Politikos ekspertai įvardijo, kam yra naudingas prezidentės laiškų skandalas

Prezidentinių laiškų detektyvas ir toliau neduoda ramybės. „Žinių radijo“ laidoje „Įvykiai ir komentarai“ MRU politologė Rima Urbonaitė ir KTU Humanitarinių, socialinių mokslų ir menų fakulteto dekanas Ainius Lašas bandė atsakyti, kas slypi po šiuo skandalu ir kokiu politinių pasekmių galima tikėtis.

Politikos ekspertai įvardijo, kad naudingas prezidentės laiškų skandalas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Politikos ekspertai įvardijo, kad naudingas prezidentės laiškų skandalas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-05-07 12:22, atnaujinta 2018-05-07 16:16

Praėjusią savaitę žurnalistas Andrius Tapinas dienraščio „Lietuvos rytas“ ir naujienų portalo lrytas.lt paviešintus prezidentės susirašinėjimus su E.Masiuliu pavadino didžiausiu D.Grybauskaitės fiasko. Tačiau A.Lašas su tokia nuomone visai nesutinka.

„Aš nemanyčiau, kad čia yra didžiausias prezidentės fiasko. Perskaičiau visus tuos laiškus, nieko aš ten tokio nemanau, dėl ko reikėtų taip piktintis. Tai yra neformali politika, kuri nuolatos vyksta“, – situaciją vertino A.Lašas.

Jo teigimu, jam pasirodė keistas žurnalisto įvardijimas „skaliku“, tačiau šiuo metu yra daugiau nežinomųjų šioje situacijoje.

„Šiek tiek užkliuvo, bet visada ir savo studentams sakau, kad mes imame konkretų atvejį, tai reikia žiūrėti į bendrą kontekstą. Bet mes negalime jo išanalizuoti, nes bendro vaizdo mes nematome. Gal prezidentė lygiai taip pat bendravo ir su Algirdu Butkevičiumi? Mes labai daug ko nežinome, ir iš to darome dideles išvadas. Yra daug neatsakytų klausimų, o mes statome tokius devynaukščius iš oro“, – sakė A.Lašas.

Panašios nuomonės laikėsi ir politologė R.Urbonaitė. „Nuo pačios skandalo pradžios sakiau, kad mes turime pernelyg daug baltų dėmių toje istorijoje. Ir mums kažkas labai selektyviai pateikia informaciją ir verčia daryti išvadas“, – pasakojo politologė. Jos manymu, didžiausia problema yra ta, kad nevyko bendra diskusija.

„Taip, man laiškuose kai kurios formos nepatiko, gal kai kurie išsireiškimai. Bet jeigu ta pati mintis būtų pasakyta kitais žodžiais, ką mes tada būtume darę?“ – klausė politikos ekspertė.

Laidos vedėjui, žurnalistui Aurimui Peredniui paklausus, ar nuosaiki pozicija dėl laiškų ir jų turinio buvo nulemto to, kad dėmesio centre šiuo metu yra žurnalistas, R.Urbonaitė panaudojo kitą pavyzdį. Jos teigimu, net jei taip apie žiniasklaidą būtų atsiliepęs ir Ramūnas Karbauskis, esminio skirtumo ji neranda.

„R.Karbauskis jau yra tiek daug visko prišnekėjęs. Jis irgi kalba apie „fake news“, visi, jo teigimu, eina tik prieš valstiečius. Jis net kuria alternatyvias žiniasklaidos priemones, susijusias su partija. Tai kaip į tai reaguoti? Prisiminkime, kad R.Karbauskis net ignoruoja jam nepatikusius žurnalistų klausimus“, – teigė R.Urbonaitė.

Kokios bus pasekmės?

Valdantieji, paviešinus prezidentės laiškus, ne kartą užsiminė apie specialų tyrimą, ar net apkaltą. R.Urbonaitė teigė, kad proga pakalbėti tikrai bus pasinaudota, tačiau nieko rimto laukti nereikėtų.

„Užmojis ir aktyvumas, bandymas pasinaudoti situacija – tai visai intensyvus ir karštas bandymas turėtų būti. Tai tas skandalas yra puiki proga tirštinti spalvas, nes dėmesys tada keliauja nuo pačių valdančiųjų. Juk džiugu, kai kokiam oponentui kažkas nutinka“, – pasakojo politologė.

„Manau, kad jie tikrai gali pasinaudoti ta proga, jie gali matyti kol kas naudą. Bet ilgalaikė nauda nelabai reali, nes priežasčių apkaltai aš nematau. Įdomu sužinoti, kokie turėtų būti klausimai, nes jie kažkaip vengia nurodyti juos. Manau, kad bus pabandymų, kurie sugaišins laiką ir energiją realių sprendimų priėmimui“, – savo požiūrį išsakė R.Urbonaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.