V. Bakas: gauta trečdalis išslaptintos informacijos

Parlamentinį tyrimą dėl neteisėtos interesų grupių įtakos politikams atliekančio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas BNS pirmadienį patvirtino, kad komitetas yra gavęs dalį išslaptintos specialiųjų tarnybų informacijos, tačiau atsisakė nurodyti, kuri konkrečiai institucija tai yra pateikusi.

Vytautas Bakas<br>D.Umbraso nuotr.
Vytautas Bakas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2018, 6:20 PM

„Aš šiandien ryte paštu gavau apie trečdalį išslaptintos informacijos, būtent tos, kurios mes prašėme. Dar laukia sprendimai“, – BNS pirmadienį sakė V. Bakas.

Anot jo, komiteto tyrimo išvados jau yra parašytos, tačiau šiuo metu sprendžiama dėl dalies jų paviešinimo. Būtent todėl laukiama Valstybės saugumo departamento ir Specialiųjų tyrimų tarnybos sprendimų dėl informacijos išslaptinimo.

„Mes esame parašę tyrimo išvadas, jose atskleidžiame atsakymus į tuos klausimus, kuriuos suformulavo Seimas, tai yra apie interesų grupių nedeklaruotą, neteisėtą įtaką politinei sistemai. Dabar visa ši išvada, kurią mes parengėme, yra įslaptinta, ir tam, kad mes visuomenei galėtume pateikti visą informaciją, kad supažindintume su svarbiais politinės korupcijos procesais nuo maždaug 2006 metų, mes turime gauti specialiųjų tarnybų leidimą. Pirma dalis yra pateikta šiandien mums, o dar kiek žinau ir kiek patikino, likusi dalis bus išslaptinta iki trečiadienio“, - kalbėjo V. Bakas.

Anot jo, įslaptintoje tyrimo dalyje yra „kelios dešimtys pavardžių, pavadinimų, kiekviena jų analizuojama, labai svarbu pasižiūrėti, kad nebūtų pakenkta tarnybų šiuo metu atliekamiems tyrimams, jų veiklos metodams“.

Klausiamas, kodėl išslaptintoje dalyje Valstybės saugumo departamento (VSD) informacijos nemažai politikų pavardžių ar partijų pavadinimų yra užtušuota ir ar nebus manipuliuojama tokia informacija, V. Bakas teigė, kad iki šiol visuomenė apskritai nematė jokio politinių užkulisių vaizdo.

„Iki šiol visuomenė neturėjo apskritai jokio vaizdo, daugybę metų buvo atliekami tyrimai, visiems viskas žinoma, bet visuomenei tai nebuvo atskleidžiama. Mūsų tikslas padaryti pabaigą tai kultūrai ir tikrai parodyti tą politinę tikrovę, politinės korupcijos mastus, tokio nesąžiningo veikimo mastus, pagrindines rizikas“, – kalbėjo V. Bakas. 

VSD žiniasklaidą pasiekusios informacijos nekomentuoja. Departamento atstovė spaudai Aurelija Katkuvienė BNS nurodė, kad Seimo komitetui informaciją VSD pateikė jau prieš kurį laiką, šiuo metu dalis jos išslaptinta.

„STT dar vyksta informacijos išslaptinimo procesas. Dėl dalies informacijos išslaptinimo turi būti gautas ir prokuratūros pritarimas“, – BNS pirmadienį sakė STT atstovė spaudai Renata Endružytė.

Valstybės saugumo departamentas rašte parlamentarams teigia, kad žurnalistas Tomas Dapkus, būdamas verslo koncerno „MG Baltic“ vadovų tarpininku, užsiėmė šantažo požymių turinčia veikla.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui adresuotame rašte, kurio kopiją gavo BNS, pateikiama ištraukų iš T. Dapkaus, koncerno vadovų ir politikų susirašinėjimų.

Anot rašto, T. Dapkus tapo „MG vadovų interesams atstovaujančiu tarpininku, kuris ne tik mezga ryšius su politikais bei valstybės pareigūnais, bet ir renka sau ir koncernui naudingą informaciją, ją vėliau panaudodamas kaip manipiuliacijų ir / ar šantažo įrankį“.

Šį raštą pasirašė VSD direktorius Darius Jauniškis.

Jame aprašomi įvairūs politiniai procesai, situacijos Vilniaus miesto savivaldybėje, „Lietuvos geležinkeliuose“, Valstybinėje mokesčių inspekcijoje, Konkurencijos taryboje, kitose įstaigose ir organizacijose.

T. Dapkus ir „MG Baltic“ atstovai BNS sakė, kad situaciją pakomentuos, kai susipažins su rašto turiniu.

Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė BNS sakė, kad T. Dapkus neturi įtariamojo statuso jokiame ikiteisminiame tyrime.

Balandžio pabaigoje dienraštis „Lietuvos rytas“ paviešino prezidentės Dalios Grybauskaitės susirašinėjimą su buvusiu liberalų lyderiu Eligijumi Masiuliu. 

Daugiausia dėmesio sulaukė ištrauka, kur D. Grybauskaitė parašė, kad T. Dapkus „kalba nesąmones“ apie tuomet dar kandidatą į generalinius prokurorus Evaldą Pašilį ir pasiūlė „perduoti linkėjimus“ televiziją valdančio koncerno „MG Baltic“ vadovui Dariui Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.