Socialdemokratai įsiutę – dėl jiems peršamo rekordo grasina net teismais

Lietuvos rekordus fiksuojanti agentūra „Factum“ užfiksavo dar vieną rekordą, tačiau pirmą kartą per visą agentūros gyvavimo laiką rekordą paprašyta anuliuoti arba pagrasinta kreiptis į teismą. O kivirčas kilo, kai nuo Socialdemokratų partijos atskilę nariai įsteigė dar vieną partiją – Socialdemokratų darbo partiją.

 Lrytas.lt koliažas
 Lrytas.lt koliažas
 Rekordų agentūros įkūrėjas liepė socialdemokratams atsižegnoti nuo Algirdo Mykolo Brazausko, o kol to nebus padaryta, užfiksuotas rekordas nebus anuliuotas.<br> P.Lileikio nuotr.
 Rekordų agentūros įkūrėjas liepė socialdemokratams atsižegnoti nuo Algirdo Mykolo Brazausko, o kol to nebus padaryta, užfiksuotas rekordas nebus anuliuotas.<br> P.Lileikio nuotr.
Linas Jonauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Linas Jonauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos ryto“ televizijos laida „24/7“

Apr 9, 2018, 9:55 AM, atnaujinta Apr 9, 2018, 10:01 AM

Rekordus fiksuojančios agentūros skaitiklis įsijungė ir suskaičiavo, kad nuo pirmųjų ištakų socialdemokratinių pažiūrų partija yra daugiausiai kartų pavadinimą keitusi partija Lietuvoje.

Atsinaujinimo įvaizdį kuriančius socialdemokratus papiktino, kad jų ištakas agentūra skaičiuoja nuo komunistų ir netgi bolševikų laikų, Vladimiras Iljičius Leninas laikomas jų ideologijos pradininku, o jie sako nieko bendra neturintys nei su Leninu, nei su komunistais.

Rekordų agentūros įkūrėjas liepė socialdemokratams atsižegnoti nuo Algirdo Mykolo Brazausko, o kol to nebus padaryta, užfiksuotas rekordas nebus anuliuotas.

Lietuvos rekordų knygoje Lietuvos socialdemokratų partija įvardijama kaip daugiausia kartų pavadinimą keitusi partija rekordininkė. Kai nuo partijos atskilo ir naują partiją įregistravo Gedimino Kirkilo pasekėjai, rekordus fiksuojančios agentūros skaitiklis išmušė skaičių 19. Tiek kartų nuo ištakų pradžių esą keitėsi socialdemokratų pavadinimas.

„Šitas rekordas niekaip negali būti priskirtas Lietuvos socialdemokratų partijai, nes Lietuvos socialdemokratų partija nekeitė pavadinimo nei vieno karto.

Tai yra, įsisteigusi pirmoji partija 1896 m. iki pat šiol yra išlaikiusi tą patį pavadinimą. Mes tokie pat socialdemokratai, kaip ir buvome daugiau kaip prieš 100 metų“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7” teigė Socialdemokratų partijos atsakingasis sekretorius Linas Jonauskas.

Tačiau rekordą užfiksavę specialistai mano kitaip.

V.Navaitis: tai yra to paties medžio šakos

„Socialdemokratų užuomazgos, ištakos, iš kur jie yra kilę – galima žiūrėti į grupę, kuri susidarė 1883 m. Joje dalyvavo tokie žymūs socialdemokratai kaip Feliksas Dzeržinskis, Andrius Domaševičius. Nežinau, ar reiktų jų atsisakyti“, – teigė rekordų agentūros „Factum“ vadovas Vytautas Navaitis.

Rekordų agentūros atstovai partija pasidomėjo nuo pat jos ištakų. F.Dzeržinsio pavardė socialdemokratų nepuošia, bet savo revoliucionieriaus karjerą jis pradėjo būtent Lietuvoje. Tai vienas artimiausių Lenino bendražygių. Jo vardas žinomas kiekvienam bent kažką girdėjusiam apie bolševikų terorą ir pasibaisėtinus šio režimo nusikaltimus. Nuvertus Lenino paminklus istorija irgi turėjo nueiti užmarštin, bet vėl išniro.

„F.Dzeržinskis buvo suvažiavimų dalyvis, priklausė socialdemokratų partijai iki suėmimų. Pabėgęs įstojo į kitą partiją. Tada sukuria visai kitą organizaciją, veikia kitoje partijoje, tampa bolševikų partijos nariu. Jis socialdemokratu buvo trumpai ir epizodiškai, būdamas jauno gimnazisto amžiaus“, – pasakojo partijų ideologijas tyrinėjantis istorikas Gintaras Mitrulevičius.

„Kadangi iš jų kilo ir komunistų partija, turbūt niekas neatsisakys pasakyti, kad socialdemokratai ir komunistų partijos įkūrėjai buvo tie patys žmonės“, – teigė V.Navaitis.

Socialdemokratų partijos atstovai jau seniai sako, kad jie su komunistais niekada neturėjo nieko bendra, bet rekordų agentūros vadovas laikosi savo.

