„Nanook” žurnalistai pakviesti į tarptautinį žurnalistikos festivalį Italijoje

Balandžio 11-ąją Perudžoje (Italija) prasidėsiančiame Tarptautiniame žurnalistikos festivalyje IJF dalyvaus virš 700 medijų profesionalų iš 50-ies šalių. Agentūros „Nanook“ žurnalistai Berta Tilmantaitė ir Karolis Vyšniauskas į festivalį pakviesti kalbėti apie nepriklausomos žiniasklaidos kūrimą Rytų Europoje ir bendruomenių svarbą.

 Vienas iš „Nanook“ komandos žurnalistų, pirmojo profesionalaus lietuviško tinklalaidės „Nyla“ kūrėjas Karolis Vyšniauskas (antras iš dešinės) Perudžoje pasakos apie bendruomenės svarbą žurnalistikoje. <br> Nanook nuotr.
 Vienas iš „Nanook“ komandos žurnalistų, pirmojo profesionalaus lietuviško tinklalaidės „Nyla“ kūrėjas Karolis Vyšniauskas (antras iš dešinės) Perudžoje pasakos apie bendruomenės svarbą žurnalistikoje. <br> Nanook nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-04-10 13:14

„Nanook“ pavyzdys bus nagrinėjamas tarptautiniu mastu

Festivalio diskusijoje „Media entrepreneurship. Case study: Eastern Europe“ viena „Nanook” įkūrėjų fotožurnalistė Berta Tilmantaitė kalbės apie tai, kokios galimybės ir iššūkiai kyla Lietuvoje kuriant nepriklausomą žurnalistikos agentūrą. 

Pietų Amerikoje, Azijoje ir Europoje dirbusi Tilmantaitė yra pirmoji lietuvė, kurios fotoistorijos spausdintos „National Geographic“ žurnale, ji bendradarbiavo su daugybe tarptautinių žiniasklaidos priemonių. Tačiau 2015 m., kartu su kolega fotožurnalistu Artūru Morozovu įkūrė „Nanook”, siekdami plėsti multimedijų žurnalistiką čia, Lietuvoje. Kartu su komanda jie parengė dokumentinius multimedijų pasakojimus apie Panevėžio moterų pataisos namų gyventojas, Lietuvos parolimpiečių rinktinę, Lietuvoje prieglobstį gavusius rusų disidentus ir keletą kitų. 

„Įkūrėme „Nanook”, nes norėjome pasakoti aukščiausius žurnalistikos standartus atitinkančias istorijas lietuviškai. Kvietimas į festivalį mums patvirtina, kad Lietuvoje kuriama žurnalistika yra įdomi ne tik Lietuvos auditorijai, bet yra analizuojama tarptautiniu mastu”, – sako Berta Tilmantaitė.

Diskusijoje taip pat dalyvaus makedonietė Kristina Ozimec, tiriamosios žurnalistikos platformos PINA įkūrėja ir prezidentė, viena labiausiai patyrusių tiriamosios žurnalistikos profesionalių centrinėje Europoje.

Diskusiją moderuos buvęs „Chicago Tribune“ redaktorius, dabar – multimedijų konsultantas amerikietis Robb’as Montgomery. Šiemet jis išleido knygą „Smartphone Video Storytelling“ paaiškinančią, kaip panaudoti mobilųjį telefoną vaizdo istorijų pasakojimui.

Bus pristatytas pirmoji profesionali tinklalaidė

Vienas iš „Nanook“ komandos žurnalistų, pirmojo profesionalaus lietuviško podkasto (tinklalaidės) „Nyla“ kūrėjas Karolis Vyšniauskas Perudžoje pasakos apie bendruomenės svarbą žurnalistikoje. 

„Nyla“ podkastas didele dalimi yra išlaikomas klausytojų – 178 jų prisideda prie kūrimo finansiškai per „Patreon“ platformą. Italijoje žurnalistas kalbės apie naują tinklalaidės platformą „Nyla Live“, kuria „Nanook“ komanda sieks megzti dialogą gyvose diskusijoje, užuot likus prie „Facebook“ komentarų sienų.

Diskusijoje, pavadintoje „Building communities through in-real-life engaged journalism“ taip pat dalyvaus Jungtinės Karalystės tiriamosios žurnalistikos biuro žurnalistė Maeve McClenaghan – jos tyrimai buvo publikuoti „The Guardian“, „Vice“, BBC radijuje ir kitose žiniasklaidos priemonėse. Diskusijoje ji pristatys projektą „No Refuge Tour“, parodantį smurto artimoje aplinkoje mastą Jungtinėje Karalystėje ir bendruomenių galią jį sumažinti.

Į diskusiją taip pat įsijungs Sirakūzo (Niujorko valstija, JAV) bendruomenės laikraščio „The Stand“ vienas redaktorių Gregas Munno. Jis organizuoja kasmetinę fotografijų parodą „South Side Photo Walk“, kurioje kaip fotografai dalyvauja patys Sirakūzo gyventojai, dauguma kurių – ties skurdo riba gyvenantys afroamerikiečiai. Ignoruojami didžiųjų žiniasklaidos kanalų jie kasmet į savo gyvenimą atkreipia dėmesį patys.

„Nanook“ laimėjo projektą, kartu su kolegomis iš JAV ir Europos

Diskusija apie bendruomenes ir žurnalistiką „Nanook“ žurnalistų komandai bus įžangą į tarptautinį projektą „Finding Common Ground“ („Surasti bendrą kalbą“), kurio tikslas – užmegzti dialogą tarp susipriešinusių, neatstovaujamų visuomenės grupių.

Projektą organizuoja Oregono (JAV) žurnalistikos ir komunikacijos aukštoji mokykla. „Nyla“ podkastas į jį atrinktas iš daugiau nei 50-ies kandidatų. Kiti laimėtojai yra žurnalistiniai projektai iš JAV, Vokietijos ir Jungtinės Karalystės.

Kiekvienas iš nugalėtojų gaus 10,000 eurų investiciją jų žurnalistinio turinio stiprinimui. Dėka „Finding Common Ground“ projekto įvyks daugiau „Nyla Live“ renginių. Pirmasis jų – diskusija „Užmiršta Lietuvos moterų kova“, analizuojanti šimtamečius Lietuvos moterų judėjimus kuriant nepriklausomą Lietuvą, įvyko vasarį Vilniaus Universitete.

Pernai „Nanook“ komanda taip pat tapo „Baltic Media Accelerator“ finalininkais ir praėjusį mėnesį sėkmingai baigė dalivavimą programoje - jos metu gavo ne tik finansinį pastiprinimą, bet įgijo ir teorinių bei praktinių žinių. 

12-asis Tarptautinis žurnalistikos festivalis Perudžijoje vyks balandžio 11-15 dienomis. Visos virš 300 festivalio diskusijų yra nemokamos, daugelis jų bus filmuojamos ir pateiktos festivalio tinklalapyje tiems, kurie festivalyje negali dalyvauti gyvai.

12-ąjį kartą vyksiančiame festivalyje Lietuvos vardas skambės dar dviejose diskusijoje. IJF dalyvaus naujienų tarnyboje “AlJazeera” virtualios realybės žurnalistiką kurianti Viktorija Mickutė bei kurdistanietė fotografė Zina Hamu, studijuojanti komunikacijos mokslus Klaipėdos LCC tarptautiniame universitete. 2014-aisiais nuo ISIS pabėgusi jazidė mergina yra viena iš kandidačių gauti Kylančių jaunų lyderių apdovanojimą, įsteigtą JAV valstybės departamento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.