E. Masiulis: „Padariau kvailystę, vieną didžiausių savo gyvenimo klaidų“

Teisėsauga slepia kai kuriuos bylos faktus. Tai pareiškė buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis, kuris yra vienas pagrindinių kaltinamųjų politinės korupcijos byloje.

 Teisėsauga slepia kai kuriuos bylos faktus. Tai pareiškė buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis, kuris yra vienas pagrindinių kaltinamųjų politinės korupcijos byloje.<br>Lrytas.lt koliažas
 Teisėsauga slepia kai kuriuos bylos faktus. Tai pareiškė buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis, kuris yra vienas pagrindinių kaltinamųjų politinės korupcijos byloje.<br>Lrytas.lt koliažas
E.Masiulis prieš teismo procesą pažėrė daug priekaištų bylos tyrėjams.<br>T.Bauro nuotr.
E.Masiulis prieš teismo procesą pažėrė daug priekaištų bylos tyrėjams.<br>T.Bauro nuotr.
Po triukšmingos kratos E.Masiulio namuose Vilniuje 2016 metų gegužę teisėsaugininkai išsinešė įvairių dokumentų.
Po triukšmingos kratos E.Masiulio namuose Vilniuje 2016 metų gegužę teisėsaugininkai išsinešė įvairių dokumentų.
E.Masiulis pasakojo apie iš R.Kurlianskio (nuotr.) skolintus pinigus.
E.Masiulis pasakojo apie iš R.Kurlianskio (nuotr.) skolintus pinigus.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos ryto“ televizija

Apr 19, 2018, 6:32 AM, atnaujinta Apr 19, 2018, 6:33 AM

– Savo kaltę neigiate ir kaltinate teisėsaugą klastojus bylą. Kokie jūsų argumentai? – vakar „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė Daiva Žeimytė paklausė E.Masiulio.

– Susipažinus su medžiagos duomenimis labai aiškiai matyti, kad kai kurie esminiai bylos faktai yra ignoruojami, stengiamasi jų neįtraukti arba jie yra dedami kažkur į antrą planą.

Pirmiausia turiu galvoje paskolos raštišką susitarimą (su tuomečiu koncerno „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu. – Red.), kai buvo perduota paskola. 2016 metų gegužės 10 dieną po keleto valandų buvo slapčia patekta į mano automobilį.

Tame automobilyje buvo ir sužymėti pinigai, nors pasigirdo interpretacijų, kad jie buvo anksčiau sužymėti. Jie buvo sužymėti būtent po paskolos gavimo fakto.

Taip pat tame automobilyje, mano rankinėje, buvo paskolos susitarimas. Analizuodami tyrimo medžiagą mes pamatėme, kad šis susitarimas yra užfiksuotas pačių Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų vaizdo priemonėmis.

Nepaisant to, po 36 valandų pas mane bute buvo daromos kratos, kurių metu paskolos susitarimas nebuvo paimtas, nors pati krata filmuota. Mes, beje, patys pasakėme, kur yra visi dokumentai, bet jokio dokumento nebuvo paimta.

– Kada jūs susitarimą pasirašėte?

– Susitarimą pasirašėme gegužės 10 dieną 16 valandą, kai susitikome.

– Tada, kai buvo pinigai perduoti?

– Taip.

– Mašinoje pasirašėte?

– Taip. Aš juos atsivežiau, nes buvau paruošęs, ir pasirašėme automobilyje.

– Kodėl nuo gegužės mėnesio iki rudens apie tą susitarimą niekas nežinojo?

– Negalima sakyti, kad niekas nežinojo. Pareigūnai tikrai turėjo tai žinoti.

Aš minėjau rugsėjį, kad yra paskolos susitarimas tarp R.Kurlianskio ir manęs dėl 90 tūkst. eurų. Aš viešai tai pasakiau tada, kai daviau parodymus teisėsaugos pareigūnams, nes buvo tokia mano principinė pozicija – iš pradžių viską papasakoti bylą tiriančiam prokurorui, po to kreipiausi į visuomenę.

