Šeduvos bažnyčia ir Zacišės dvaras paskelbti valstybės saugomais objektais

Šeduvos Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčios statinių kompleksas ir Zacišės dvaro sodybos fragmentai paskelbti valstybės saugomais kultūros paveldo objektais.

Šeduvos bažnyčia.<br>G.Šiupario nuotr.
Šeduvos bažnyčia.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2018, 9:09 AM

Šeduvos bažnyčios kompleksą sudaro bažnyčia, šventoriaus ir sandėlis. Kompleksas vertingas dėl savo architektūrinių, dailės, kraštovaizdžio, sakralinių savybių.

Šiaulių turizmo informacijos centro duomenimis, Šeduvos bažnyčia yra renesansinė su baroko stiliaus ypatumais, kryžminio plano, su dviem bokštais. Bažnyčios šventorius apjuostas tvora iš akmenų, vartai stulpiniai. Per Antrąjį pasaulinį karą ši tvora buvo apgriauta. Į Šeduvą 1974 metais paskirtas klebonas kanauninkas Bronius Antanaitis bažnyčią suremontavo ir restauravo.

Kėdainių rajone esantys Zacišės dvaro rūmai ir šalia esantis pastatas valstybės saugomais paskelbti dėl savo architektūros, istoriškumo bei želdynų: kaštonų, liepų ir kitų medžių alėjų bei jų fragmentų.

Kultūros paveldo departamento duomenimis, šis dvaras kadaise priklausė grafui Ignui Zavišai, vėliau jis kelis kartus keitė savininkus, o 1941 metais dvaro savininkų Jurevičių šeima ištremta. Vėliau iš tremties grįžusi viena iš šeimos palikuonių įsikūrė savo tėvų dvaro viename iš kambarių.

Sovietmečiu dvare buvo įsikūrusi kolūkio kontora, likusioje dvaro dalyje gyveno žmonės. Prieš grąžinant savininkams, 11 metų dvaro rūmai buvo atiduoti naudotis Čiurlionio meno mokyklai. 1990 metais dvarą nusipirko dabartinis savininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.