„Daugiausia pavadinimų pakeitusi organizacija – socialdemokratinė komunistinė organizacija. Komunistinė todėl, kad tai viena iš komunistinės partijos atšakų. Kilmė ta pati. Kaip iš medžio auga šakos, tai čia yra įvairios šakos prie to paties medžio“, – sakė V.Navaitis.

Grasina teismais

Bet už tokius žodžius rekordų agentūros vadovas gali atsidurti ir teisme. Socialdemokratai sako, kad ten jie gins savo partijos garbę. Sąsajos su komunistais jiems atrodo nedovanotinos.

„Mes keliame klausimą, kodėl yra tendencingai siekiama komunistus parodyti kaip mūsų partijos narius. Tikrai taip nėra. Dėl tos priežasties kreipėmės, prašydami paneigti rekordą ir išsigalvojimą. Tokių istorinių faktų nėra. Neabejoju, kad rekordas bus paneigtas“, – teigė socialdemokratų atsakingasis sekretorius L.Jonauskas.

Šimto metų senumo istoriją žino tik istorikai, o štai 2001 m. prisimena daugelis, tuomet socialdemokratai susijungė su A.Brazausko vadovaujama Lietuvos demokratų darbo partija. Kuri, anot rekordus registruojančios agentūros vadovo, buvo ne kas kita, o komunistų partija kitu pavadinimu.

„Mes turime Lietuvos Respublikos teisingumo ministro įsakymą, ten pasakyta taip: Lietuvos komunistų partijai pakeitus pavadinimą, perregistruoti Lietuvos demokratine darbo partija. Pakeitus ne ideologiją, ne siekius, o tik pavadinimą“, – aiškino „Factum“ vadovas V.Navaitis.

„Jungtuvės buvo sėkmingos. Vėl grįžo komunistų partijos nomenklatūra, užsikabinusi socialdemokratinę iškabą. LDDP motyvas buvo galutinai atsikratyti komunistinio šleifo ir pasivadinti tikraisiais socialdemokratais“, – teigė dienraščio „Lietuvos rytas“ apžvalgininkas Vytautas Bruveris.

Tačiau partijos pavadinimai skambėjo vienaip, o darbai atrodė priešingai.

„Buvo deklaruojama socialdemokratinė programa, bet ideologijos ir turinys buvo kitoks. Galima kelti klausimą, ar vykdė socialdemokratinę programą. Bet ji, nevykdydama socialdemokratinės, nevykdė ir komunistinės. Vienas iš priekaištų, kad kūrė rinkos kapitalizmą ne socialiai koordinuotą, buvo vykdoma su privatizacija, bet tai nesuderinama su komunizmo ideologija“, – teigė istorikas G.Mitrulevičius.

Tačiau po Socialdemokratų partijos pavadinimu ilgai slėpęsi kai kurie buvę Lietuvos darbo partijos lyderiai socialdemokratus paliko ir pavadinimas vėl keitėsi, pasiekdamas naują rekordą.

Socialdemokratai sako jau susiradę advokatą, kuris, jeigu nebus paneigtas rekordas, pateiks ieškinį teismui. O rekordus paskelbusi agentūra tikina nebijanti.

„Teisminį procesą reiktų pradėti ne nuo mūsų, o nuo pirminių šaltinių paneigimo, atsiribojimo nuo A.Brazausko. Jeigu jaunieji socialdemokratai nori kažką paneigti, pradžioje turi atsižegnoti nuo A.Brazausko“, – sakė V.Navaitis.

Turi ir daugiau staigmenų

Tačiau rekordus renkanti agentūra sako, kad socialdemokratai pretenduoja į dar kelis rekordus.

„Mes gavome net tokių pasiūlymų, kad į pavadinimų skaičių kaitą reiktų įtraukti A.Brazausko socialdemokratinės koalicijos pavadinimą. Tai buvo vienerių rinkimų metu“, – teigė V.Navaitis.

Istorikai sako, jeigu visų partijų atskalūnai būtų traukiami į rekordus, tai Lietuvos politinė padangė nušvistų neįprastomis spalvomis.

„Taip skaičiuojant galima įdomiai priskaičiuoti. Nuo konservatorių atsiskiria Gediminas Vagnorius, keičiasi partijos, atsiranda Krikščionių partija. Po to susijungia su Darbo partija, o tai reiškia, kad Darbo partija irgi tampa Tėvynės sąjungos istorijos dalimi“, – pasakojo G.Mitrulevičius.

Rekordų agentūra socialdemokratams siūlo dar vieną staigmeną – dar vieną rekordą.

„Noriu paraginti socialdemokratus užregistruoti kitą rekordą – didžiausią suvenyrinį ženklelį“, – sakė V.Navaitis.

Kad partijos ženkliukas būtų registruotas didžiausiu Lietuvoje, socialdemokratai rekordų agentūrai „Factum“ turi pateikti ženkliuko autorių, kiek vienetų buvo pagaminta ir kas gamino.

„24/7“ – sekmadieniais 21.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.