– Kai nuėjote į pirmąsias apklausas, iš karto pranešėte apie tą susitarimą? Iš karto jį nunešėte prokurorams?

– Kai pas mane buvo daromos kratos, aš nebuvau niekuo įtariamas. Jausmas labai keistas. Apačioje laukia labai daug žurnalistų, tu lyg ir turi gintis, bet net nežinai, nuo ko gintis. Lyg turi kažką paaiškinti, bet nežinai, ką.

– Tą pačią dieną emociškai susivokti buvo sudėtinga. O vėliau?

– Vėliau, kai pirmą kartą atėjau duoti parodymų į prokuratūrą ir tuos parodymus net kelias dienas iš eilės davėme, iš karto visuomenei ir pranešiau apie paskolos susitarimą.

– Visuomenei pranešėte rugsėjį, bet į apklausas vaikščiojote visą vasarą. Net iš karto po kratų. Tada pranešėte prokurorams apie susitarimą?

– Ne, vasarą nevaikščiojau. Apie susitarimą pranešiau rugsėjo mėnesį. Įtarimai man pareikšti buvo tik po to, kai netekau Seimo nario mandato, – rodos, 2016 m. gegužės 24 d. O pirma apklausa, kurioje pateikiau visus parodymus, vyko rugsėjo pradžioje.

– Norite pasakyti, kad prokurorai nuslėpė tą susitarimą?

– Kai atliekama krata, apieškotas dalykas yra fiksuojamas protokoluose.

Kalbant apie patekimą į mano automobilį, buvo nufilmuotas vaizdas, po to iš to vaizdo perrašomas protokolas, kurį gali visi paskaityti. Nežinau, kokia yra praktika, bet kas tuos diskelius žiūrės, labai sudėtinga viską suprasti.

Tame protokole pamačiau parašyta, kad rankinėje rasta užrašų knygutė, kiti nereikšmingi dalykai. Tačiau toks esminis dalykas, kuris keičia visą kaltinimo esmę, net nėra įrašytas į protokolą – kad rankinėje buvo aptiktas paskolos susitarimas.

– Kada jūs prokurorams pasakėte apie susitarimą?

Kada jie sužinojo, jog neva nepamatė ar neužfiksavo to dokumento?

– Kada jie sužinojo, reikėtų jų klausti.

Mano supratimu, jeigu žmonės tikrina rankinę slapčia patekę į automobilį, jie turėtų iš karto matyti, kas toje rankinėje yra. Aš pasakiau tada, kai atvykau į apklausą rugsėjo pradžioje.

– R.Kurlianskis kurį laiką buvo sulaikytas ir po to paleistas. Gali kilti minčių, kad galbūt jūs laukėte, kol R.Kurlianskis bus paleistas iš areštinės, kad gautumėte jo parašą, o tada pradėjote kalbėti apie susitarimą.

– Tikrai nėra kokių nors sąmokslo teorijų. Aš tik konstatuoju faktus, o juos, aišku, vertins teismas.

Bet noriu, kad tyrimas būtų objektyvus, o ne toks – kas paranku tyrėjams, jie įrašo į protokolus, o tai, kas neparanku ar griauna dalį kaltinimų, tiesiog ignoruoja.

Negana to, jau vėliau kreipėmės į prokurorą, kai aptikome nufilmuotą paskolos susitarimą diskelyje, prašydami, kad jis būtų įtrauktas į protokolą. Vis tiek prokuroras atsisakė tai padaryti.

– Jūsų poziciją silpnina tai, kad tai yra paskola, perduoti grynieji pinigai, ne bankinis pavedimas. Gali būti sunku apsiginti.

– Dabar, žiūrint iš laiko perspektyvos, be jokios abejonės, aš padariau kvailystę, vieną didžiausių savo gyvenimo klaidų.

Aišku, grynieji pinigai nėra uždrausti Lietuvoje, bet netvirtindamas susitarimo notariškai save įstūmiau į tokią situaciją, kur galima labai daug interpretacijų padaryti.

Šią kaltę aš tikrai prisiimu, suvokiu padarytą kvailystę ir galiu pasisukioti pirštą prie smilkinio.

