Ekspertai prabilo apie politinę korupciją: „Aukos bus skaičiuojamos dešimtimis“

Valstybės saugumo departamento 23 puslapių raštas, skirtas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui, atrodo, taps esmine artėjančių mėnesių politinių judesių tema.

 Ekspertai įvertino VSD paviešintus duomenis: „Aukos bus skaičiuojamos dešimtimis“.<br>D.Umbraso, T.Bauro nuotr. koliažas. 
 Ekspertai įvertino VSD paviešintus duomenis: „Aukos bus skaičiuojamos dešimtimis“.<br>D.Umbraso, T.Bauro nuotr. koliažas. 
Algis Krupavičius neabejoja, kad su laiku informacijos tik daugės. <br>M.Patašiaus nuotr.
Algis Krupavičius neabejoja, kad su laiku informacijos tik daugės. <br>M.Patašiaus nuotr.
Politologas Vytautas Dumbliauskas klausia, kodėl šia informaciją sužinome dabar. <br>R.Neverbicko nuotr.
Politologas Vytautas Dumbliauskas klausia, kodėl šia informaciją sužinome dabar. <br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-05-08 18:43, atnaujinta 2018-05-09 10:55

Iš dalies išslaptintas dokumentas verslo subjektą „MG Baltic“ įvardija kaip siekusį užvaldyti valstybę. Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti politikos ekspertai pasakojo, kad vertinti šią ataskaitą galima įvairiais aspektais. Tačiau jie tikisi, kad pavardžių, partijų ir verslo įmonių šiame kontekste paaiškės ir daugiau.

Neapsiribos tik liberalais

Vytauto Didžiojo universiteto Socialinių mokslų fakulteto dekanas Algis Krupavičius vylėsi, kad valdančiųjų kalbėjimas apie tai, kad informacijos bus ir daugiau, neliks tik tuščiu pažadu.

„Akivaizdu, kad visa politinė sistema rieda prarajos link. Ir, kaip ir buvo pasakyta, VSD pažyma tikrai yra tik pradžia. Tikrai bus tęsinys, apie tai kalba ir premjeras, ir NSGK pirmininkas, ir valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis“, – teigė politologas.

Pašnekovas teigė, kad reikia pripažinti ir Lietuvoje veikiančios demokratijos pobūdį.

„Reikia suprasti, kad iš tikrųjų Lietuva gyvena oligarchinės demokratijos sąlygomis. Tai nėra jokia paslaptis. O VSD pažyma yra pastaruoju metu vykstančių įvykių patvirtinimas“, – teigė jis.

A.Krupavičius papasakojo, kokie verslo subjektai gali būti įvardijami panašiame kontekste kaip ir „MG Baltic“.

„Be abejo, kad gaunama informacija lies kitus koncernus ir kitas partijas. Net ir koncernų sąrašą galima nuspėti: atsiras ir „Maximos“ vardas, LEO LT, gal bus nueita ir iki Verslo darbdavių konfederacijos ir Darbo partijos pavadinimų. Gali būti ir Rolando Pakso istorija paminėta. Visa sistema, kurią šiandien turime Lietuvoje, juk formavosi ne vakar ir ne užvakar, ir tai nėra šiandienos realybė. Tai yra kelių dešimtmečių verslo ir politikų santykių vystymosi rezultatas“, – pasakojo jis.

Aukas skaičiuoti reikės dešimtimis

VDU profesorius A.Krupavičius atskirai paminėjo ir žiniasklaidos vaidmenį šiame procese. „Svarbiu sarginiu šunimi kiekvienoje demokratijoje yra žiniasklaida. Bet naujausi faktai rodo ir buvo žinoma, kad bent jau dalis žiniasklaidos yra šališka. Ir susijusi glaudžiais ryšiais tiek su verslu, tiek su politika“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė A.Krupavičius.

Paklaustas, su kokiu esminiu politikos įvykiu galėtų palyginti šią VSD pažymą, politologas prisiminė ne vieną panašiai politinį pasaulį sujudinusį įvykį.

