N. Venckienė JAV žiniasklaidai pareiškė, kad Lietuvoje gali būti nužudyta

„Niekuomet nenorėjau grįžti į Lietuvą“, – tokius žodžius „Associated Press“ žurnalistui ištarė šiuo metu Jungtinių Amerikos Valstijų kalėjime esanti Neringa Venckienė ir pridūrė, kad svarstė apie JAV pilietybę. Šiuo metu JAV sulaikyta moteris gyvena nežinioje, mat Lietuva yra paprašiusi jos ekstradicijos.

N.Venckienė teigė nerėjusi niekuomet grįžti į Lietuvą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
N.Venckienė teigė nerėjusi niekuomet grįžti į Lietuvą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
N.Venckienė teigė nerėjusi niekuomet grįžti į Lietuvą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
N.Venckienė teigė nerėjusi niekuomet grįžti į Lietuvą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-04-18 10:13, atnaujinta 2018-04-18 12:55

Ją kalbinusiam žurnalistui ji pasakojo, kad kasdien po valandą yra išleidžiama į lauką prasimankštinti, žaidžia krepšinį ir daug skaito. Neseniai perskaitė garsiąją knygą apie holokaustą „Anos Frank dienoraštis“.

N. Venckienė teigė, kad kalėjimo sąlygos nėra blogos: „Tai nėra taip blogai, kaip rodoma filmuose, bet kalėti už tai, ko nepadariau, nenoriu.“

Buvusios teisėjos ir politikės likimas turėtų paaiškėti per kelias artėjančias savaites, kai bus priimtas sprendimas dėl ekstradicijos.

 Jungtinių Valstijų žiniasklaidai pareiškė bijanti būti nužudyta, jei būtų grąžinta į Lietuvą, nes ji esą padėjo atskleisti įtakingų pedofilų tinklą.

N. Venckienė sakė, jog tuo atveju, jeigu būtų išduota, pedofilai į ją taikytųsi tiek dėl jų tinklo demaskavimo, tiek dėl dėtų pastangų atkreipti dėmesį į šią problemą per 2012 metų Seimo rinkimų kampaniją, kai jos partija „Drąsos kelias“ parlamente gavo septynias vietas.

„Kitų priežasčių mane susigrąžinti jie neturi – tik kad mane nužudytų“, – sakė N. Venckienė.

Jei bus perduota Lietuvai, N. Venckienei gali būti pateikti kaltinimai dėl teismo sprendimo perduoti dukterėčią motinai nevykdymo, tvirkinimo, neteisėto informacijos rinkimo, piktnaudžiavimo vaiko atstovo teisėmis ir kitų nusikaltimų.

Peticija nepavyko

Internete buvo platinama peticija, kuria Amerikos buvo prašoma neišduoti N.Venckienės Lietuvai. Peticija buvo įkelta į Baltųjų rūmų tinklalapį ir būtų buvusi svarstoma, jei ją būtų pasirašę bent 100 tūkst. asmenų. Nuo balandžio 8 d. minėtame tinklalapyje peticijos forma jau rodoma kaip neaktyvi, o vietoj reikiamų 100 tūkst. surinkti tik 39 957 parašai.

Neseniai N.Venckienė JAV stojo prieš teismą. Apie tai socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė N.Venckienės šalininkai, kurie kvietė susiburti prie teismo Čikagoje, kur galėtų palaikyti bėglę. Įvykus teismo posėdžiui, teisėjai nusprendė atidėti N.Venckienės grąžinimą į Lietuvą. Kadangi ekstradicija turi būti patvirtinta ir pasirašyta JAV valstybės sekretoriaus, o Rexas Tillersonas prieš dvi savaites buvo atleistas prezidento, sprendimas turėjo būti atidėtas.

Ekstradiciją patvirtinti galėtų ir valstybės sekretoriaus pavaduotojas, tačiau ir jis buvo atleistas. N.Venckienė sulaikoma dar trims mėnesiams, nes naujo valstybės sekretoriaus patvirtinimas gali užtrukti keletą mėnesių. Gegužės 15 dieną bus sprendžiama, ar paleisti kaltinamąją už užstatą iki kito teismo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.