Seimo liberalus siutina valdančiųjų elgesys: tai ne kažkokia malonė, ko prašome

Seimo liberalai įsiutę. Ketvirtadienį posėdyje 14 teisės aktų projektų turėję pateikti opozicinės frakcijos atstovai buvo greit nusodinti – valdantieji pasiūlymų skaičių kirto kone per pusę ir Liberalų sąjūdžiui leido pristatyti vos 8 įstatymų projektus. 

 Patys liberalai tikina net neįsivaizduojantys, kodėl komitetai vis dar nepateikė savo išvadų.<br>Lrytas.lt koliažas
 Patys liberalai tikina net neįsivaizduojantys, kodėl komitetai vis dar nepateikė savo išvadų.<br>Lrytas.lt koliažas
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 26, 2018, 9:46 AM, atnaujinta Apr 26, 2018, 12:22 PM

Pagrindinė priežastis, kodėl toks sprendimas priimtas – neparengtos komitetų išvados. Jimes vadovauja ne kas kitas, o valdančioje koalicijoje esančių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ir Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) atstovai. 

Visi iš ketvirtadienio darbotvarkės išbraukti liberalų pasiūlymai buvo pateikti 2016 ar 2017 metais. Vienas jų registruotas dar 2015-aisiais. Tai reiškia – praėjusioje Seimo kadencijoje. Visi projektai praėjo pateikimo stadiją pernai kovo-lapkričio mėnesiais. 

Tačiau jau daliai jų pusmetį, o kai kuriems ir metus vis dar nėra parengtos atsakingų komitetų išvados. Seime įstatymui praėjus pateikimo stadiją, jis keliauja į atitinkamus komitetus, kurie formuluoja išvadas ir pasiūlymus – pritarti, grąžinti tobulinti ar atmesti. 

Opozicija engiama

Patys liberalai tikina net neįsivaizduojantys, kodėl komitetai vis dar nepateikė savo išvadų. Jie svarstė, kad gal komitetai yra neveiksnūs, o gal tyčia ignoruoja opozicijos teikiamus teisės aktų projektus, išskirtinį dėmesį teikdami valdančiųjų pateiktiems projektams. 

Liberalai tikina, kad opozicija yra engiama valdančiųjų, sukuriant iliuziją, kad jie gali teikti projektus, tačiau vos praėję pirminę stadiją, projektai pamirštami ir padedami į stalčių. Opozicinė Liberalų sąjūdžio darbotvarkė buvo patvirtinta balandžio 19-ąją, tad jie mano, kad savaitės tikrai pakanka priimti išvadoms. 

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotoja Aušrinė Armonaitė sakė, kad komitetai nepateikė priežasčių, dėl kurių nebuvo svarstomi opozicinės darbotvarkės klausimai. 

„Opozicinė darbotvarkė vyksta labai retai. Tie klausimai mums, kaip politinei bendruomenei, yra labai svarbūs ir kai mes matome, kad ta darbotvarkė yra dar papildomai prašienauta jau ne dėl mūsų kaltės, o dėl to, kad komitetuose nesvarstomi klausimai, tai tiesiog tenka labai apgailestauti“, – sakė A.Armonaitė. 

Ji pastebėjo, kad opozicinei darbotvarkei skirti posėdžiai būna, tačiau tam skiriamo laiko nėra daug. Pavyzdžiui, didžiausios opozicinės frakcijos darbotvarkei posėdyje laiko skiriama iki 19 val., o liberalams – iki 17 val.

„Turime išsireikalauti, nors visų opozicinių frakcijų teisės yra vienodos. Yra tokia sistema, šioje kadencijoje, požiūrio į opoziciją“, – kalbėjo liberalų atstovė. 

Ketvirtadienį vykusioje seniūnų sueigoje jiems pažadėta, kad komitetai iki gegužės pateiks išvadas ir siūlomi teisės aktai bus svarstomi. A.Armonaitė sakė tikinti, kad dalis jų ir bus apsvarstyti. 

„Bet tai nėra kažkokia malonė, kurios mes prašome. Tai yra statutinė mūsų teisė ir neturėtų politikai seniūnų sueigose prašyti tą daryti“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė A.Armonaitė. 

„Blogas darbo organizavimas Seime bado akis. Valdančiųjų įstatymų projektai komitetuose kartais būna apsvarstomi ir per vieną dieną, o opozicijos projektams apsvarstyti nepakanka ir metų“, – sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas E. Gentvilas.

E. Gentvilo teigimu, Seime kuriama iliuzija, kad opozicija įtraukiama į įstatymų leidybą ir gali pateikti įstatymų projektus, tačiau projektai, kuriems buvo pritarta, svarstymo stadijos taip ir nepasiekia.

Siūlo skųstis etikos sargams

Tuo tarpu valdančiųjų lyderis Ramūnas Karbauskis tikino, kad opozicijos siūlomų teisės aktų svarstymas komitetuose nėra tyčia vilkinamas. 

„To tikrai nėra. Aš siūlau, kad jų žmonės komitetuose, jei mato, kad kažkas daroma galbūt tyčia, kreiptųsi į Etikos ir procedūrų komisiją ir keltų dėl to klausimus“, – sakė R.Karbauskis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.