Saulius Skvernelis apie Dalios Grybauskaitės žingsnį: „Staigmena“

Premjeras Saulius Skvernelis staigmena vadina prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimą atmesti jo kandidatą į teisingumo ministrus.

Saulius Skvernelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis<br>D.Umbraso nuotr.
Dalia Grybauskaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 19, 2018, 10:26 AM, atnaujinta Apr 19, 2018, 4:06 PM

„Staigmena“, – BNS ketvirtadienį sakė Vyriausybės vadovas.

Vėliau Seime premjeras apgailestavo, kad šis kandidatas Prezidentūrai neįtiko.

„Man labai gaila, kad atmesta kandidatūra stipraus, profesionalaus teisininko. Jis galėjo drąsiai ir iš karto spręsti susikaupusias problemas teisingumo ministerijoje. O argumentas yra nesuderinamas su teisinės valstybės principais, kada žmogus dėl profesijos, kurios metu jis sąžiningai ir dorai vykdo savo pareigas, jam yra už tai užkertamas kelias tapti ministru, tai nėra argumentas“, – sakė S.Skvernelis.

„Tai yra signalas teisinei visuomenei, kuris įrodo, kad yra galima kvestionuoti, ar tikrai Lietuva yra teisinė valstybė. Ar gerbiame kiekvieno žmogaus teisę į gynybą, ar ta teisė yra nešališkai užtikrinama“, – sakė premjeras.

Jis šią žinią sužinojo tik iš žurnalistų, Prezidentūra asmeniškai jo neinformavo. „Ačiū jums eilinį kartą, jeigu ne žurnalistai, aš nežinočiau daugelio dalykų“, – nuo atsakymo išsisuko jis. 

S.Skvernelis: „Tai yra apgailėtina“

Paklaustas, kokią įtaką šiam prezidentės pareiškimui turėjo faktas, kad D.Grybauskaitės smarkiai kritikuotas B.Markauskas vis dar yra žemės ūkio ministras, premjeras sureagavo itin karštai.

„Jei tai turėjo įtaką, tai yra apgailėtina. Tai yra visiškai nesusiję dalykai“, – teigė jis, kaip vieną iš priežasčių, kodėl kandidatas buvo atmestas, įvardindamas pokyčių teisingumo sistemoje atmetimą.

Perklaustas, kad galbūt tai yra prezidentės kerštas, premjeras dar kartą paatviravo, kad tokia situacija būtų apgailėtina.

Premjeras teigė, kad šiuo metu jis planuoja apsvarstyti prezidentės nuomonę.

„Apsvartysiu ramiai šitą sprendimą, galbūt gausiu argumentus ne ši jūsų, tada sprendimas bus priimtas. O jie gali būti įvairūs“, – teigė jis.

„Tai yra labai rimtas klausimas, dėl teisingumo ministro kandidatūros. Ir nebus čia jokių cirkų daroma“, – žurnalistams Seime sakė premjeras.

„Jeigu net neišklausė kandidato, tai irgi yra pozicija“, – teigė premjeras.

Prezidentė ketvirtadienį pranešė, kad neskirs advokato Giedriaus Danėliaus teisingumo ministru.

G. Danėlius BNS sakė nekomentuosiantis prezidentės sprendimo, kol nepamatė jo motyvų.

Neskiria dėl galimo interesų konflikto

„Premjero pateiktas kandidatas G. Danėlius nebus skiriamas į teisingumo ministro postą dėl galimo interesų konflikto.  Advokatas pats apsisprendžia dėl vieno ar kito kliento atstovavimo ir gynybos. Kandidato pasirinkimai atstovauti klientams konkrečioje politinės korupcijos byloje nesuteikia galimybės būti paskirtam į politinę poziciją“, – teigiama Prezidentūros pateiktame komentare.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis apie G. Danėliaus teikimą į teisingumo ministrus šalies vadovei pranešė susitikime pirmadienį, o trečiadienį oficialiai pateikė prezidentei šią kandidatūrą.

Pagal Konstituciją, ministrus skiria prezidentas premjero teikimu.

G. Danėlius šiuo metu yra advokatų kontoros „TGS Baltic“ (Varul, Grunte, Sutkiene) asocijuotas partneris, iki tapdamas advokatu 16 metų dirbo prokuroru, 2013 metais iš prokuratūros pasitraukė savo noru.

G. Danėlius atstovavo prezidentės atstovei spaudai Daivai Ulbinaitei byloje, kurioje ji buvo kaltinama dėl valstybės paslapties atskleidimo. Šioje byloje D. Ulbinaitė buvo išteisinta.

Pastaruoju metu G. Danėlius koncerno „MG Baltic“ ir kelių partijų politinės korupcijos byloje gynė kyšininkavimu įtariamą buvusį koncerno viceprezidentą Raimondą Kurlianskį. Minėta byla šią savaitę perduota teismui.

Vyriausybės vadovas pirmadienį BNS sakė, jog G. Danėliaus kandidatūra yra bendras valdančiųjų partijų pasirinkimas.

Teisingumo ministro kandidatūros paieškos užtruko ilgiau nei mėnesį – po to, kai iš šių pareigų po kritikos pasitraukė Milda Vainiutė.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?