Arūnas Karaliūnas. Gyvūnų skundų negirdi, todėl ir stumdo pinigų maišą

Nepatenkinti gyvenimo sąlygomis nuteistieji skundžiasi teismams dėl pažeidžiamų teisių ir laimi bylas. Dantis sukandę valstybės tarnautojai moka jiems kompensacijas, o centus skaičiuojantys šalies gyventojai netveria pykčiu ir siunčia prakeiksmus nusikaltėliams. 

 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-04-15 07:00

Štai kalėti iki gyvos galvos nuteistas ir Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime įkalintas Kauno nusikalstamojo pasaulio autoritetu buvęs H.Daktaras ir jo žmona R.Daktarienė turi teisę į ilgalaikius pasimatymus, o kalėjimo administracija privalo užtikrinti, kad sutuoktiniai galėtų šia teise pasinaudoti. Tokį sprendimą paskelbė Vilniaus apygardos administracinis teismas.

Kiek anksčiau teismas net nurodė sumokėti R.Daktarienei 500 eurų neturtinei žalai atlyginti, mat kalinimo įstaiga nevykdė Europos žmogaus teisių teismo nuostatų. 

Negana to, šalies valdžia žada statyti ir jau stato naujas kalinimo įstaigas, kuriose nuteistieji gyvens panašiai kaip Skandinavijos šalyse. 

Seniai žadama pagerinti sąlygas ir Kaune įsikūrusio Lietuvos zoologijos sodo gyventojams, tačiau jie teismui negali pasiskųsti, nei už grotų atsidūrusiems liūtams, nei begemotams kompensacijų mokėti nereikia, todėl ir apsiribojama sunkiai įžvelgiamais pakeitimais. 

Nuo sovietinių laikų Zoologijos sode nesilankę žmonės tikina, kad vaizdas per tris dešimtmečius beveik nepasikeitė. Daugeliu atvejų pasikeitė tik narvuose dienas leidžiančių gyvūnų karta. 

Kokių tik nebūta Zoologijos sodo gelbėjimo projektų ir sumanymų! Gyvūnus buvo pasišovę globoti politikai, verslo struktūros ar šiaip geros valios žmonės. Garsaus gamtininko T.Ivanausko prieš 80 metų įkurtą Zoologijos sodą svarstyta iškelti į kitą vietą arba visai uždaryti. 

Pastaroji galimybė itin sustiprėjo valdžioje atsidūrus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) veikėjams, mat klasikinės žaliosios partijos rūpinasi gyvūnų gerove, aplinkos švara ir net žaliais kiaušiniais apmėto kailinius dėvinčius modelius. 

Nieko panašaus neįvyko. Galbūt todėl, kad partijos pirmininkui R.Karbauskiui pačiam patinka iš arti grožėtis gyvūnais ir važinėti galingu automobiliu. 

Nesiseka padėti ir Zoologijos sodo gyventojams. Apie komplekso atnaujinimą kalbama jau kelerius metus, projektui skirta 11,5 mln. eurų, jų didžiąją dalį sudaro ES fondo parama, tačiau reikalai nejuda iš vietos. 

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas „valstietis“ K.Mažeika pareiškė, kad statybos darbų konkursas gali būti išvis sustabdytas. Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) specialistams kilo abejonių, ar sąlygos nėra pritaikytos vienai įmonei. Teismui pasikundė ir du konkurso dalyviai.

Jeigu tokie įtarimai pasitvirtintų, Zoologijos sodo direktorius A.Didžiokas tą pačią akimirką turėtų padėti atsistatydinimo pareiškimą ant aplinkos ministro stalo. 

Gyvūnams tokie pokyčiai – nė motais. Jie turbūt net nepažįsta direktoriaus ir labiau domisi gautomis valdomis bei pietums patiekti skirto indo turiniu. 

Blogiau, kad žlugus šiam konkursui Zoologijos sodas gali netekti ES fondo paramos. Tuomet tikrai kiltų pavojus Zoologijos sodo išlikimui. Ne todėl, kad žalieji nori į laisvę paleisti gyvūnus, o todėl, kad pastarieji neturės pakankamai maisto. 

Belieka laukti gamtą mylinčių kauniečių žingsnių. Jie stropiai gina nuo pjūklais ginkluotų vyrų net sutrešusius medžius, tačiau abejingai stebi, kaip niūriai dienas leidžia Zoologijos sode įkurdinti laukiniai gyvūnai. Gal jie galėtų susikibę rankomis apjuosti ir Zoologijos sodą?

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.