„Gal buvo ne tiek gerai artikuliuotas, kiek dabartinė VSD pažyma, bet kažkas panašaus nutiko 2003 metais, kai kilo Pakso skandalas. Tuomet irgi pirmą kartą buvo gana plačiai pradėta kalbėti apie verslo įtaką ir poveikį politikai“, – pasakojo politologas. Kaip panašius atvejus jis minėjo ir Darbo partijos, LEO LT atvejus.

Pastarasis, anot pašnekovo, yra klasikinis tokio santykio pavyzdys. „Tai klasika tiesiog, kai viena verslo grupė gali taip veikti politiką, kai visas elitas pritaria tokiems projektams“, – prisiminė jis, šį įvykį įvardydamas kaip „parodomąjį“.

Politologas sutiko, kad šis skandalas savo aukas skaičiuos ne vienetais, o dešimtimis. „Tikrai taip, laukia dideli sukrėtimai. Gal ir gerai, kad jie įvyks. Ir tas politinis pūlinys kaip nors turėtų būti sustabdytas ar išvalytas. Šį kartą reikia kaip nors viską pabaigti“, – pasakojo jis, vėl prisimindamas R.Pakso apkaltą. Jos metu buvo taip pat daug kalbama apie apsivalymą, tačiau, anot pašnekovo, tą kartą „neįvyko beveik nieko“.

Svarbiau nei Rusija?

Mykolo Romerio universiteto docentas Vytautas Dumbliauskas, pradėjęs kalbėti apie VSD parengtą dokumentą, pirmiausia kėlė klausimą, kodėl ši institucija iš viso užsiima tokia veikla.

„Mano dėmesį atkreipė tai, kad VSD dirba ne su išorinės grėsmėmis, o seka partijas, žiūri į jų ryšius su verslu. Raskite man valstybę, kur politikai neturėtų ryšių su verslu. Jei jau taip, tai tarp verslininko R.Karbauskio ir politiko R.Karbauskio turi atsigulti VSD pareigūnas. Bet tai būtų baisiai sudėtinga“, – situaciją šaržavo jis, dar pridurdamas, kad visi politikai dirba dėl pinigų. „O be pinigų niekas nieko nedaro“, – teigė jis.

„Aš laikausi prielaidos, kad politikų funkcija demokratijos procese yra ne kiek įstatymų leidyba, kiek būti tarpininkais tarp verslo ir samdinių. Jie turi derinti interesus, kitaip visuomenėje įvyks sprogimas“, – savo požiūriu dalijosi V.Dumbliauskas.

„Man didesnis stebuklas yra tai, kad nors šalia yra išprotėjusi Rusija, VSD užsiima tokia veikla. Tai ką jie veikia?“ – klausė politologas.

Kodėl pasirodė būtent dabar?

V.Dumbliauskas sutiko, kad neabejoja VSD pateiktų duomenų patikimumu. Tačiau pašnekovas kelia klausimą, kodėl šis dokumentas atsirado būtent dabar.

„Aš tikiu, kad VSD tame išraše nemeluoja. Ir dar gali ir kitų partijų atsirasti tokiame kontekste. Bet visoje šioje situacijoje lenda labai daug klaustukų. Pavyzdžiui, kodėl tai išlindo dabar, kodėl ne anksčiau? O gal čia norima nukreipti dėmesį nuo ko nors dar svarbesnio“, – samprotavo jis.

Paklaustas, ar tikisi, kad visa ši situacija išspręs politinio lauko problemas ir atves iki apsivalymo, V.Dumbliauskas optimistiškas nebuvo. „R.Pakso atveju buvo sakoma, kad įvyko apsivalymas. Ir buvo tokia kai kurių viešosios erdvės dalyvių euforija. Ir aš ją atsimenu, nes ja tikėjau. O dabar tai jau tikrai netikiu“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė politologas.

„Aš nesistebiu, kiek žmonės turi godumo. Ir jis niekada neišnyks, mes galime tik kraipyti galvą, kaip žmonės siekia tų pinigų, įtakos ar galios. Čia tikrai nėra pirmas ar paskutinis kartas. Tik tiek, kad jis yra ką tik sprogęs. Bet aš negaliu atsikratyti nuojautos, kad čia yra bandymas nukreipti dėmesį nuo kai ko didesnio“, – pasakojo V.Dumbliauskas.

Su visu VSD dokumentu galite susipažinti čia

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.