B. Markausko kalbos apie G. Landsbergio uošvį konservatoriams sukėlė juoką

Iš posto opozicijos ir prezidentės verčiamas, tačiau premjero toliau laikomas žemės ūkio ministras Bronius Markauskas ketvirtadienio ryte susitiko su opozicinėmis frakcijomis. Tėvynės sąjungos organizuotas susitikimas buvo planuotas ilgai, tačiau ministras susitikti su opozicija atsisakė jau tris kartus.

 G.Landsbergis ir B.Markauskas<br> Lrytas.lt koliažas
 G.Landsbergis ir B.Markauskas<br> Lrytas.lt koliažas
Akistatoje su opozicija B. Markauskas prabilo apie politinės patirties stoką.<br>D.Umbraso nuotr.
Akistatoje su opozicija B. Markauskas prabilo apie politinės patirties stoką.<br>D.Umbraso nuotr.
Akistatoje su opozicija B. Markauskas prabilo apie politinės patirties stoką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Akistatoje su opozicija B. Markauskas prabilo apie politinės patirties stoką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Akistatoje su opozicija B. Markauskas prabilo apie politinės patirties stoką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Akistatoje su opozicija B. Markauskas prabilo apie politinės patirties stoką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 19, 2018, 9:35 AM, atnaujinta Apr 19, 2018, 10:29 AM

Susitikimą pradėjęs konservatorius Jurgis Razma džiaugėsi, kad ministras į susitikimą pagaliau atėjo. „Mums norėjosi į tuos klausimus, kurie buvo susikaupę kiek anksčiau, atsakymus gauti. Bet jų yra tikrai nemažai ir šiandien likę“, – sakė parlamentaras.

Ministras B.Markauskas sakė, kad reikia kalbėti ne tik apie jį vieną, bet apie visos ūkininkų bendruomenės problemas.

„Suprantu, kad esu ir Seimo narys, ir ministras. Klausimas yra svarbus ne man vienam, bet ir visiems ūkininkams. Bet norėčiau, kad šiandien kalbėtume ne tik apie mano vieno situaciją, bet kodėl taip galėjo atsitikti. Jei kalbant dėl ateities, tai jei būčiau įvertinęs tas rizikas, kurios yra, tai jau seniai būtume tai padarę“, – sakė ministras ir priminė, kad jau nusprendė parduoti visą ūkį.

„Aš pats per 27 metus, apie 15 metų, buvau tikrai ūkininkas, pagrindinis ūkio variklis. Yra tokia situacija, kad į ateitį nebebūtų klausimų, padarėme tokį sprendimą ir atsisakėme žemės ūkio veiklos. Žemės ūkio ministerija tikrai nemažai padarė, taisyklių jau dabar pakeisti nebegalime, yra prasidėjęs deklaravimas, bet kitiems metams jau jos bus, kad ūkininkams būtų kuo mažiau rizikų“, – sakė jis.

J.Razma priminė, kad ministras dengtis negali.

„Kaip suprantu, jūs perrašėte ūkį motinai, bet toliau faktiškai jūs vadovaujate jam. Ir nuostatą neužsiimti ūkio veikla jūs apeinate“, – sakė konservatorių frakcijos atstovas J.Razma.

Atsakydamas į klausimą apie savo motiną B.Markauskas dar kartą patvirtino, kad darbinių santykių su ūkiu neturi.

„Tikrai noriu dar vieną kartą pasakyti, kad ūkis buvo pradėtas kurti 1990 metais. Kadangi neturėjome paveldėtos žemės, tai tada dar Kaune dirbau inžinieriumi. Visą laiką, nuo tada, ūkis buvo Sofijos Markauskienės. Ūkis niekada nebuvo niekam perrašytas“, – teigė jis.

Ministras dar kartą teigė, kad jokio papildomo atlygio iš šeimos ūkio negavo.

„O dėl papildomo atlygio, darbinių santykių neturėjau ir neturiu su tuo ūkiu. Dirbau kaip šeimos narys. Atsitiko bėda, kad mamos regėjimas visą laiką silpsta. Man tenka daug tvarkyti tuos reikalus, bet jokio atlyginimo niekada negaudavau ir dabar negaunu“, – opoziciją bandė įtikinti B.Markauskas. Jis priminė, kad turimas ūkis yra pakankamai mažas.

Kur politinė atsakomybė?

Socialdemokratas Algirdas Sysas sakė, kad ministras ir toliau bando kalbėti tą patį. „Jūs keitėte parodymus, nesakau, kad melavote, bet jie keičiami“, – tvirtino A.Sysas.

