Konservatoriai skatina diskutuoti apie ES: „Tai nėra tik begalinė pinigų kišenė“

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas nori persvarstyti ir skatinti visuomenės diskusiją dėl Europos sąjungos ateities.

Tėvynės sąjungos atstovai A.Ažubalis ir L.Kasčiūnas nori pradėti diskusiją apie ES ateitį. <br>M.Patašiaus nuotr.
Tėvynės sąjungos atstovai A.Ažubalis ir L.Kasčiūnas nori pradėti diskusiją apie ES ateitį. <br>M.Patašiaus nuotr.
Tėvynės sąjungos atstovai A.Ažubalis ir L.Kasčiūnas nori pradėti diskusiją apie ES ateitį. <br>D.Umbraso nuotr.
Tėvynės sąjungos atstovai A.Ažubalis ir L.Kasčiūnas nori pradėti diskusiją apie ES ateitį. <br>D.Umbraso nuotr.
Tėvynės sąjungos atstovai A.Ažubalis ir L.Kasčiūnas nori pradėti diskusiją apie ES ateitį. <br>M.Patašiaus nuotr.
Tėvynės sąjungos atstovai A.Ažubalis ir L.Kasčiūnas nori pradėti diskusiją apie ES ateitį. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 4, 2018, 10:26 AM

Konservatorius A.Ažubalis spaudos konferencijos metu sakė, kad šiuo metu diskusija dėl šios situacijos vyksta tik politiniuose ratuose.

„Kaip žinote, Europoje prasidėjusi diskusija dėl Europos sąjungos ateities, tokie diskusija vyksta visuomenėse, ne tik siauriuose politiniuose rateliuose, kaip, deja, yra mūsų šalyje“, – apgailestavo Seimo narys. Jis teigė, kad Europos reikalų komitete ši diskusija, atsiradus alternatyviems požiūriams, buvo numarinta dėl „socdemdarbiečio“ Gedimino Kirkilo pastangų.

Jis teigė, kad diskusija yra būtina, nes kitaip sprendimas bus padarytas vien dėl to, kad reikia tai padaryti.

„Dar būtų blogiau, jei politinės partijos, matydamos, kad yra reikalas, kad visuomenėje tai girdisi, pareikšti nuomonę, skubėtų tai padaryti, gerai neišdiskutavusios partijų viduje, o priimtų vieną ar kitą dokumentą dėl „varnelės“. Tai nepasitarnautų dėl Lietuvos piliečių informavimo, kokie Lietuva Europos sudėtyje“, – pasakojo A.Ažubalis.

„Šūkis mūsų memorandumo gan tradicinis, bet jis gana tiksliai nusako esmę – „Stipri Lietuva, stiprioje Europoje“. Mūsų tikslas – mes šiandien važiuojame susitikti su pietų Lietuvos gyventojais, bandysime diskutuoti, kad diskusija iš politinių klubų persikeltų į miestelius ir miestus“, – teigė jis, primindamas, kad ne visi žino, kokios yra Europos vertybės.

„Europa nėra tik išmokos, gigantiški projektai. Europa yra šis tas daugiau, nes jei būtų kitaip – pavadinčiau ją paprasčiausia UAB. Kuri žiūri pelno, naudos kaštus, rizikas. Tokios Europos laukia nekokia ateitis", - sakė jis. 

Konservatorius L.Kasčiūnas įvardijo ir esminę memorandumo mintį. 

„Memorandume mes teigiame, kad kai mes dažnai pradedame diskutuoti apie Europos sąjunga, išryškėja dvi pozicijos – euro optimistai, o visi kurie turi kitokią viziją – euro skeptikai. Bet mes atmetame tokį supaprastintą vaizdą. Nes pagrindinis klausimas – kokiais pamatais turi būti grindžiama Europa. Vieni kalba apie Europos federaciją, kaip politinę sąjungą, bet visada reikia klausti, koks tas balsas bus – Paryžiaus, Berlyno ar Žano Klodo Junkerio, kuris važinėja švęsti įvairių marksizmo jubiliejų. Ar tai bus vidurio rytų Europos šalių balsas, ar kompromiso“, – pasakojo parlamentaras.

„Bendri Europos sprendimai negali būti priimti per prievartą“, – spaudos konferencijoje pasakojo L.Kasčiūnas. Primindamas ir galimą norą šantažuoti dėl išsiskyrusių nuomonių. „Mes turime sakyti ne dviejų greičių Europos idėjai“, – teigė jis.

Šis memorandumas nėra visos partijos nuomonė. Jie tiesiog nori pradėti diskusiją žiniasklaidoje ir visuomenėje. A.Ažubalis sakė, kad žiūrėti į Europos sąjungą kaip į bedugnę kišenę nėra tinkamas požiūris.

Memorandumo tekste Seimo nariai išdėsto principus, kuriais vadovaujantis turėtų būti vykdoma Lietuvos ES politika. Parlamentarai įsitikinę, kad būtina vengti situacijų, kai iniciatyvos ES viduje būtų orientuotos į valstybių narių suvereniteto siaurinimą, apeinant arba ignoruojant tam nepritariančių valstybių poziciją. Lietuva turi rimtai apmąstyti kiekvieną žingsnį plečiant ES galias į naujas politikos sritis ir vadovautis nuostata: geriau ES daro mažiau, bet efektyviau.

Europos Sąjungos integracija turi būti gilinama tik tose srityse, kurios tarnauja Lietuvos valstybės ir visuomenės interesams. Tai jokiu būdu nereiškia nacionalinio egoizmo ar bendrų ES interesų nepaisymo. ES turi būti formuojama nacionalinių ir viršnacionalinių interesų derinimo mechanizmais, kurių paieška vertintina kaip pagrindinis reformos tikslas.

Parlamentarų parengtame tekste teigiama, kad siekti ir pagarbos bei paramos prigimtinės šeimos institutui įtvirtinimo.

„Šeimos gerovė yra tautos ateities gyvenimo kokybės garantas. Būtina pripažinti, kad šeima, o ne „atvirų durų“ nelegaliems imigrantams politika, yra demografinių iššūkių sprendimo būdas. Privalome patvirtinti, kad šeima kaip pamatinis visuomenės vienetas turi sulaukti apsaugos ir paramos, reikalingos tam, kad šeima galėtų pilnavertiškai atlikti savo vaidmenį bendruomenėje, o vaikai augtų pažįstamoje aplinkoje, laimingoje, mylinčioje ir supratingoje atmosferoje“, – komentavo L. Kasčiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.