Perskaitykite: VSD dokumentas atskleidžia „MG Baltic“ užmačias

Panašu, kad koncerno „MG Baltic“ pirštai siekė toliau, nei buvo galima manyti. Paviešinta Valstybės saugumo departamento (VSD) pažyma, skirta Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK), nupiešia filmo scenarijų primenantį vaizdą, kaip vieną didžiausių žiniasklaidos grupių Lietuvoje valdantis koncernas siekė praktiškai užvaldyti valstybę.

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (24)

Lrytas.lt

May 8, 2018, 11:11 AM, atnaujinta May 8, 2018, 11:25 AM

Žiniasklaidą pasiekusiame dokumente rašoma, kad „MG Baltic“ bandė paveikti valstybės institucijas, politikus ir politinius procesus, daryti poveikį teisėsaugos ar kitoms kontroliuojančioms institucijoms, pasitelkiant visuomenės informavimo priemones verslo interesams įgyvendinti. Teigiama, kad VSD tyrimų metu gauta informacija 2006-2017 metais buvo nuolat perduodama Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT).

Spaudimui naudojo žiniasklaidos priemones

„... tarp šiuo metu Lietuvoje veikiančių interesų (verslo) grupių išsiskiria koncernas MG, kurio išskirtinę padėtį, palyginti su kitomis verslo grupėmis, įrodo šie požymiai bei veiklos aspektai: pirma, jų valdomo turto dydis; antra, platus verslo interesų spektras; trečia, įtakingos žiniasklaidos kontrolė; ketvirta, artimi ryšiai su politine sistema bei bandymai išnaudoti politinius sprendimus savo verslo plėtrai“, – rašoma dokumente.

Jame nurodoma ir koncerno strategija, kurios ilgalaikį sisteminį įgyvendinimą, atsižvelgiant į MG atstovų veikimo mastą, galima vertinti kaip destruktyvią veiklą, galinčią destabilizuoti valstybės sąrangą ir demokratinę politinę sistemą, taip keliant grėsmę nacionaliniam saugumui.

Strategijai įgyvendinti pasitelkiami politikai, valstybės tarnautojai ir pareigūnai, kurie įtraukiami įvairiais neteisėtais būdais – renkant konfidencialią ar kompromituojančią informaciją, paperkant, šantažuojant, manipuliuojant informacija.

Daugeliu atveju panaudojamos MG arba susijusių bendrovių valdomos žiniasklaidos priemonės, per kurias daromas spaudimas ar siūlomos viešinimo, įskaitant ir politinę reklamą, paslaugos. Taikiniais pasirenkami asmenys, kurie gali padėti ar trukdyti realizuoti MG verslo interesus, todėl jais dažniausiai tampa valstybinių institucijų ar politinių partijų atstovai.

Susidomėjo ministerijomis

Kaip nurodoma Seimo komitetui skirtame dokumente, į MG interesų lauką pateko ne tik parlamentas, bet ir kai kurios ministerijos, joms pavaldžios valstybės įmonės bei kitos valstybės institucijos.

Koncernas įtakos siekė Aplinkos, Finansų, Kultūros, Sveikatos, Susisiekimo, Švietimo ir mokslo, Teisingumo, Ūkio, Vidaus reikalų ir Žemės ūkio ministerijose. Taip pat „Lietuvos geležinkeliuose“ ir Lietuvos automobilių kelių direkcijoje, Valstybinėje mokesčių inspekcijoje, Viešųjų pirkimų tarnyboje, Konkurencijos taryboje, LRT komisijoje.

Susipažinti su visu VSD dokumentu galite galerijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.