Bronius Markauskas tapo taikos balandžiu

Kaip palikti svylančią ministro kėdę, kad nė vienam dėl tavęs susikovusių didžiūnų nenukristų karūna? Žinoma, paskelbti, kad atsistatydini „pats“.

B.Markauskas ilgai nemanė, kad turi atiduoti ministro portfelį.
B.Markauskas ilgai nemanė, kad turi atiduoti ministro portfelį.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2018, 7:06 AM

Dar užvakar žemės ūkio ministras Bronius Markauskas nematė jokio pagrindo atsistatydinti, o vakar ištarė išeinąs, nors ir toliau jaučiasi nenusikaltęs.

Po to iš įvairių valdžios kabinetų bei politinių stovyklų nuvilnijo ir triumfo šūksniai, ir palengvėjimo atodūsiai. Bene garsiausiai atsiduso prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Atmosfera buvo įkaitusi

B.Markauskas, kurio šeimą užgriuvo kaltinimai neteisėtai naudojantis kaimynų žemėmis, ilgai laikėsi posto ir kategoriškai atsisakydavo atsistatydinti, o Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis jį rėmė. D.Grybauskaitė ne mažiau kategoriškai pareiškė, kad ministras kuo greičiau turi atiduoti portfelį.

Dėl to neregėtai įkaito įtampa ne tik tarp S.Skvernelio ir D.Grybauskaitės. Valstiečių lyderiai viešai aiškino, kad nebijo kariauti su prezidente ir tam yra pasirengę.

Vis dėlto jau tuomet buvo girdėti prognozių, kad ministras dėl visų šventos ramybės gali pasitraukti „pats“.

Tačiau kai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) surado tik kai kurių ministro šeimos nusižengimų naudojantis kaimynų žeme ir užvakar paskelbė, kad nepradės ikiteisminio tyrimo, B.Markauskas vėl pakartojo nematąs pagrindo trauktis. Jam pritarė ir R.Karbauskis.

Aiškinimai – spalvingi

Bet S.Skvernelis, vakar pasikalbėjęs su ministru, pranešė, kad jis vis dėlto atsistatydina „pats“. Anot premjero, jis gerbia tokį sprendimą, šiam žingsniui pritaria.

Premjero teigimu, jei B.Markauskas būtų pasitraukęs anksčiau, o ne po FNTT išvadų, jam esą būtų klijuojamos visokios etiketės, o dabar jis esą išeina iškelta galva. S.Skvernelis pridūrė, kad ministerija turėtų dirbti neslegiama jokių problemų, priešingai nei dabar.

O B.Markauskas aiškino, jog jo pasitraukimo priežasčių – ne viena: pirma, jis išgyvena dėl savo šeimos ir motinos, įpainiotų į skandalą; antra, po prezidentės pareikšto nepasitikėjimo jam būtų per sunku dirbti nuolat esant po didinamuoju stiklu.

Anksčiau tiek premjeras, tiek ministras sakė, jog dirbti būtų „sunku, bet įmanoma“.

O R.Karbauskis vakar labai apgailestavo dėl ministro sprendimo ir sakė jį suprantantis, nes spaudimas šeimai buvo „nežmoniškas“.

Tuo metu Seimo vadovas Viktoras Pranckietis, kaip dažnai tokiais atvejais, sunkiai mėgino ieškoti kokio nors savo – trečiojo – kelio.

Dar vakar rytą politikas samprotavo, kad ministras greičiausiai toliau liks dirbti, bet po pietų jau postringavo, jog B.Markauskas taip ilgai neatsistatydino todėl, kad niekas jam esą „iš šono nepatarė“ trauktis. Negi Seimo vadovas negirdėjo tokių „patarimų“, kurie pylėsi iš visų pusių?

Kaip dėl „profesionalų“?

S.Skvernelis dar norėtų, kad B.Markauskas liktų poste iki birželio 1 dienos, nes esą reikia baigti nemažai pradėtų darbų.

Valstiečių lyderiai vylėsi, kad pamainą ministrui ras labai greitai. Tiesa, premjeras užsiminė, jog bus ieškoma su žemės ūkio verslu nesusijusio asmens.

Tačiau ar tokiu atveju nebus nusižengta šios valdžios nuostatai, kad ministrai turi būti savo srities „profesionalai“?

Komentaras – neįprastas

Seimo opozicija, išgirdusi apie darbą iki birželio 1-osios, pasišiaušė ir paskelbė rengsianti interpeliaciją ministrui.

O D.Grybauskaitė žinią apie B.Markausko atsistatydinimą komentavo kiek neįprastai. Anksčiau tokiais atvejais ji nukirsdavo, kad tokį žingsnį reikėjo žengti daug anksčiau, o dabar ministro pasitraukimą pasveikino ir pareiškė besitikinti, jog tai sudarys gerą pagrindą konstruktyviam bendradarbiavimui su Vyriausybe ir Seimu.

Tai gali liudyti, kad po ministrą ilgai gynusių valdančiųjų iššūkio netgi geležine vadinama prezidentė buvo pasijutusi netvirtai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?