Vestuvės kalėjime įtariamai vaikžudei – be torto: jaunavedžiai žiedus turi nusimauti

4-mečio sūnaus Mato nužudymu kaltinama Monika Kaziukaitytė tapti nuotaka gali greičiau nei nuteistąja. Teismo nuosprendžio laukianti moteris už grotų jau susirado jaunikį, bet gyventi kartu jiems neteks.

M.Kaziukaitytės ir N.Kalaušio vestuvės turėtų įvykti Lukiškių kalėjime. 
M.Kaziukaitytės ir N.Kalaušio vestuvės turėtų įvykti Lukiškių kalėjime. 
M.Kaziukaitytės kaltinama 4-mečio sūnaus nužudymu. 
M.Kaziukaitytės kaltinama 4-mečio sūnaus nužudymu. 
N.Kalaušis kali už nužudymą.  
N.Kalaušis kali už nužudymą.  
Už savo vaikų nužudymą nuteista Alma Bružaitė tapo irgi iki gyvos galvos kalinčio keturių žmonių žudiko Rolando Svirbutavičiaus žmona. 
Už savo vaikų nužudymą nuteista Alma Bružaitė tapo irgi iki gyvos galvos kalinčio keturių žmonių žudiko Rolando Svirbutavičiaus žmona. 
Už grotų susituokę jaunavedžiai į kameras grįžta be žiedų.  
Už grotų susituokę jaunavedžiai į kameras grįžta be žiedų.  
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 29, 2018, 6:41 PM, atnaujinta Apr 30, 2018, 4:31 PM

Susirasti antrąją pusę galima niekada jos nemačius. Kalėjime tai įprasta – kaliniai susipažįsta susirašinėdami, o pirmasis pasimatymas įvyksta tik per vestuves.

Šią savaitę pasklido žinia, jog vestuvėms kalėjime ruošiasi už savo sūnaus nužudymą teisiama 25 metų kėdainiškė M.Kaziukaitytė ir už laidos „TV pagalba“ žurnalistės Viltės Stankutės-Butkienės bei jos draugo Giedriaus Pavasario nužudymą kalintis 40-metis Nerijus Kalaušis.

Jis atlieka 20 metų laisvės atėmimo bausmę, o nuo praėjusių metų gegužės Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime laikoma M.Kaziukaitytė dar tiktai laukia nuosprendžio.

Ceremonija – trumpa

M.Kaziukaitytė apie vestuves nebuvo prasitarusi nei savo artimiesiems, nei advokatams.

„Pirmą kartą apie vestuves girdžiu. Monika apie tai man nieko nesakė. Ši žinia sukėlė man šoką“, – „Lietuvos rytui“ tvirtino M.Kaziukaitytės močiutė Jadvyga Ančerevičienė.

Dar nepaskirta ir jų vestuvių data. Žinoma tik tiek, kad jos bus labai trumpos.

Dešimties minučių ceremonija – tiek paprastai trunka vestuvės Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

Viename kalėjimo kabinetų Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotoja jaunavedžiams perskaito standartinį tekstą, pora parašais patvirtina vedybų sutartį ir vėl ilgam išsiskiria.

Naujai šeimai pabendrauti leidžiama ilgiau, jei vestuvių proga būna numatytas pasimatymas.

Į kamerą grįžta be žiedo

Į vestuvių ceremoniją iš laisvės atėjusi nuotaka gali atsinešti tiktai gėlių – dovanos ir saldumynai draudžiami. Be to, jaunavedžiai ilgai negali džiaugtis ir vestuviniais žiedais – užsimauti juos leidžiama tik ceremonijos metu.

„Jai pasibaigus žiedai atiduodami tam, kuris atėjo iš laisvės – mat nuteistiesiems draudžiama turėti brangių papuošalų“, – sakė Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo direktoriaus pavaduotojas Romas Ostanavičius.

Vestuvės Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime vyksta beveik kas mėnesį, o pavasarį norinčiųjų tuoktis dar padaugėja.

Kaliniai dažniausiai tuokiasi su draugėmis, kurias jie pažinojo dar gyvendami laisvėje, tačiau nemažai nuotakų į Lukiškes atvežama ir iš kitų įkalinimo įstaigų. Nuteistieji susipažįsta ir susidraugauja rašydami laiškus.

Susitinka kas antrą mėnesį

Susitikimai su laisvėje gyvenančiais sutuoktiniais priklauso nuo nuteistojo statuso.

Lukiškių kalėjime bausmę atliekantys nuteistieji kartą per du mėnesius gali gauti 4 valandų pasimatymą specialiai įrengtoje patalpoje, kurioje yra ir lova.

Tiems, kurie dar tik laukia teismo nuosprendžio ir gyvena tardymo izoliatoriuje, pasimatymai leidžiami tik teismo sprendimu.

Ilgalaikiai pasimatymai kalėjime neleidžiami – tokią teisę yra išsikovojęs tik iki gyvos galvos nuteistas Henrikas Daktaras ir jo žmona Ramutė.

Pataisos namuose bausmę atliekantiems nuteistiesiems ilgalaikis, parą trunkantis, pasimatymas leidžiamas kartą per du mėnesius.

Porai nebuvo leista už grotų gyventi kartu

Prieš trejus metus Lukiškių kalėjime susituokė ir vienintelė Lietuvoje laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos atliekanti pora.

Už savo vaikų nužudymą nuteista Alma Bružaitė (nuotr.) tapo irgi iki gyvos galvos kalinčio keturių žmonių žudiko Rolando Svirbutavičiaus žmona.

Nors tuomet sutuoktiniai gyveno tame pačiame pastate, po vestuvių apsigyventi vienoje kameroje jiems nebuvo leista. Tai prieštarautų kalėjimo taisyklėms.

Net tuomet, kai abu jaunavedžiai atlieka laisvės atėmimo bausmę, jiems leidžiami pasimatymai – sutuoktinius vieną pas kitą atveža sargybiniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.