Irena Degutienė ministrui priminė Lietuvos politikos istoriją ir istorijas, dėl ko ministrai iš savo užimamos vietos pasitraukė.

„Ministras pirmiausia yra politikas, be teisinės atsakomybės, turi prisiimti ir politinę atsakomybę. Kai kurie mes, politikos senbuviai, dėl kokių niekinių priežasčių yra atsistatydinę ministrai“, – priminė I.Degutienė.

„Jeigu jau šiandien mūsų prezidentė išreiškė nepasitikėjimą, kaip politikui, (…) ar jums neatrodo, kad jums, kaip politikui ir ministrui, šiandien vertėtų rinktis kitokį kelią. Nes dabar jūs einate kaip pilietis, teisiniu keliu. Taip pat elgiasi ir premjeras. Šiandien mes iš jūsų atsakymų girdime, kas jūs teisinatės kaip pilietis.

Ar jūs toliau esate pilietis B.Markauskas, nes kalbate apie savo šeimos verslą ūkyje? Ar jūs suprantate, kad esate ministras? Ir kaip toliau jūs galvojate elgtis?“ – ministro klausė I.Degutienė.

Ministras B.Markauskas atsakydamas į klausimą teigė, kad jau supranta, kas yra politika, o opozicijos tikslas yra kritikuoti.

„Man tos patirties trūksta ir trūko, aš per mažai apie tai galvojau, daugiau galvojau apie darbą. Bet šiuo atveju aš suprantu, kad esu opozicijos frakcijos, kad šalia visko yra politika. O opozicijos tikslas yra kritikuoti. O kai kalbame apie moralę, manau, kad visi turime prisiimti atsakomybę, šiandien atliekamas tyrimas ir bus duotos aiškios išvados. Kaip ir politiko, ir šeimos ūkio verslo, apie kokį pažeidimą mes kalbame“, – teigė jis.

„O dėl moralės, turiu aš irgi nemažai kalbėti apie kai kurių jūsų frakcijos narių moralę. Bet tų žmonių aš šiandien nematau. Aš jau pradedu suprasti, kas yra politika“, – sakė ministras. Jis prisiminė ir tai, kad kai tik buvo pradėjęs dirbti ministru, pas jį apsilankė ir konservatorių pirmininko Gabrieliaus Landsbergio uošvis Evaldas Čijauskas.

Kuris, anot ministro, siūlė jam konservatorių frakcijos paramą už tinkamus sprendimus. Tai konservatoriams sukėlė juoką. O ministras dengėsi tuo, kad tada dėl politinės patirties trūkumo nesuprato, kiek reali tokia parama. 

Ministrui skaudu

Konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė klausė ministro, ar nėra taip, kad B.Markauskas jau seniai nori pasitraukti iš ministro kėdės, bet jam yra neleidžiama.

„Ar jums liepia kažkas likti šiame poste? Ir net jei jūs ir norėtumėte, niekas jums pasitraukti neleistų“, – klausė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Ministras opozicijai priminė savo kompetencijas.

„Dėl mano, kaip ministro, kompetencijos man ateina daugybė žinučių, žemdirbiai mane palaiko, nes žino, kas yra per problema. Aš, kaip ministras, šiandien nesu girdėjęs, kad man, kaip ministrui, trūksta profesionalumo“, – gynėsi B.Markausas.

„O dėl politinės atsakomybės galima įvairiai kalbėti. Bet visi puikiai supranta, kad esu Vyriausybės narys, frakcijos narys. Ir negaliu aš gi taip. Aš esu emocionalus žmogus, man skaudu. Aš negaliu taip...“ – taip sakinio ir nebaigė ministras. Sakinį baigė Sergejus Jovaiša, kuris pridūrė „atsistatydinti“. Ministras šio klausimo daugiau nekomentavo.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad šį antradienį ministras Seimo salėje atsakė į opozicijos klausimus, tačiau atsakymai klausimų rengėjų netenkino. Po to, kai premjeras nusprendė palikti ministrą poste iki tol, kol gaus teisėsaugos išvadas dėl B.Markausko vykdomos žemės ūkio veiklos, buvo prabilta apie interpeliaciją ministrui ir pačiam premjerui. Tačiau dabar opozicija apsiribojo tik pačiu ministru.

B.Markauskas yra įtariamas naudojęs svetimą žemę be savininko sutikimo ir už tai dar gavęs ir Europos sąjungos paramą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.