Ministro kėdės atsisakęs B. Markauskas liks Seime, bet opozicija turi klausimų

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas prieš savaitę priėmė sprendimą savo noru trauktis iš pareigų. Žengti tokį žingsnį jį pastūmėjo į viešumą kylančios detalės dėl jo šeimos ūkininkavimo ir gautų europinių išmokų.

B.Markauskas traukiasi iš ministro pareigų, bet lieka Seimo nariu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
B.Markauskas traukiasi iš ministro pareigų, bet lieka Seimo nariu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Juozas Olekas.<br>T.Bauro nuotr.
Juozas Olekas.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 2, 2018, 3:44 PM

Nors jis pareiškė dirbsiantis iki birželio 1-osios, o po to pasitrauksiantis, opozicijos tai neįtikina – toliau ruošiamasi interpeliacijai, o kai kurie kelia klausimus dėl jo, kaip Seimo nario atsakomybės.

Parašai – apsidraudimui

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis kalbėdamas „Žinių radijuje“ sakė, kad tokius pačius klausimus, kokie keliami ministrui, greičiausiai galima kelti ir Seimo nariui. B. Markauskas į parlamentą išrinktas 2016-ųjų rinkimuose.

„Tikrai nustebino premjero sprendimas B.Markausko atsistatydinimą teikti nuo birželio 1-osios. Paprastai ministrai arba turi pasitikėjimą, arba ne. Dabar lyg ir nebegali, bet gali.

Mes esame patyrę valstiečių tokius persigalvojimus, švelniai tariant. Su kolegomis opozicijoje padiskutavome, kad tol, kol nėra pateiktas prezidentei atsistatydinimas, nėra gautas prezidentės parašas, mes interpeliaciją tęsiame ir renkame parašus. Kai premjeras įteiks prašymą, galėsime sutarti, kad klausimas uždarytas <...>.

Parašai surinkti, juos toliau renkame, yra klausimai. Juolab, kad kai kurie klausimai tinka ir Seimo nariui“, – laidoje „Opozicija“ kalbėjo konservatorių lyderis.

Valstiečiai nepasirašė

Taip pat opozicijoje esančios socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad jo ant stalo guli surinkti Seimo narių parašai, pritariantys B.Markausko interpeliacijai. Šiuo metu jų 38, o interpeliacijai reikia bent 29 parašų.

„Seimo nario atsakomybė yra kita. Pas mane ant stalo guli interpeliacijos tekstas ir parašai, laukiame kol bus pateiktas tas atsistatydinimas. O Seimo nario nepuošia tie dalykai, bet matyt, kad apkaltai, jeigu kažkokių dalykų daugiau nebus, vargu ar galėsime teikti“, – sakė J.Olekas.

Anot jo, nors birželio 1-oji turėtų būti paskutinė B.Markausko darbo diena, dokumentai dėl atsistatydinimo prezidentei turėtų būti pateikti dar prieš šią dieną. Be to, bent jau kol kas, tarp surinktų parašų valdančiųjų atstovų nėra.

„Nėra. Bet buvo pažadėta pasirašyti. Kada gavome žinią, kad atsistatydina, mes nustojome juos rinkti“, – sakė J.Olekas.

Klaustukų kyla

Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas sakė, kad nors ir nenori būti kategoriškas, pripažino, kad klausimų dėl B.Markausko, kaip Seimo nario, kilti gali.

„Reikia išsianalizuoti, ar tikrai viskas gerai su ūkininkavimu, su deklaravimu. Tikrai nesu kategoriškas, bet klaustukų kyla. Dėl jo, kaip ministro, man buvo aišku, kad jis turi nedelsdamas trauktis. Dėl jo, kaip Seimo nario, kol kas nedrįstu sakyti“, – sakė E.Gentvilas.

Reikalavimai ministrui – aukštesni

Dar vienos opozicinės partijos „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Remigijus Žemaitaitis sakė, kad ir jo vadovaujama frakcija parašų dėl interpeliacijos nepadėjo, nes B.Markauskas paskelbė apie pasitraukimą. Jie tikisi, kad ministras nepersigalvos ir laikysis žodžio dėl pasitraukimo. 

Visgi R.Žemaitaitis nemano, kad dėl to B.Markauskas turėtų atsakyti ir kaip parlamentaras: „Tai du skirtingi dalykai. Vienas dalykas, jam kaip ministrui, kuruojančiam žemės ūkio sektorių, reikalavimai yra daug aukštesni. 

Jis, kaip Seimo narys, nepadarė tokio pažeidimo, dėl kurio galėtų grėsti apkalta. Manau, kad Etikos ir procedūrų komisijos vertinimas tikrai tur būti. Visgi, bet kuriam politikui tokie iškilę dalykai, politinės karjeros į priekį nestumia, jai nepadeda.“

Be to, „tvarkiečių“ lyderis kalbėjo, kad nedžentelmeniška yra B.Markauskui pasakyti, kad postą palieką, tačiau daugiau nei savaitę neįteikti šalies vadovei atsistatydinimo pareiškimo. 

Rado pažeidimų

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), atsakydama į konservatorių paklausimą, antradienį nurodė, kad B. Markausko ar jo motinos ūkininkės Sofijos Markauskienės veikloje nėra nustatyta nusikalstamos veikos požymių, tačiau galėjo būti neteisingai deklaruoti pasėliai siekiant gauti ES išmokas. Ministro šeimos deklaravimo aplinkybes dar tiria Nacionalinė mokėjimo agentūra.

B.Markauskas kritikos sulaukė naujienų portalui 15min.lt paskelbus, kad jo šeima dirbo svetimą žemę be savininkų leidimo bei už tai gavo ES išmokas. B.Markauskas teigia turėjęs žodinius savininkų sutikimus. Ministrą atsistatydinti paragino prezidentė Dalia Grybauskaitė. Seimo opozicija antradienį surinko reikiamus 29 parašus ministro interpeliacijai inicijuoti.

B.Markauskas – trečiasis Sauliaus Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės ministras, per pusantrų darbo metų pasitraukęs iš pareigų. Pernai rugsėjį iš ūkio ministro pareigų atsistatydino Mindaugas Sinkevičius, nes Socialdemokratų partija paliko valdančiąją koaliciją. Šių metų kovą po prezidentės kritikos atsistatydino teisingumo ministrė Milda Vainiutė. Pamainos jai kol kas nerasta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.