Slaptas susirašinėjimas: prezidentė dėl S. Skvernelio daug anksčiau įžvelgė grėsmę

„Lietuvos rytui“ pavyko gauti prezidentės Dalios Grybauskaitės elektroninio susirašinėjimo su politinės bylos įtariamuoju Eligijumi Masiuliu įrodymų. Šie laiškai atskleidžia iki šiol neregėtų intrigų.

D.Grybauskaitė ir E. Masiulis<br>R.Jurgaičio nuotr.
D.Grybauskaitė ir E. Masiulis<br>R.Jurgaičio nuotr.
 D.Grybauskaitė turėjo sumanymų ir kaip skaudžiau įgelti varžovui.<br>M.Kulbio nuotr.
 D.Grybauskaitė turėjo sumanymų ir kaip skaudžiau įgelti varžovui.<br>M.Kulbio nuotr.
Zigmantas Balčytis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Zigmantas Balčytis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis (tuomet dar policijos generalinio komisaro pavaduotojas) ir prezidentė D.Grybauskaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis (tuomet dar policijos generalinio komisaro pavaduotojas) ir prezidentė D.Grybauskaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-04-29 09:24, atnaujinta 2018-05-03 15:09

Įtakingos užsienio žiniasklaidos Plienine Magnolija jau anksčiau pakrikštyta D.Grybauskaitė buvusiam Liberalų sąjūdžio vadovui laiškus siuntė iš asmeninio elektroninio pašto, pavadinto tulpes@lrpk.lt.

Apie tai, kad buvo tapęs savotišku tarpininku tarp šalies vadovės ir jos viešai kritikuojamų oligarchų, buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis E.Masiulis atskleidė politinės korupcijos bylos, kuri praėjusią savaitę perduota teismui, tyrėjams.

Čia galite perskaityti pirmąją teksto dalį.

Keitėsi nugirstais gandais

Tuo metu D.Grybauskaitė apie kandidatą N.Meilutį buvo kitokios nuomonės.

2015 metų birželio 4-ąją E.Masiulį turėjusiame pasiekti laiške prezidentė paaiškino nusprendusi į generalinius prokurorus pasirinkti žmogų iš šalies ir prašė liberalų vadovo palaikymo: „Nes labai jau jie susigrupavę viduje. Iš profsąjungos pateikto sąrašo pasirinkau Meilutį, kuris jau Kaune dirba 4 metus ir ten labai gerai tvarkosi. Bet prieš jį gali pasisakyti tie, kas tinginiai ir nėra labai skaidrūs. Taip pat turėjo bylą, surištą su Mockaus reikalais. Galimas pletkų ar istorijų kūrimo variantas.“

D.Grybauskaitė taip pat pasidalijo gandais, esą „vilniečiai (prok. Jancevičius) taip pat jo nenorėtų“ (turimas galvoje buvęs Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras, vėliau perėjęs dirbti į „MG Baltic“. – Red.). „Bet Meilutis turi stuburą, sąžiningas ir gerbiamas. Pačios profsąjungos jį rekomenduoja, tai neturėtų būti viduje tokios kaktomušos, kaip yra dabar.“

Reaguodamas į šį laišką E.Masiulis taip pat parašė apie viešai dar neįvardytą kandidatą išgirstus gandus: „Aišku, kad visokios nepatikrintos informacijos jau sklando. Pavyzdžiui, kad Meilutis, Kasiulis, Raulušaitis, advokatas Rimšelis ir Bartninkas savo laiku buvo grupiokai ar kursiokai. Na, bet savaime tai nieko dar nereiškia.

Kita sklandanti informacija informacija, kad viena byla, kur figūruoja Ūkio bankas, buvo nagrinėjama apeliacine tvarka teisėjų kolegijoje, į kurią įėjo ir Meilutis. Neva, viena tos kolegijos teisėja buvo orientuojama iš Meilučio pusės, kaip turi baigtis byla. Nesu tikras, gal tai yra tik oponentų pučiami gandai. O gal tikrai galimos rizikos.