Tuo metu vyko rinkimų kampanija, ir gal čia buvo mano bandymas pagudrauti, kad tai nebūtų atskleista visuomenei.

Kita vertus, jei aš būčiau realizavęs šitą paskolą, o ta paskola buvo imama investicijoms į nekilnojamąjį turtą, būčiau turėjęs pagrįsti tuos pinigus, neišvengiamai būčiau turėjęs parodyti jų šaltinį.

Kai man sakoma, kad niekas niekur nedeklaruota, nevisiškai tiesa. Gegužės 10 d. paėmiau paskolą, gegužės 12 d. per kratą pinigai iš manęs buvo paimti.

Aš turėjau 36 val., per kurias tikrai to nepadariau, bet pateikti viešųjų ir privačių interesų deklaraciją turėjau mėnesį laiko. O pajamos deklaruojamos už praėjusius metus.

– Jūs teigiate, kad paskolą R.Kurlianskiui jau grąžinote.

– Taip, grąžinau.

– Ar tiesa, kad jis jus dėl šių pinigų buvo padavęs į teismą?

– Taip. Aš grąžinau paskolą, nes yra įsiteisėjusi teismo nutartis, kuri mane įpareigoja paskolą grąžinti.

– Kreipimasis į teismą – rimtas reikalas. Jeigu jūsų santykiai buvo gana artimi, jūs vakarieniaudavote, kalbėdavotės ir jis jums suteikė paskolą grynaisiais pinigais, o po to dėl to kreipėsi į teismą, reikėtų suprasti, kad esate ne draugai, o priešai?

– Reikėtų jo paties klausti, kodėl taip pasielgė. Aš tiesiog gavau namuose į pašto dėžutę pranešimą iš teismo, kuriame buvo nurodyta, kad toks sprendimas.

– Kada tai įvyko?

– Pernai rudenį. O paskolą grąžinau iki metų pabaigos.

– Susitikimuose su R.Kurliansku buvo kalbama ir apie paramą partijai, jūs to neneigiate.

– Šito nesu sakęs. Mes tikrai nekalbėjome apie konkrečias paramas partijai, bet žinojau apie paramas nevyriausybinėms organizacijoms, kurių steigėjai buvo Gintaras Steponavičius, kiti liberalai, tarp jų ir aš.

– G.Steponavičius irgi yra girdėjęs jūsų pokalbius ir juose dalyvavęs. Jūs tai patvirtinote.

– Apie paramas partijai tikrai nesame kalbėję. Yra tik vienintelė kalba apie paramas nevyriausybinėms organizacijoms, nors aš pats asmeniškai su R.Kurlianskiu apie tai irgi nesu kalbėjęs.

– Bet apie paramas su R.Kurlianskiu esate kalbėjęs?

– Apie finansines paramas – ne. Išskyrus tai, kad esu kalbėjęs apie mano šeimos ir artimų giminaičių vykdomą investicinę veiklą. Ir apie galimybes galbūt ateityje, jei bus poreikis, pasiskolinti pinigų.

– Ar kam nors iš savo bendražygių esate pasakojęs apie tai, kad gavote paskolą iš R.Kurlianskio?

– Nelabai suspėjau papasakoti, nes įvykiai klostėsi labai greitai.

– Bet susitarimas dėl paskolos juk ne tą pačią dieną įvyko?

– Ar jis gali paskolinti, aišku, tarėmės anksčiau. Bet savo partijos bendražygiams tikrai šito neminėjau. Nebuvo įprasta dalytis informacija, kuri liečia asmeninius reikalus.

– Šioje byloje kai kurie kaltinamieji yra buvę jūsų bendražygiai. Apskritai nemažai liberalų yra davę parodymus šioje byloje.

Ar, jūsų žiniomis, jie irgi patvirtino paskolos versiją? Jūs susipažinęs su ta medžiaga?

– Kažkiek. Bet netgi nekorektiška būtų klausti tų žmonių, ar jie tiki mano versija, ar jie pripažįsta, nepripažįsta. Jie nežinojo apie mano susitarimą.

