Advokatai Lietuvoje pasijuto raupsuotaisiais

Darbui netinkamas dėl savo profesijos. Tokį argumentą vakar tėškusi ir premjero pasiūlytą teisingumo ministro kandidatūrą atmetusi šalies vadovė tiesiog pribloškė teisininkų visuomenę.

G.Danėlius yra atstovavęs įvairiems klientams, tarp jų – ir prezidentės patarėjai D.Ulbinaitei.
G.Danėlius yra atstovavęs įvairiems klientams, tarp jų – ir prezidentės patarėjai D.Ulbinaitei.
 Tarp S.Skvernelio ir D.Grybauskaitės tvyro įtampa.<br> D.Umbraso nuotr.
 Tarp S.Skvernelio ir D.Grybauskaitės tvyro įtampa.<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Apr 20, 2018, 11:31 AM, atnaujinta Apr 20, 2018, 12:06 PM

Į valstybės tarnybą gali būti skiriamas tik toks advokatas, kurio vengia klientai?

Taip vakar ėmė svarstyti teisininkai, sužinoję, jog prezidentė Dalia Grybauskaitė atsisakė teisingumo ministru skirti Giedrių Danėlių vien dėl to, kad politinės korupcijos byloje jis gina politikų papirkinėjimu kaltinamą buvusį koncerno „MG Baltic“ viceprezidentą Raimondą Kurlianskį.

Užkliuvo advokato klientas

„Advokatas pats apsisprendžia dėl atstovavimo vienam ar kitam klientui.

Kandidato pasirinkimai atstovauti klientams konkrečioje politinės korupcijos byloje nesuteikia galimybės būti paskirtam į politinę poziciją“, – teigiama Prezidentūros išplatintame komentare.

Siūlymas skirti advokatą G.Danėlių į teisingumo ministro postą prezidentei buvo pateiktas kaip tik tuo metu, kai prokuratūra paskelbė teismui perdavusi R.Kurliansko ir kyšininkavimu kaltinamų politikų bylą.

„Lietuvoje taip jau yra, kad niekas neklausia, ar byloje esi liudytojas, ar advokatas. Išgirsta pavardę ir mano, kad esi kaip nors susijęs“, – sakė teisininkas, buvęs generalinis prokuroras, Seimo narys Artūras Paulauskas.

Advokatus lygino su medikais

Tačiau kas yra kas politinės korupcijos byloje, tikrai turėtų suprasti šalies prezidentė.

Tuo įsitikinę „Lietuvos ryto“ kalbinti teisininkai.

„Tapatinti advokatą su klientu yra nemokšiška – tai tas pat, kaip gydytoją tapatinti su jo pacientu.

Jei medikas gydo venerine liga sergantį žmogų, tai nereiškia, kad jis pats yra pasileidęs ar amoralus“, – teigė profesorė, teisės mokslų daktarė advokatė Liudvika Meškauskaitė.

Prezidentūros pareiškime, kad ministru negali būti skiriamas korupcija kaltinamą klientą ginantis advokatas, mokslų daktarė įžvelgė advokatų profesijos diskriminavimą: „Advokato darbas ir tiesioginė pareiga – ginti žmogų.

Be to, ne advokatas renkasi klientą, o klientas advokatą.“

Atsisakyti klientų negalima

L.Meškauskaitės teigimu, atsisakyti ginti korupcija ar kitais nusikaltimais kaltinamo asmens advokatams neleidžia įstatymai: „Atsisakyti kliento advokatas gali tik dėl rimtų priežasčių, jeigu yra per daug užimtas ar jam nepakanka kompetencijos tam tikroje srityje, bet ne dėl to, kad klientas blogas.

Lygiai taip pat gydytojas negali atsisakyti gydyti paciento, kuris yra girtas arba atvežtas iš gatvės. Tai yra jo profesinė priedermė.“

L.Meškauskaitė teigė nekritikuojanti prezidentės pasirinkimo, tačiau motyvas, dėl kurio atsisakyta paskirti G.Danėlių ministru, jos nuomone, prieštarauja teisinės valstybės principams: „Neįsivaizduoju, koks advokatas kada nors galėtų gauti užimti tokį postą, nes mes visi turėję įvairiausių klientų.“

Ir prokuroro, ir advokato mantiją vilkėjęs A.Paulauskas įsitikinęs: nei pati profesija, nei klientai negali būti kliūtis pretenduoti į aukštesnį postą: „Kai advokatas eina ginti teisiamojo, jis nepažeidžia jokių įstatymų.

Jei jis ieško spragų ikiteisminiame tyrime ar lengvinančių aplinkybių, vadinasi, profesionaliai dirba savo darbą.

Reikėtų suprasti, jog advokatas gina ne pačią korupciją, o ja kaltinamą žmogų.“

Teks prašytis atgal?

Pasipriešinimo iš Prezidentūros nesitikėjęs G.Danėlius dar pirmadienį Advokatų tarybai įteikė prašymą sustabdyti jo įgaliojimus.

G.Danėlius teigė nematęs kliūčių tapti teisingumo ministru dėl savo klientų, nes tiesiog atliko advokato darbą.

Daugelis advokatų priblokšti – kodėl profesinės pareigos atlikimas prilyginamas nusikaltimui? Juk, pavyzdžiui, į generalinio prokuroro postą skiriami žmonės, kurie yra nagrinėja žmogžudysčių ir kitas sunkias bylas, o advokatai lieka lyg raupsuotieji. Ar tik nebus taip, kad prezidentė, keršydama premjerui, pradėjo painiotis?

Premjeras nustebintas

Jokių kliūčių neįžvelgė ir jį ministru pasiūlęs, bet vėliau prezidentės atsakymo nustebintas Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis: „Man labai gaila, kad atmesta stipraus ir profesionalaus teisininko kandidatūra.

Jis galėjo drąsiai ir iškart spręsti susikaupusias problemas Teisingumo ministerijoje.

O tai, kad žmogui dėl profesijos, nors jis sąžiningai ir dorai vykdo savo pareigas, užkertamas kelias tapti ministru, nesuderinama su teisinės valstybės principais.“

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.