Lyčių lygybę malantys į miltus šį tą turėtų žinoti apie gandrus

Seimo Žmogaus teisių komiteto organizuota konferencija dėl lyčių lygybės palietė itin skaudžias visuomenės problemas – lygybės naudą visuomenėje. Lygių galimybių plėtros centro ekspertė Margarita Jankauskaitė nurodė tikslius argumentus, kodėl lyčių lygybės turi siekti ir vyrai.

Anot M.Jankauskaitės, demografinaii rodikliai ir gimstamumas priklauso ir nuo lyčių lygybės padėties visuomenėje. <br>V.Balkūno nuotr.
Anot M.Jankauskaitės, demografinaii rodikliai ir gimstamumas priklauso ir nuo lyčių lygybės padėties visuomenėje. <br>V.Balkūno nuotr.
Lygių galimybių plėtros centras ekspertė Margarita Jankauskaitė pristatė, kodėl vyrams svarbu lyčių lygybė. <br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Lygių galimybių plėtros centras ekspertė Margarita Jankauskaitė pristatė, kodėl vyrams svarbu lyčių lygybė. <br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 24, 2018, 6:48 AM

Ekspertė taip pat užsiminė ir apie retai girdimą būdą didinti gimstamumo skaičius.

M.Jankauskaitė pristatė amerikiečio mokslininko Jeffery Tobias Halterio tyrimą, kuris nurodė, kaip lyčių lygybė visuomenėje keičia vyro gyvenimą.

Lygių galimybių plėtros centro ekspertė teigė, kad nėra vienareikšmiško atsakymo dėl šios problemos. „Ar vyrams verta kovoti dėl lyčių lygybės, nes nuomonių tikrai yra visokių. Jei mes išeitume į gatves su mikrofonu, tai iš vyrų daugiausia gautume atsakymą, kad neturi būti tos lygybės per daug, kad neturi būti perlenkiama lazda. Nes vyrai jaučiasi lyg praradę statusą ar privilegijas“, – vyrų nusistatymą lyčių lygybės klausimu komentavo M.Jankauskaitė.

Ir pridūrė, kad kartais gali pasirodyti, jog lyčių lygybė yra siejama su tuo, kas geriau ir palankiau yra moterims. „Ir tada vyrai jaučiasi lyg būtų nukenčiantys“, – teigė ji.

M.Jankauskaitė pristatė statistinius mokslininko atlikto tyrimo duomenis. Jie rodo, kad vyrai jaučiasi laimingesni, kai gyvena lyčių lygybę užtikrinančioje visuomenėje. Panaši tendencija pastebima ir vertinant šalių depresyvumo lygį.

„Atotrūkis tarp vyrų ir moterų savižudybių taip pat mažėja, kai aplinka tampa vis palankesnė dėl lyčių lygybės“, – teigė M.Jankauskaitė.

Žinia Vyriausybei

Kaip vienas prioritetinių šios Vyriausybės darbų yra gimstamumo didinimas ir demografinių rodiklių gerinimas. M.Jankauskaitės pristatytas tyrimas gali tapti geria žinia Vyriausybei.

„Lyčių lygybė turi ypač dideles sąsajas su gimstamumo skaičiais“, – M.Jankauskaitė pateikė ir statistikos duomenis, kuriuose matomi ryšiai tarp lyčių lygybės ir gaunamų lygių pajamų.

„Vyrai aktyviau įsitraukia, o kai vyras prisimena, kaip kiaušinienę išsikepti po vestuvių, tada gimstamumas ir padidėja“, – apie buitį juokavo M.Jankauskaitė.

Jos teigimu, vyrams lyčių lygybės siekti tikrai verta, nes duomenys rodo, kad šią lygybę užtikrinančioje visuomenėje vyrai ne tik jaučia dvigubai stipresnį gerovės jausmą, bet tai mažina ir depresijos, santuokos nutraukimo skaičius. „Taip pat didina pasitenkinimo lytinio gyvenimo kokybę, atsparumą ekonominėms krizėms“, – geruosius lyčių lygybės aspektus vardijo M.Jankauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.