Šiaulių socialdemokratų skyriuje – nauja griūtis

Rietenų ir intrigų išgarsintame Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Šiaulių skyriuje tebesitęsia griūtis. Iš partijos pasitraukė būrys socialdemokratų su buvusiu parlamentaru Arvydu Mockumi priešakyje.

Socialdemokratas A.Mockus apkaltino partijos vadovybę dvejopų standartų taikymu ir su būriu bendražygių pasitraukė iš partijos.<br>G.Šiupario nuotr.
Socialdemokratas A.Mockus apkaltino partijos vadovybę dvejopų standartų taikymu ir su būriu bendražygių pasitraukė iš partijos.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2018, 10:36 AM, atnaujinta Apr 12, 2018, 10:48 AM

Partiją palikę šiauliečiai išplatino viešą laišką ir kreipimąsi į LSDP vadovybę. Šiuose raštuose įvardijama, kad dėl metų metus besitęsiančios nesantaikos kalti partijoje įsigalėję dvejopi standartai, pateptųjų ir neliečiamųjų luomas, nebaudžiamumo dvasia.

Arti pusšimčio šiauliečių socialdemokratų katrybę išsėmė nuobaudos ilgamečiam LSDP Šiaulių skyriaus pirmininkui Edvardui Žakariui panaikinimas. Po to sekė atsistatydinimas iš skyriaus vadovo pareigų ir nauji rinkimai, kuriuose, kaip ir prognozuota, vėl buvo išrinktas E.Žakaris.

Atsikratęs nuobaudos, E.Žakaris su bendraminčių grupe iš lojaliųjų sąrašo patvirtino keturis kandidatus dalyvauti mero rinkimuose. Vieną tinkamiausią balsuodami galės atrinkti visi skyriaus nariai. Šiais veiksmais buvo užsitikrinta, kad į rinkimus nepatektų E.Žakariui oponuojantis kandidatas.

Šiauliečių socialdemokratų kreipimasis į partijos vadovybę: „Pastaraisiais metais LSDP Šiaulių miesto skyriuje vykstantys nuolatiniai skandalai ir antidemokratiniai veiksmai seniai kėlė didelį mūsų susirūpinimą, tad iniciavome ne vieną diskusiją su aukščiausiai partijos vadovybe, kantriai laukėme atsinaujinusios LSDP Tarybos sprendimų tvirtinant principinius LSDP Etikos ir procedūrų komisijos sprendimus dėl skyriaus pirmininko E.Žakario (pasikartojantys ir nuolatiniai LSDP statuto pažeidimai, situacijos skyriuje nesuvaldymas, nuolatiniai artimiausios jo aplinkos skandalai) ir jo pavaduotojo G.Vyšniausko (pripažinto veikusio prieš LSDP interesus) veiklos.

Deja, naujai dėtos didelės viltys į „atsinaujinusią“ partijos vadovybę, susipažinus su jos priimtais sprendimais, rodos yra visiškai nepagrįstos. LSDP Tarybos ir LSDP pirmininko G.Palucko toleruojami spektakliai su LSDP Šiaulių miesto pirmininko E.Žakario „atsistatydinimu“ siekiant išvengti griežčiausios bausmės, vėliau „perrinkimai“ mums yra nepriimtini.

Pripažinkime karčią tiesą, partijos aukščiausi organai turi dvigubus standartus ir „saviems“ netaiko griežčiausių priemonių ir tokiu būdu kitiems partijos nariams pasiunčia aiškų signalą, kad partijoje egzistuoja pateptųjų luomas. Su garsiai skelbiamu partijos atsinaujinimu, deja, tai neturi nieko bendro.

Skyriaus narių susiskaldymas, narių supriešinimas, nuolatinis partijos skyriaus narių skaičiaus manipuliavimas bei vadovybės nesugebėjimas adekvačiai vertinti susidrausią situaciją šiandien mus verčia priimti ryžtingus sprendimus. Vadovaujantis LSDP statuto 10.6 punkto normomis išstojame iš LSDP.“

A.Mockus tikino, kad partijos vadovų abejingumas nepaliko kitos išeities: „Buvome kantrūs, laukėme pokyčių ir teisingumo. Tačiau supratome, kad partijoje žadėtų pokyčių nesulauksime – išskyrus dar labiau paaštėjusią kovą ir rietenas tarp dar vakar buvusių bičiulių, o šiandien jau skirtingų partijų – LSDP ir LSDDP narių. Ką jau kalbėti apie Šiaulių skyrių, kuriam iki šiol vadovauja E.Žakaris.

G.Paluckas taip ir neatrado laiko atvažiuoti ir susitikti su Šiaulių skyriaus bičiuliais, nors tikrai žinojo, jog situacija skyriuje – sudėtinga. Jau keli metai, kai Šiaulių socialdemokratai tapatinami vien su E.Žakariu ir jo aplinka, o ne su LSDP vertybėmis. Akivaizdu, kad tai yra ne visų žmonių, o vieno žmogaus šeimos interesams atstovaujantis LSDP skyrius.“

Portalo lrytas.lt žurnalisto paklaustas, ar šis žingsnis – pasitraukimas iš politikos, A.Mockus tikino, kad dar nėra apsisprendęs: „Ambicijų ir nuoskaudų turiu, konkretaus plano – ne. Yra daug pasiūlymų, bet svarstau, kaip pasielgti.“

Tai – ne pirma griūtis LSDP Šiaulių skyriuje. Pernai liepą partiją paliko 70 socialdemokratų su Šiaulių vicemeru Domu Griškevičiumi. Didžiąją dalį skyriaus jaunimo išsivedęs D.Griškevičius įkūrė visuomeninį judėjimą, kuriam pats vadovauja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.