Reikia tikrinti informaciją. Bet kokiu atveju gerbiu Jūsų pasirinkimą ir esame pasiruošę jį palaikyti.“

Atsakydama į E.Masiulio pranešimą D.Grybauskaitė naujame laiške pakartojo, kad N.Meilutis Kaune tvarkosi labai gerai: „Sąžiningas, kietas, sutvarkė Kauno lizdą. Vilniaus prokurorai ypač prisibijo, nori valdomo ir minkšto. Šiaip labai bloga situacija, pasiskirstę klanais, dalis korumpuota, dalis tiesiog neįgalūs.

Todėl ir ieškau iš teisėjų.“

Kitame po kelių minučių išsiųstame laiške prezidentė dar pridūrė, kad apie N.Meilutį sklandanti informacija: „MG kuriamos legendos. Nes jis vieną bylą turėjo, todėl LNK ir Dapkus gali kabinti.“

Nepatiko Seimo užmojai

Vis dėlto Seimo nariai N.Meilučio kandidatūrai nepritarė.

Tada prezidentė pasirinko prokurorės ir teisėjos patirties turinčią E.Dambrauskienę.

„Tikiuosi, kad šį kartą elgsimės visi atsakingai“, – tokį perspėjimą gavo ne tik E.Masiulis, bet ir Seimo konservatorių lyderiai Andrius Kubilius bei Jurgis Razma.

Kai Seimas per slaptą balsavimą atmetė ir šią kandidatūrą, buvo užsimota keisti generalinio prokuroro skyrimo tvarką.

Politikai, tarp kurių buvo ir valdančiųjų, ir opozicijos (konservatorius Stasys Šedbaras, liberalas Vitalijus Gailius) pasiūlė iš prezidentės atimti teisę pasirinkti kandidatą ir perduoti ją Vyriausybei.

D.Grybauskaitė laiške E.Masiuliui audringai reagavo į šį pasiūlymą, kurios nuomone, jis – antikonstiticinis: „Tokios pataisos sukels chaosą ir pagilins krizę tarp Seimo ir Prezidento. Prokuroro skyrimas atsidės ilgam – turėsiu vetuoti įstatymą ir net veto atmetus įstatymo vykdyti negalėsiu, nes, visų teisininkų nuomone, pataisos prieštarauja Konstitucijai.

Atrodo, kad Sabatauskas (tuometis Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas Julius Sabatauskas. – Red.) pats nori tapti GP arba gauti kokį nors postą...“

Kaip matyti iš susirašinėjimo, tuometis liberalų lyderis prezidentei suskubo pranešti, kad nepritars siūlomai naujovei: „Kalbėjau su Sabatausku. Labai nori. Bet „Tvarka ir teisingumas“ viską sugadino.“ Ir pridėjo šypsenėlę.

D.Grybauskaitė netruko sureaguoti: „Sabatauskas pats postų nori, norėjo būti ministru, tai dabar kerštauja. Gerai, kad pradedate kritikuoti valdančiuosius.“

Įžvelgė apkaltos grėsmę

Ne mažiau iškalbingi buvo ir kiti E.Masiuliui adresuoti laiškai.

D.Grybauskaitė ypač skausmingai reagavo į tuometės valdančiosios daugumos iniciatyvą sudaryti vadinamąją slaptųjų pažymų komisiją. Seimas buvo užsimojęs aiškintis, kas, kaip ir kodėl manipuliuoja į viešąją erdvę patenkančiomis slaptomis pažymomis.

Opozicija šioje iniciatyvoje tada įžvelgė apkaltos prezidentei grėsmę. Tokį pavojų matė ir D.Grybauskaitė.

„Iš socdemų vidaus: tikslas privesti procesą iki apkaltos man ir kreiptis į KT (Konstitucinį teismą. – Red.).

Rezultatas neįdomus jiems, svarbu palaikyti tą temą erdvėje. Nurodymas eina iš Premjero kaip kerštas už Vijūnėlę, žentą ir dukrą bei neva opozicijos palaikymą. Šiaulienė (tuometė Seimo Socialdemokratų frakcijos vadovė Irena Šiaulienė. – Red.) grasina, kad tas kas nebalsuos (Už komisiją. – Red.), nebus įtraukti į rinkimų sąrašus“, – iš socialdemokratų stovyklos gauta informacija su E.Masiuliu pasidalijo prezidentė.

