Dalies aukštųjų mokyklų studijų kryptys įvertintos pakartotinai: rezultatai jau kitokie

Atsižvelgdamas į Lietuvos mokslo tarybos pateiktus duomenis dėl 2017 m. aukštųjų mokyklų vykdytos mokslo (meno) veiklos vertinimo rezultatų, taip pat aukštųjų mokyklų pateiktą informaciją, Studijų kokybės vertinimo centras (SKVC) 2018 m. balandžio mėnesį pakartotinai įvertino dalies aukštųjų mokyklų vykdomas studijų kryptis – ar jos atitinka Švietimo ir mokslo ministerijos nustatytiems rodiklius.

Iš esmės aukštosios mokyklos rinksis arba stiprinti kryptis ir skirti joms daugiau išteklių, arba, supratus, kad tai nėra jų profilis, – atsisakyti studijų programų atitinkamoje kryptyje. <br>D.Umbraso nuotr.
Iš esmės aukštosios mokyklos rinksis arba stiprinti kryptis ir skirti joms daugiau išteklių, arba, supratus, kad tai nėra jų profilis, – atsisakyti studijų programų atitinkamoje kryptyje. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2018, 5:00 PM, atnaujinta Apr 19, 2018, 5:01 PM

Aukštosioms mokykloms patikslinus duomenis, Lietuvos mokslo taryba (LMT) įvertino 117 mokslo ir meno krypčių, susijusių su akredituotomis laikinai ribojamai studijų kryptimis, mokslinę ir meno veiklą už 2017 m.

Net 61 proc. studijų krypčių atveju buvo priimti nauji sprendimai akredituojant kryptis su papildomomis sąlygomis arba be sąlygų.

Tai reiškia, kad aukštosios mokyklos galės tęsti šių studijų krypčių vykdymą ir šiais metais priimti studentus. Likusių studijų krypčių atveju rezultatai išliko nepakitę ir 46 studijų krypčių atvejų aukštosios mokyklos negalės vykdyti, nes tų krypčių studijos yra akredituotos ribojamai.

Dalies studijų krypčių atveju ribojamas akreditavimas buvo pakeistas į akreditavimą su papildomomis sąlygomis po to, kai Švietimo ir mokslo ministerija, apsvarsčiusi aukštųjų mokyklų pateiktus mokslo ir studijų kokybės gerinimo planus, jiems pritarė (pritarta 13 iš 30).

Aukštosios mokyklos galėjo teikti kokybės užtikrinimo planus

Įsigaliojus naujajai vertinimo ir laikino akreditavimo tvarkai 2018 m. kovo 1 d. aukštosios mokyklos, kurių kryptys buvo akredituotos ribojamai, bet tenkinančios Švietimo ir mokslo ministro 2018 m. vasario 26 d. įsakymo Nr. V-191 2.2. punkto sąlygas, iki kovo 25 d. galėjo pateikti tose kryptyse esančių studijų tobulinimo planus, kurie užtikrintų tolimesnį krypčių kokybės gerinimą.

„Jeigu rodiklių konkrečioje studijų kryptyje neatitinka nei viena Lietuvos aukštoji mokykla, SKVC gali laikinai su papildomomis sąlygomis akredituoti studijų kryptį ne daugiau kaip dviejose aukštosiose mokyklose, kurių rodikliai yra geriausi.

Toks sprendimas gali būti priimamas, atsižvelgus į valstybės poreikį užtikrinti būtinų specialistų rengimą Lietuvoje arba įgyvendinti Lietuvos Respublikos Seimo arba Lietuvos Respublikos Vyriausybės sprendimus dėl aukštųjų mokyklų tinklo optimizavimo bei jų veiklos, taip pat toms studijų kryptims, kuriose aukštosios mokyklos vykdo jungtines studijų programas su užsienio aukštosiomis mokyklomis.

Vadovaujantis šiuo punktu aukštosios mokyklos per švietimo ir mokslo ministro nustatytą terminą turėjo pateikti studijų krypties kokybės užtikrinimo per artimiausius 2 metus planą“, – detalizavo situaciją SKVC direktorė Nora Skaburskienė.

Kokybės gerinimo planus pateikė tik dalis aukštųjų

Galimybe teikti kokybės gerinimo planus pasinaudojo dalis aukštųjų mokyklų. Iš viso SKVC gavo kokybės gerinimo planus dėl 60 studijų krypčių iš 11 aukštųjų mokyklų.

Gautus kokybės gerinimo planus vertino SKVC sudaryta Studijų vertinimo komisija (SVK), o vertinimo išvados buvo teikiamos švietimo ir mokslo ministrei.

Ministrei pritarus kokybės gerinimo planui, studijų kryptis buvo akredituojama su papildomomis sąlygomis. Vėliau, prasidėjus reguliariam studijų krypčių vertinimui, SKVC numato įvertinti, kaip aukštosios mokyklos įgyvendino minėtus kokybės gerinimo planus.

Siekiama studijų kokybės

Siekiant gerinti aukštųjų mokyklų studijų kokybę ŠMM kovo pradžioje patvirtino naują akreditavimo tvarką.

„Nauja išorinio vertinimo tvarka atpažins stipriausias ir silpniausias aukštųjų mokyklų vykdomų studijų kryptis, skatins aukštąsias mokyklas priimti reikšmingus sprendimus dėl tų studijų krypčių, kurios yra įvertintos ribojamai.

Iš esmės institucijos rinksis arba stiprinti kryptis ir skirti joms daugiau išteklių, arba, supratus, kad tai nėra jų profilis – atsisakyti studijų programų atitinkamoje kryptyje. Tai padės aukštosioms mokyklos išgryninti savo profilius ir orientuotis į savo stiprybes“, – sakė SKVC direktorė N.Skaburskienė.

Tai reiškia, kad SKVC nuo šiol vertins aukštosios mokyklos pajėgumą vykdyti visas konkrečios krypties studijų programas. Laikinas akreditavimo statusas galios tol, kol kryptys bus išsamiai išoriškai įvertintos ir akredituotos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.