Garsiausio valstybės anūko uošvis – vėl garsus

Vos Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir prokurorai spėjo nusibraukti devintą prakaitą, pagaliau perdavę į teismą sisteminės politinės korupcijos bylą, juos vėl užgriuvo darbų lavina. Šį kartą – dėl vieno asmens.

Daugelis dešiniųjų ir Prezidentūros šalininkų neriasi iš kailio, kas labiau išjuoks į G.Landsbergio uošvį.<br> Lrytas.lt montažas
Daugelis dešiniųjų ir Prezidentūros šalininkų neriasi iš kailio, kas labiau išjuoks į G.Landsbergio uošvį.<br> Lrytas.lt montažas
Prieš keliolika metų E.Čijauskas vadovavo Nacionalinei mokėjimo agentūrai.<br> P.Lileikio nuotr.
Prieš keliolika metų E.Čijauskas vadovavo Nacionalinei mokėjimo agentūrai.<br> P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-04-20 12:49, atnaujinta 2018-04-20 18:03

Dešiniųjų patriarcho Vytauto Landsbergio anūko Gabrieliaus Landsbergio uošvis Evaldas Čijauskas vos prieš kelias dienas ramiai rengėsi pensijai sėdėdamas Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro (ŽŪIKVC) direktoriaus patarėjo kėdėje.

Tačiau staiga jis tapo viena kertinių figūrų premjero Sauliaus Skvernelio ir prezidentės Dalios Grybauskaitės dvikovoje dėl žemės ūkio ministro Broniaus Markausko.

Mat D.Grybauskaitės kol kas nesėkmingai verčiamas B.Markauskas, kaip ir S.Skvernelis, skelbia, kad labiausiai ministro galvos trokšta konservatoriai, kurie į priekį ir stumia prezidentę. Esą todėl, kad B.Markauskas susirengė išmesti pagal protekciją į darbą priimtą G.Landsbergio uošvį.

Politinis triukšmas virto skundais STT ir Generalinei prokuratūrai.

Epicentre jau yra buvęs

E.Čijauskas yra patyręs žemės ūkio valdymo ir pinigų skirstymo džiunglių gyventojas.

Didžiausia valdininko šlovės valanda buvo išmušusi prieš 15 metų, vadovaujant Nacionalinei mokėjimo agentūrai.

Bet pasklido įtarimų dėl neskaidraus lėšų skirstymo ir galimo interesų konflikto.

Politikos viršūnėse kilo didžiulis triukšmas, o E.Čijauską trauktis puolė raginti visi, kas tik galėjo, net tuomečiai Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas ir prezidentas Rolandas Paksas.

Tačiau E.Čijauskas ilgai nepaisė nei raginimų, nei tyrimų, kurių išvados buvo neigiamos, o atsistatydino tik tada, kai ėmė grasinti Žemės ūkio ministerija.

Kiek vėliau etikos sargai pripažino, kad jis buvo įsivėlęs ir į interesų konfliktą.

Bet E.Čijauskas ir toliau sėkmingai sukosi sistemoje, užėmė įvairius postus, kol galų gale nutūpė ŽŪIKVC. O čia jį aptiko S.Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas, kuris pirmasis ir paskelbė, kad konservatoriai keršija B.Markauskui dėl savo vedlio uošvio susvyravusios kėdės.

Negana to, S.Malinauskas atskleidė, jog ne vienas buvęs politikas ar aukštas valdininkas ŽŪIKVC buvo įdarbinti ministrų rūpesčiu. Tai patvirtino ir centro direktorius Sigitas Puodžiukas. Jis E.Čijauską ir kitus savo patarėjus pavadino „pertekliniais žmonėmis“.

Kas ką kontroliuoja?

Vakar Seimo Tėvynės sąjungos-Krikščionių demokratų partijos frakcijoje B.Markauskas prisipažino, kad E.Čijauskas ne kartą lankėsi pas jį žadėdamas konservatorių frakcijos paramą įvairiais jam rūpimais klausimais.

O S.Skvernelis vakar tęsė konservatorių ir prezidentės temą.

Žinių radijui premjeras aiškino, kad D.Grybauskaitė visą laiką nemėgo ir šios valdžios, ir Seimo daugumos, nes jai labiau būtų priimtini konservatoriai: „Akivaizdžiai palaiko, dirba, derina, net ir vykdo kai kuriuos tos partijos paliepimus – tai faktas.“

Politikas greičiausiai priminė tai, jog šalies vadovė B.Markauskui viešai ir kategoriškai nurodė atsistatydinti kitą dieną po to, kai G.Landsbergis buvo labai nusistebėjęs, kad prezidentė iki šiol to nepadarė.

Konservatorių vedlys ir jo uošvis tokius kaltinimus karštai neigia. E.Čijauskas tvirtina į darbą ŽŪIKVC pasiprašęs pats, o G.Landsbergis stengiasi atsikirsti priešams kuo dygiau.

„Jei kas klaustų: 1. Mano uošvis nekontroliuoja frakcijos; 2. Konservatoriai nekontroliuoja prezidentės; 3. Premjeras ir ministras nekontroliuoja savo liežuvių“, – taip politikas parašė savo „Facebook“ paskyroje.

Nors daugelis dešiniųjų ir Prezidentūros šalininkų neriasi iš kailio, kas labiau išjuoks į G.Landsbergio uošvį dabar nusitaikiusius valstiečius, politikos užkulisiuose netyla kalbos, jog konservatorių lyderis valdo partiją, bet jį patį valdo žmona Austėja Landsbergienė.

Taigi esą šiuo atveju įvykių seka galėjo būti tokia: tėtis pasiskundė dukrai dėl grėsmės jo kėdei, Austėja dėl to kreipėsi į vyrą, o tuomet jis ir puolė kiek įmanoma garsiau šauktis prezidentės pagalbos.

Kelia agentus ir prokurorus

Tarpusavio žodžių karais politikai neapsiribojo ir pabandė į savo rietenas įtraukti teisėsaugą.

Seimo konservatorių frakcijos narė Ingrida Šimonytė nusprendė kreiptis į STT dėl E.Čijausko įdarbinimo. Bet kreipimąsi politikė suformulavo gana painiai ir jo smaigalį nukreipė į S.Malinauską ir B.Markauską.

I.Šimonytė paprašė STT ištirti, kodėl tiek ministras, tiek premjero patarėjas taip ilgai nesikreipė į teisėsaugą dėl galimo poveikio darymo ir kitų neskaidrių veiksmų, nors ta „nerimą kelianti informacija“ jiems greičiausiai buvo žinoma seniai.

Čia neliko skolinga ir viena pagrindinių valstiečių vedlio Ramūno Karbauskio favoričių tapusi Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė Agnė Širinskienė – ji kreipėsi ne tik į STT, bet ir į Generalinę prokuratūrą.

Abiejų institucijų valstietė paprašė ištirti, ar tie buvę ministrai bei aukšti pareigūnai, kurie pasodino E.Čijauską į postą ŽŪIKVC, nepadarė net dviejų nusikaltimų – piktnaudžiavimo ir prekybos poveikiu.

Ką su šiais skundais darys teisėsauga ir kur nuvažiuos visas valdžios vežimas, kuriame dabar tokios peštynės, sunku prognozuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.