Reaguodamas į tai E.Masiulis skubiai atsakė: „Dabar mobilizuojamės, kad 15 val. atmesti šią nesąmonę. O socdemai visai su protu susipyko.“

„Mėginkite“, – liberalą padrąsino D.Grybauskaitė.

Vėliau ji su E.Masiuliu pasidalijo žiniomis, esą J.Sabatauskas žurnalistams Seime pasakoja, kaip prezidentė „dreba ir bijo komisijos, nes bijo apkaltos“.

„Tai jų (valdančiųjų. – Red.) tikslas aiškus. Mano juristai ruošia kreipimosi į KT pagrindimą. Kai jie nubalsuos, tai perduosime jums ir konservatoriams. Manau, kad socdemai jau prarado nuovoką ir tiki savo sukurtomis legendomis. Gali visai susidirbti. Tas pirmas dešimtukas rodo, kad Sysas (Seimo narys Algirdas Sysas. – Red.) su Butkevičiumi ir co žlugdo partiją“, – savo planus E.Masiuliui išdėstė prezidentė.

S.Skvernelį gujo iš posto

„Lietuvos ryto“ gautas susirašinėjimas rodo, kad D.Grybauskaitė su E.Masiuliu rezgė intrigas ir prieš dabartinį premjerą Saulių Skvernelį, kai jis ankstesnėje Vyriausybėje ėjo vidaus reikalų ministro pareigas.

„Tai Karbauskis (Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. – Red.) pažadėjo Skverneliui matomai pirmą vietą sąraše ir pretenziją formuoti Vyriausybę?“ – žinią apie S.Skvernelio susitarimą su R.Karbauskiu 2016 metų kovą suskubo su E.Masiuliu aptarti D.Grybauskaitė.

E.Masiulis tada prezidentei papasakojo tądien kalbėjęs su S.Skverneliu: „Jaučiasi neadekvatus susireikšminimas. Karbauskis atidavė ne tik pirmą vietą, bet ir visą partiją.

Su Skverneliu dar visas būrys prisiplakėlių ateina į jų sąrašą. Bus tik įdomiau.

Bandau Virgį Alekną į mūsų pusę patraukti. Atrodo, kad jam pas Karbauskį nelabai norisi.“

Prezidentė buvo susirūpinusi dėl S.Skvernelio ambicijų: „Atsives policininkus, norės Seimo ir Vyriausybės vadovo posto. Jau dabar yra pavojingas populistas, bus tik dideliu pagreičiu blogiau.“

Tačiau vienu populiariausiu šalies politiku tuomet buvęs ir potencialiu pretendentu į premjerus laikytas E.Masiulis 2016 metų kovo pabaigoje S.Skvernelio ambicijų nesureikšmino: „Na, iki Seimo ir Vyriausybės vadovo posto jam dar tolimas kelias. Miesto rinkėjų taip lengvai neapsuksi su valstiečiais. Nuo rytojaus Skvernelis išeina iš komforto zonos. Pakovosime.“

Bet prezidentė, regis, buvo įžvalgesnė, ir perspėjo E.Masiulį: „Jums (S.Skvernelis. – Red.) ir bus didžiausias konkurentas. Ir įkalbėkite socdemus, kad jis neturėtų užimti ministro posto, jei pereina į nekoalicinę partiją.“

Nesijautė labai galingas

Komentuodamas šią susirašinėjimo su prezidente dalį E.Masiulis „Lietuvos rytui“ aiškino, jog ne viešajai erdvei skirtuose laiškuose nebuvo noro sukompromituoti S.Skvernelį.

Buvęs politikas prisiminė, kad tuomet ir pats vedė derybas su S.Skverneliu dėl jo dalyvavimo Liberalų sąjūdžio sąraše: „Mes pakankamai toli buvome nuėję, bet paskutinę akimirką S.Skvernelis apsisprendė rinkimuose dalyvauti su valstiečiais.

Jo motyvas buvo, kad jeigu jis nueis su opozicine partija, jį iš karto pašalins iš ministrų. Tuo metu premjeras jam esą žadėjo, kad jeigu jis į rinkimus eis su neparlamentine partija, galės ministru likti iki kadencijos pabaigos.

