Valdininko kišenę papildė 23 tūkst. eurų – naudojosi nuosavu automobiliu

23 000 eurų. Maždaug tiek iš valstybės yra gavęs Pagėgių savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojas Alvidas Einikis už tai, kad savo automobilį naudoja tarnybos reikmėms. 3000 eurų šiam valdininkui galėjo būti išmokėti neteisėtai.

A.Einikio automobilis dažniausiai stovi Pagėgių savivaldybės kieme.<br>G.Butkienės nuotr.
A.Einikio automobilis dažniausiai stovi Pagėgių savivaldybės kieme.<br>G.Butkienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2018, 7:18 PM, atnaujinta Apr 20, 2018, 8:10 PM

Pagėgiškiai jau prieš mėnesį aptarinėjo pasklidusią žinią, kad A.Einikis už savo automobilio naudojimą tarnybos reikmėms per mėnesį gauna apie 400 eurų kompensaciją, o per visą sutarties galiojimo laiką jam jau atseikėta daugiau kaip 23 tūkst. eurų.

Žmones stebino tokia didelė pinigų suma, nes jie A.Einikio automobilį dažniausiai mato stovintį prie savivaldybės. Nuo valdininko namų iki darbo – tik kilometras.

Padengiamos ir išlaidos

Apie A.Einikio surastą nišą prisidurti pinigų prie gana gero atlyginimo (1910 eurų per mėnesį) garsiai šnekėti pradėjo Pagėgių savivaldybės tarybos narys opozicijos lyderis Edgaras Kuturys.

Jo teigimu, tokia privilegija partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas A.Einikis naudojasi nuo 2011 metų.

2011 metų liepos 7 dienos savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu A.Einikiui leista tarnybos reikmėms naudoti nuosavą automobilį „Volvo S60“.

Degalų įsigijimo ir automobilio amortizacijos išlaidoms padengti paskirta pusės šalies vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio išmoka.

Kompensacija – tik vienam

2015 metų rugpjūtį atsižvelgdama į A.Einikio prašymą sutartį pratęsė administracijos direktorė Dainora Butvydienė. Ji yra automobilio savininko partijos bičiulė.

Sutartys sudarytos remiantis Vyriausybės nutarimu „Dėl pavyzdinių tarnybinių lengvųjų automobilių naudojimo biudžetinėse įstaigose taisyklių patvirtinimo“.

„Toks Vyriausybės nutarimas iš tiesų yra. Tačiau pirmiausia reikia vadovautis logika, skaidrumo, teisėtumo, padorumo principais. Tačiau Pagėgiuose to nėra – kompensaciją už asmeninį automobilį gauna vienintelis A.Einikis.

Kiti naudojasi tarnybiniu transportu, juo labiau kad savivaldybei priklauso net 23 automobiliai, aštuonis iš jų – administracijai.

Tarnybinis automobilis skirtas ir administracijos direktorei. Jei ji išvažiuoja darbo reikalais, tuomet pavaduotojas turėtų būti darbo vietoje.

Ir priešingai – jei direktorė dirba kabinete, jos automobiliu gali naudotis pavaduotojas“, – mano E.Kuturys.

Nesijaučia nusižengęs

A.Einikis nemano, kad elgiasi netinkamai: „Automobilis nėra nuomojamas savivaldybei, kaip kartais sakoma. Yra mokama kompensacija už asmeninio automobilio naudojimą tarnybos reikmėms. Tai du skirtingi dalykai.

Savivaldybės automobiliai seni, jiems – 15–20 metų. O važinėti tenka nuolatos: į Tauragę, Šilutę, Vilnių. Čia juk ne kabinetinis darbas, gyvenimas verda.“

Mėnesinis mokestis už asmeninį automobilį jam neatrodo per didelis: viskas brangiai kainuoja, automobilis turi būti techniškai tvarkingas, suremontuotas, apdraustas.

Pinigus mokėjo neteisėtai?

Pernai gegužę A.Einikis pardavė savąjį „Volvo“ ir įsigijo „Volkswagen Tiguan“, tačiau sutartis dėl automobilio naudojimo darbo reikmėms nebuvo pakeista.

Sausio pabaigoje D.Butvydienė pakeitė ankstesnę sutartį ir įrašė naujojo automobilio pavadinimą.

Tai nutiko tuomet, kai A.Einikio automobilio naudojimo darbo reikmėms situacija susidomėjo E.Kuturys.

Jis kreipėsi į savivaldybės kontrolierių, kad būtų išaiškinta, ar teisėtai naudojamos biudžeto lėšos.

Prieš kelias dienas išvadas pateikė savivaldybės kontrolierius Dainius Kinderis. Tuomet ir paaiškėjo, kad nuo 2017 metų gegužės 20 iki 2018 sausio 25 dienos kompensacija už nuosavo automobilio naudojimą A.Einikiui buvo mokama nesant teisinio pagrindo.

Savivaldybės kontrolierius mano, kad reikia paskirti darbuotoją, kuris kontroliuotų, kaip tarnybos reikmėms naudojami tarnybiniai ir netarnybiniai automobiliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.