B. Markauskui – nepalanki FNTT išvada: rado pažeidimų dėl žemės nuomos

Tyrimo nepradės

FNTT išvada nepalanki B.Markauskui. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
FNTT išvada nepalanki B.Markauskui. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andrius Kubilius<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kubilius<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 24, 2018, 10:16 AM, atnaujinta Apr 24, 2018, 11:14 AM

Rado pažeidimų

„Rašte labai aiškiai konstatuojama, kad nuomos dokumentai niekada nebuvo pateikti ir jų niekas nėra matęs. Taip pat konstatuota, kad galimai yra padaryti pažeidimai deklaravimo tvarkos, dėl to, kad dokumentų tokių nerasta. Taip pat yra aiškinama, kad iš tikrųjų, už tokius nusikaltimus, baudžiamoji atsakomybė pagal Lietuvos teisės aktus nėra taikoma“, – kalbėjo A.Kubilius. 

Šiuo metu konservatoriai ir opozicinė socialdemokratų frakcija baigia derinti interpeliacijos B.Markauskui tekstą. Anot A.Kubiliaus, ministro padaryti nusižengimai yra visiškai akivaizdūs ir bus panaudoti, kaip papildomi argumentai, interpeliacijos metu. 

A.Kubilius sakė, kad sulaukus tokios išvados B.Markauskas nebetūrėtų gaižti Seimo laiko ir iš pareigų trauktis pats. 

„Galutinę išvadą turi (dėl pažeidimų – Aut.) turi padaryti Nacionalinė mokėjimų agentūra (NMA). Nežinau, ką jie tada turi daryti su išmokėtomis tiesioginėmis išmokomis. FNTT nurodo, kad tai turi spręsti NMA. 

Baudžiamoji atsakomybė už tokius nusižengimus nėra taikoma, bet yra taikomos visos kitos priemonės“, – kalbėjo A.Kubilius. 

Stoja mūru

Tuo tarpu valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis kerta lyg kirviu – interpeliacija Seime nepavyktų, o B.Markauskas ramiai gali likti poste. 

„Yra keletas Seimo narių, kurie turi kitą nuomonę, nei dauguma. Tai visiškai nieko nereiškia. Jei bus interpeliacija, esu absoliučiai tikras, kad ji nepavyks“, – tikino R.Karbauskis. 

Paklaustas apie moralinę ir teisinę B.Markausko atsakomybę, valstiečių lyderis iš karto nukreipė kalbą link opozicijos ir „MG Baltic“ skandalo. Esą apie moralę neturėtų kalbėti žmonės ir partijos, įsivėlusios į korupcijos skandalą. 

„Jei mes šnekame apie moralinę atsakomybę, tai reiktų paskaityti publikacijas apie „MG Baltic“ santykius su aukščiausiais šalies politikais. Apie moralę tie žmonės geriau patylėtų“, – kalbėjo valdančiųjų lyderis. 

Tuo tarpu premjeras Saulius Skvernelis jokių naujienų dėl B.Markausko likimo neturėjo. Jis tik kalbėjo, kad kol B.Markauskas dar eina ministro pareigas, jis turi dirbti, tą esą ir daro. 

Jis teigė ir toliau laukiantis teisėsaugos išvadų, kurios padėtų priimti sprendimą. 

Tyrimo nepradės

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba balandžio 23 dieną priėmė sprendimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo dokumentų klastojimo, svetimo turto ir Europos Sąjungos lėšų pasisavinimo.

Toks sprendimas priimtas išnagrinėjus Seimo narių G. Landsbergio ir A. Kubiliaus pareiškimą Generalinei prokuratūrai pradėti tyrimą dėl šių metų balandžio 3 ir 5 dienomis portale 15min.lt paskelbtų publikacijų, susijusių su žemės ūkio ministro B. Markausko motinos naudojimusi jai nepriklausančiais žemės sklypais, už kuriuos ji nuo 2014-ųjų gavo Nacionalinės mokėjimo agentūros mokamas išmokas, nurodydama, kad žemė yra nuomojama.

Pareiškimo nagrinėjimo metu nustatyta, kad dėl 4 žemės sklypų, įvardijamų portalo 15min.lt publikacijose, S. Markauskienė paraiškas paramai gauti teikia nuo 2012 metų.

Susipažinus su Nacionalinės mokėjimo agentūros pateiktais dokumentais bei apklausus atsakingus darbuotojus nustatyta, kad 2015 ir 2017 metais buvo atlikti S. Markauskienės paraiškų patikrinimai vietoje. Šių patikrinimų metu buvo matuojami S. Markauskienės deklaruoti laukai, patikrinta agrarinė laukų būklė ir įsipareigojimai kompleksinės paramos valdymo reikalavimams, tačiau nepaprašyta pateikti žemės valdymo teisę įrodančius dokumentus.

Susipažinusi su pareiškimu ir atlikusi duomenų patikslinimą, FNTT atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso 3 str. 1 d. 1 p. (nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių). Tačiau nustatyta, kad gali būti pažeistos paramos administravimo taisyklės (nustatytas neteisingas deklaravimo faktas), ir ši informacija perduota Nacionalinei mokėjimo agentūrai.

FNTT priimtą nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą ir patikslinimo metu surinktą medžiagą perdavė tikrinti Generalinei prokuratūrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.