Prie įspėjamojo streiko jungsis apie 1 tūkst. pedagogų 50-yje ugdymo įstaigų

Penktadienį įspėjamajame streike turėtų dalyvauti apie 1 tūkst. pedagogų iš 50-ies ugdymo įstaigų, sako streiką inicijuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas.

Mokytojai žada vėl streikuoti.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Mokytojai žada vėl streikuoti.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-05-15 15:19, atnaujinta 2018-05-15 15:21

Jo teigimu, streikuos ne tik bendrojo lavinimo mokyklos, bet ir darželiai, meno mokyklos.

„Aš manau, kad nebus dideli skaičiai streikuojančių, gal apie 1 tūkst. preliminariai“, – BNS antradienį sakė A. Navickas.

Profsąjunga nurodo, kad streiku reikalaujama kelti pedagoginių ir nepedagoginių specialistų, dirbančių ugdymo įstaigose, algas, sumažinti vaikų skaičių darželių grupėse ir mokyklų klasėse, šakos kolektyvinėje sutartyje susitarti dėl aiškių ir konkrečių naujo mokytojų darbo apmokėjimo modelio principų. Praėjusią savaitę A. Navickas taip pat sakė, kad reikia atidėti etatinio mokytojų darbo apmokėjimo įvedimą.

Streikui pritaria ne visos mokytojų profesinės sąjungos. Pavyzdžiui, Lietuvos švietimo profesinės sąjungos (LŠPS) pirmininkas Audrius Jurgelevičius BNS praėjusią savaitę sakė, kad nuo rugsėjo pradedamam įvesti etatiniam mokytojų darbo apmokėjimui skiriami „pakankamai dideli“ pinigai ir jie pagerins mokytojų padėtį.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė savo ruožtu streiko iniciatyvą pavadinimo nereikalingos panikos tarp mokytojų kurstymu.

„Visi sprendimai švietime, ką rodo ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių patirtis, yra sėkmingi tada, kada yra remiamasi dialogu, kai jie yra nuosekliai įgyvendinami. O kelti paniką – visada tokių norų, matyt, įvairiems žmonėms, yra, bet manyčiau, kad mokytojų gąsdinti nereikia, į visus klausimus, kurie kyla mokytojams ar mokyklų vadovams, mes esame pasirengę atsakyti“, – BNS praėjusį ketvirtadienį sakė ministrė.

Ji aiškina, kad etatinis darbo apmokėjimas bus naudingas mokytojams.

„Etatinio mokytojų darbo apmokėjimo modelis yra įvedamas siekiant suteikti mokytojams daugiau saugumo, daugiau lankstumo, su tuo sietinas ir atlyginimų didinimas, nes įvedant etatinį apmokėjimą valstybė investuoja į mokytojų atlyginimų didinimą 95 mln. eurų. Manome, kad siekiant pritraukti geriausius būti mokytojais, siekiant motyvuoti tuos žmones, kurie dabar dirba mokytojais, tie pokyčiai yra būtini“, – teigė J. Petrauskienė.

Etatinis darbo užmokestis bus taikomas visiems valstybinių ir savivaldybių bendrojo ugdymo mokyklų, taip pat profesinių mokyklų ir neformaliojo švietimo įstaigų mokytojams.

Numatoma, kad prie protesto besijungiantys mokytojai bendrojo ugdymo mokyklose penktadienį streikuos dvi valandas nuo 8 val., ikimokyklinio ugdymo įstaigose – nuo darbo pradžios, neformaliojo ugdymo įstaigose – nuo ugdymo proceso pradžios.

Donata Majauskienė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.