D. Grybauskaitė kirto ministrui B. Markauskui, jis dar kalbės su valstiečiais

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad kritikos dėl šeimos ūkininkavimo aplinkybių sulaukęs žemės ūkio ministras Bronius Markauskas neturi galimybių toliau dirbti.

D.Grybauskaitė mano, kad B.Markauskas turi trauktis.<br> lrytas.lt montažas.
D.Grybauskaitė mano, kad B.Markauskas turi trauktis.<br> lrytas.lt montažas.
D.Grybauskaitė mano, kad B.Markauskas turi trauktis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Grybauskaitė mano, kad B.Markauskas turi trauktis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 12, 2018, 12:10 PM, atnaujinta Apr 12, 2018, 1:10 PM

„Aš manau, kad nei politinės, nei moralinės teisės likti poste toks ministras nebeturi. Jis ją prarado“, – ketvirtadienį transliuotame interviu LRT radijui sakė šalies vadovė.

Pasak jos, ministro reputacija kenktų Lietuvos įvaizdžiui Europos Sąjungos derybose dėl žemės ūkio finansavimo po 2020 metų.

„Neįsivaizduoju, kaip toks žmogus galės atrodyti ar apsimesti, kad (yra – BNS) skaidrus, moralus ir politiškai atsakingas“, – kalbėjo prezidentė.

„Jeigu Vyriausybės vadovas ir valdančioji dauguma manys, kad toks ministras jiems tinkamas, labai apgailestauju, kad mes turime tokią valdančiąją daugumą“, – pridūrė ji.

D.Grybauskaitės teigimu, vietoje B.Markausko atsakymų matyti „išsisukinėjimai ministro, dangstymasis motinos vardu, (...) apsimestinės atostogos ir taip toliau“. Pasak jos, žemės ūkio ministro gynimas į labai blogą padėtį statys premjerą Saulių Skvernelį.

Portalas 15min.lt rašė, jog B.Markausko motina Sofija Markauskienė 5–6 metus keliais sklypais Klaipėdos rajone naudojasi be savininkų leidimo.

Vienas žemės savininkų teigė pats mokantis žemės mokestį ir nėra suteikęs leidimo ministro šeimai ūkininkauti jo žemėje. Tuo metu, pasak portalo, B.Markausko motina už šiuos sklypus iš Nacionalinės mokėjimų agentūros gauna išmokas.

Žemės ūkio ministras šiuo metu išėjęs trumpų atostogų – jo darbe nebus ketvirtadienį ir penktadienį. Ministras BNS aiškino norįs ramiai pabūti ir pasikalbėti su šeima ir tikino besilaikysiantis pažado parduoti šeimos ūkį. 

Prezidentė taip pat tvirtino, kad reikia taisyti tvarką, jog Europos Sąjungos paramą už dirbamą žemę galima gauti sudarius žodinį sutarimą su dirbamo sklypo savininku.

Turės atsakyti į klausimus

Trečiadienį LRT televizijos laidoje „Dėmesio centre“ Gediminas Kirkilas teigė, kad D.Grybauskaitė pareikalaus B.Markausko trauktis iš posto.

„Aš esu tikras, kad prezidentė pasisakys. Vargu ar ji pradės staiga kaip nors keisti savo požiūrį, taktiką ar net ideologiją tokiais klausimais. Ji tikrai to nekeis“, – sakė jis.

Ketvirtadienį Seimo socialdemokratų partijos frakcija pakvietė B.Markauską į Seimą atsakyti į klausimus.

 

Frakcija neatmetė galimybės, kad jeigu ministro B.Markausko atsakymai netenkins Seimo narių, bus inicijuojama interpeliacijos arba apkaltos procedūra.

Dėl likimo poste spręs po susitikimų su premjeru ir valstiečiais

D.Grybauskaitės žodžius išgirdęs ministras sakė, jog dėl savo likimo poste apsispręs kitą savaitę po pokalbių su premjeru ir valstiečių frakcija Seime.

„Aišku, tai nėra maloni situacija ir, aišku, prezidentės nuomonė yra labai svarbi, bet aš vis tiek esu politikas ir komandos žmogus. Man reikia susitikti ir su premjeru, ir su frakcija, ir tada apsispręsti“, – BNS sakė B.Markauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.