D. Grybauskaitė apie susirašinėjimą su E. Masiuliu: „Niekam „stogų“ nedalinau“

Šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ pakomentavo kalbas apie žiniasklaidos priemonių licenzijų stabdymą, apie kurias užsiminė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas. Politikas apie tai prabilo, komentuodamas verslo koncernui „MG Baltic“ priklausančias žiniasklaidos priemones.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eligijus Masiulis<br>T.Bauro nuotr.
Eligijus Masiulis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 15, 2018, 8:00 AM, atnaujinta May 15, 2018, 9:20 AM

Iš anksto įrašytame pokalbyje šalies vadovė pasakojo, apie dabartinę korupcinę situaciją.

„Manyčiau, kad mes demonstruojame savo gebėjimą ir mūsų teisėsauga demonstruoja gebėjimą tvarkytis su iššūkiais. Apie tokią jėgą ir įgalinimą galėjome tik pasvajoti, bet dabar matome, kad ne tik įstatymų paketas yra, bet teisėsauga yra savarankiška vykdyti savo pareigas. Gali atrodyti, kad yra daug korupcijos, daug partijų šiuo metu yra teisminiuose procesuose. Tai tas VSD pažymos paviešinimas gal irgi yra kažkam netikėtas. Bet reikia suprasti, kad prieš 7 metus, tokių bylų net būti negalėjo.

Nes tyrimų kokybė ir teisėsaugos galimybės buvo mažesnis. Bet dėl 2015 metų 2 vadovų ( aut. VSD ir STT) atsiradimo, pagerėjo kokybė“, – dabartinę situaciją komentavo šalies prezidentė. Ji pasakojo, kad tikisi, kad ši byla atgrasys verslo atstovus ir politikus nuo interesų susiliejimo.

VSD paviešinus pažymą, kurioje iki šiol liko juodų, užtušuotų vietų, šalies prezidentė teigė, kad tai yra būtina, norint nepakenkti tyrimui.

„Visi tyrimai remiasi medžiaga, kurią pateikia teisėsauga, o ji pateikia tik tokią informaciją, kuri netrukdo tyrimams. Tai reiškia, kad tai, kas dabar vyksta Seime, turi politinio proceso požymio. Išskyrus, jei bus pateiktos įstatymų pataisos, o joms erdvės tikrai yra“, – teigė šalies vadovė.

D.Grybauskaitė sakė, kad dar nereikia visko piešti tamsiomis spalvomis. „Nereiškia tai, kad visa mūsų politinė sistema yra sugadinta. Daugelyje šalių tokie procesai vyksta šešėlyje, o mes pradėjome valytis viešai ir tai rodo mūsų jėgą“, – dabartinę situaciją komentavo D.Grybauskaitė.

Ji sakė, kad „MG Baltic“ veiksmai yra klasikinis oligarchijos pavyzdys. „Tai klasikinis oligarcho apibrėžimas – kai verslas susilieja su politika, turi savo žiniasklaidos priemonę. Klasikinis pavyzdys ir „MG Baltic“ byloje“, – sakė šalies prezidentė.

Stogų nedalino

D.Grybauskaitė prabilo ir apie paviešintą susirašinėjimą tarp jos ir buvusio Liberalų partijos lyderio Eligijaus Masiulio. Ji teigė, kad „jokių stogų“ niekam nedalino.

„Labai apgailestauju, kad mano bendravimą nori priminti ir parduoti kaip vadinamo „stogo“ gavimą. Bet neliečiamųjų neturi būti. (…) Jei kas tą susirašinėjimą suprato kaip palaikymą, tai labai apsigavo. Jokių išimčių daryti negalima. Jokių stogų aš nedalinau“, – kategoriškai teigė D.Grybauskaitė.

Dūris R. Karbauskiui

Šalies prezidentė paklausta, apie verslo ir politikų bendravimą, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio situacijoje, kritikos valstiečių lyderiui prezidentė negailėjo.

„Oligarchinius procesus mėginame sustabdyti, nes jūsų paminėta situacija mus stumia į dar sudėtingesnę padėti, kai verslas praktiškai tampa politine partija. Manau, kad interesų konfliktas yra didžiulis. Dabar matome Seimo narius, kurie vykdo verslą. O tai jau galima laikyti yra Konstitucijos pažeidimas. Ir manau, kad šita visa istorija liečia ir dalį valdančiosios daugumos atstovų. Kurie turi labai gerai pagalvoti, ar jiems likti Seime“, – teigė D.Grybauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.