Turėdamas daugiau politinės patirties jam pasakiau, kad tai drambliuko svajonės ir ne daugiau, – tą pačią akimirką, kai jis nueis pas valstiečius, bus atleistas. Taip ir nutiko.“

E.Masiulis patvirtino, kad prezidentė jam siūlė pakalbėti apie S.Skvernelį su premjeru A.Butkevičiumi.

„Bet man to daryti net nereikėjo. Mano svoris nebuvo toks, kad aš iš opozicijos nuėjęs pas premjerą A.Butkevičių pasakyčiau: žiūrėk, atleisk S.Skvernelį.

Gal aš taip ir galėčiau pasakyti, bet klausimas, kiek toli mane A.Butkevičius būtų pasiuntęs“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo buvęs Liberalų sąjūdžio vadovas.

Intrigos liete liejosi

Opozicijoje buvusį E.Masiulį prezidentė mokė ir kaip reikėtų pasišaipyti iš A.Butkevičiaus ar kitų politikų.

Likus metams iki Seimo rinkimų į socialdemokratų rankas pateko dešimties punktų tariama Liberalų sąjūdžio rinkimų strategija, kaip tapti pagrindine šalies partija. Viename punktų buvo minima ir prezidentė, kuriai liberalai esą turėtų nepataikauti.

Todėl E.Masiulis suskubo prezidentei pranešti, kad tai yra provokacija, neturinti nieko bendra su Liberalų sąjūdžiu.

D.Grybauskaitė parašė, kad per politikų rankas keliaujantis dokumentas nepatinka ir A.Butkevičiui: „Reikėtų viešai iš to pasijuokti... kaip premjeras intrigomis užsiima.“

Antrąkart šalies vadove perrinkta D.Grybauskaitė iš tuomečio premjero šaipėsi ir su E.Masiuliu aptarinėdama galimus pokyčius valdančioje koalicijoje. Tada svarstyta, kad iš jos reikėtų vyti Darbo partiją (DP).

„Kalbėjau su PM (premjeru. – Red.) dėl koalicijos pokyčių, tai neaišku, ar gebės ir nebijos balsavimo Seime. Nes DP jau darosi destruktyvi. Jiems reikėtų kokių dar 5–6 papildomai. Siūlau jiems rizikuoti, nes galėtume garantuoti balsavimą ir dalies Kubiliaus žmonių“, – rašė prezidentė.

Į tai E.Masiulis atsakė, kad premjeras „drebins kinkas ir nieko nedarys“. „Nors mes jiems signalą, kad esame pasiruošę kalbėtis, jau nusiuntėme. Yra dar vienas būdas pakeisti koaliciją – nepasitikėjimas Seimo pirmininkei (Loretai Graužinienei. – Red.). Tai padarius DP skiltų.“

Vėliau, kai kilo skandalas dėl vadinamojo juodojo viceministrų sąrašo, prazidentė E.Masiulį paragino, kad opozicija pasinaudotų jos konfliktu su Vyriausybe.

„Daugumos politinė taryba nori man parodyti savo raumenis ir nereaguoti į viceministrų kokybę, ir nieko neatleidinėti bei blokuoti visus mano teikiamus kandidatus.

Dauguma nori mane izoliuoti. Fain, bet tokia beatodairiška konfrontacija nukals ir jų reitingus bei didins neskaidrumo prieskonį prieš ateinančius dvejus rinkimus. Naudokitės tuo“, – patarimų liberalui pažėrė šalies vadovė.

Ieškojo silpnų varžovo vietų

Apstu intrigų buvo ir anksčiau, per 2014 metais vykusią prezidento rinkimų kampaniją.

Kai D.Grybauskaitė į antrąjį rinkimų turą pateko su socialdemokratų kandidatu Zigmantu Balčyčiu, liberalų vedlys jau pats ėmė patarinėti prezidentei: „Norint paimti daugiau balsų, reikėtų prof. V.Landsbergiui, A.Kubiliui padaryti tylos pauzę agituojant už Jus.

