėsi šią istoriją prisiminęs V.Gapšys.

Kas siuntė – nežinojo?

Anot „Lietuvos ryto“ šaltinių, klausimo apie iš koncerno gautas dovanas sulaukė ir Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius, kuris STT buvo apklaustas kaip dauguma Liberalų sąjūdžio frakcijos narių.

Politikas „Lietuvos rytui“ tvirtino tyrėjams nurodęs, kad jokių dovanų, išskyrus galbūt sveikinimo atvirukus ar knygas, iš R.Kurlianskio nei tiesiogiai, nei per tarpininkus nėra gavęs – alkoholio taip pat.

Bet, kalbama, jog kiti STT liudiję su „MG Baltic“ susiję asmenys, paklausti, ar R.Kurlianskio prašymu šiam liberalui nėra nešę butelio viskio, išgirdo kiek kitokį atsakymą nei „Lietuvos rytas“.

Vis dėlto gali būti, kad V.Gailius net nežinojo, kad išskirtinio viskio jam perdavęs su koncernu susijęs geras jo bičiulis buvo siųstas R.Kurlianskio – vyrai verslininko perduotą butelį esą išgėrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.