Apklausose galbūt jų buvo klausiama kitų dalykų.

Tyrėjams pasirodė, kad kažkokie spaudimai galėjo būti daromi Liberalų sąjūdžio frakcijos nariams.

Bet visai ne mano vadovavimo stilius daryti spaudimą. Niekada jokių spaudimų jokiais būdais ar formomis nėra buvę.

Reikėtų klausti žmonių, kurie apklausose dalyvavo, ko jų klausė ir kaip jie atsakinėjo.

– Kaip manote, kiek galėtų užtrukti teismo procesas?

– Norėčiau, kad jis vyktų kiek įmanoma sparčiau.

Man, kaip žmogui, sudėtinga gyventi tokioje situacijoje, tarp žemės ir dangaus, kai kabo dideli ir grėsmingi kaltinimai.

Tikėjausi, kad tyrimo procesas užtruks šiek tiek trumpiau.

– Bet pretenzijų dėl to nereiškėte, nors galėjote.

– Mes įvairių procesinių klausimų buvome pateikę, bet suprantu, kad byla labai didelės apimties.

Klausimas, kodėl pasirinkta tokia taktika, kad bylos nėra išskaidytos. Išskaidžius teisiškai būtų galima kur kas greičiau siekti teisminių procesų.

Tačiau čia visi susodinti į vieną valtį, nors nebūtinai taip reikėjo. Čia yra prokurorų taktiniai dalykai.

Bylos apimtis grėsmingai atrodo, nors kiekybė nebūtinai reiškia kokybę. Tikrai nenorėčiau, kad teismas labai ilgai užtruktų.

– Ar jūsų viešas kalbėjimas labiau kenkia bylai, ar padeda? Yra manančių, kad taip gali būti daroma įtaka arba spaudimas teismui.

– Dvejus metus, tiek, kiek vyko ikiteisminis tyrimas, aš tylėjau. Nors buvau labai daug prašomas komentuoti, net buvo priekaištaujama – kur dingo Masiulis?

Tikėdamas, kad teisėsauga profesionaliai, objektyviai vykdys tyrimą, kad bus įvertintos visos aplinkybės, patikrinti visi faktai, nenorėjau ir nekūriau jokių sąmokslo teorijų, tylėjau, netgi nesirgau per tuos dvejus metus nė karto.

Bet kai pamačiau, kad dar byla ne teisme, o jos atskiri epizodai aptarinėjami visuomenėje, žiniasklaidoje, kas man liko?

Jeigu visi žaidžiame pagal vienodas taisykles, tai žaiskime. Bet jeigu kažkas žaidžia pagal kitas taisykles...

– Kas tie kiti, kurie žaidžia pagal kitas taisykles?

– Nežinau, reikia klausti tų žmonių. Nežinau, kokiais kanalais, bet informacijos iš bylos, tam tikrų detalių, fragmentų atsiranda vis daugiau.

Kitas dalykas, dėl ko nutariau kreiptis į visuomenę, – byloje renkami įrodymai kaltinimams pagrįsti nėra iki galo objektyvūs.

Tie, kurie yra parankūs, yra paliekami apklausos ir bylos protokoluose, o tuos, kurie neparankūs, kurie kaltinimams gali prieštarauti, bandoma įkišti į stalčių.

– Prieš metus „Lietuvos rytui“ sakėte: „Ateis laikas, ir aš tiek pasakysiu, kad Lietuvoje bus įdomu gyventi.“

Čia ir yra tai, ką dabar pasakėte? Ar galime tikėtis dar ko nors?

– Manau, gana nemažai įvairių detalių atsiskleidė. Prieš dvejus metus tik žinojome, kad yra toks Masiulis.

– Daug ką pasakė ne Masiulis, buvo žinių iš kitų šaltinių.

– O ar būtinai turi būti pasakyta mano žodžiais ir mano lūpomis?

Tikrai nemažai dalykų sužinota, bet, aišku, visas vaizdas ir faktų, detalių visuma, kas dalyvavo, kur dalyvavo, pavardės paaiškės tada, kai prasidės teismo procesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.