Jie jau tikrai savo rinkėjus mobilizavo, padarė didelį darbą. Mes ryškinsime Balčyčio trūkumus, bet ne Maskva gąsdindami, o pabrėždami Balčyčio neapsisprendimą, neryžtingumą, gudravimą, kandidatuojant į EP (Europos Parlamentą. – Red.)“.

Bet D.Grybauskaitė turėjo sumanymų ir kaip skaudžiau įgelti varžovui. Tai parašė E.Masiuliui: „Priminkite, kad jis buvo vienas kaltininkų dėl euro neįvedimo. Jei būtų euras įvestas 2007, jau būtume turėję iki 8 mlrd. naudos (tada jis sakė, kad jo mama nenorėjo).“

„Dėl euro neįvedimo, čia geras kampas – būtinai panaudosime. Dar yra sūnaus teismų reikalai. Sėkmės!“ – pagyrė šalies vadovę liberalas.

Ir sveikino, ir džiaugėsi

„Liberalų kariuomenė išrikiuota“, – jau paskelbus apie D.Grybauskaitės kandidatavimą suskubo jai raportuoti E.Masiulis.

Plienine Magnolija vadinama politikė nesikratė liberalų paramos: „Gerai, pagalbos reikės.“

„Siunčiu paplatinimui per Jūsų kanalus finansinės paramos skrajutes. Būtų gerai paorganizuoti ypač smulkių aukų masiškumą“, – kitame laiške talkininkus paragino D.Grybauskaitė.

„Mano fb profilyje jau įdėta info, kaip internetu galima pasirašyti už norimą kandidatą. Tikiuosi, kad išplatinsite kuo plačiau. DG“, – įsibėgėjant rinkimų vajui E.Masiuliui priminė politikė.

Ir D.Grybauskaitė, ir E.Masiulis vienas kitą nepamiršdavo pasveikinti ir įvairių švenčių proga: „Su gimtadieniu, Gerbiama Prezidente! Stiprybės ir sveikatos atlaikant rinkimų kampaniją! E.Masiulis.“

„Dėkoju, atlaikysime viską!“ – atsakė prezidentė.

E.Masiulis sulaukė ir jos padėkos už pagalbą renkant parašus: „Nors simboliškai, bet turime daugiau nei socdemai.“

Savo ruožtu D.Grybauskaitė nepraleisdavo su pergalėmis pasveikinti E.Masiulio ir jo bendražygių, pavyzdžiui, po Remigijaus Šimašiaus sėkmės sostinėje: „Sveikinimai liberalams, ypač dėl Vilniaus. Sėkmingai atlaikykite iki Seimo rinkimų...“

Nurodymas prieš sulaikymą

Pastarasis prezidentės linkėjimas neišsipildė – E.Masiulis teisėsaugai įkliuvo su 106 tūkst. eurų – įtariama, kad tai buvo kyšis, kurį politikas 2016 metų gegužės 10-ąją paėmė iš R.Kurlianskio.

Įdomu tai, kad gegužės 11-ąją, likus parai iki kratų E.Masiulio namuose, šalies vadovė jam atsiuntė laišką: „PM mums pažadėjo, kad neva jo įtakojami socdemai nedalyvaus balsavime dėl komisijos (slaptųjų pažymų. – Red.), bet aišku, kad jis įtakoja nedaug. Bet reikėtų, kad opozicija aktyviai dalyvautų salėje. PM pažadais, be abejo, jau niekas netiki...“

Nekomentuoja, bet ir neneigia

Dėl buvusio D.Grybauskaitės ir E.Masiulio susirašinėjimo „Lietuvos rytas“ kreipėsi į Prezidentūrą.

„Teismas šiuo metu nagrinėja rezonansinę korupcijos bylą, kurioje E.Masiulis yra įtariamasis. Todėl jokie komentarai negali būti teikiami“, – atsakė Prezidentūros atstovai, pasiteiravus, ar prezidentė galėjo buvusiam Liberalų sąjūdžio vadovui siųsti laišką, kuriame prašė perduoti linkėjimų D.Mockui, kad jis „patrauktų savo skaliką“.

Trečiąją teksto dalį, kurioje Eleigijus Masiulis prabyla apie susirašinėjimą su prezidente, portale lrytas.lt skaitykite pirmadienį. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.