Skandalų sūkuryje – naujausi reitingai: D. Grybauskaitės nuosmukis ir valstiečių pakilimas

Toliau išsilaikys aukštybėse ar nugarmės? Taip buvo svarstoma apie prezidentės Dalios Grybauskaitės galimus reitingų pokyčius, kai „Lietuvos rytas“ paskelbė jos susirašinėjimą su buvusiu liberalų lyderiu, dabar – politinės korupcijos bylos įtariamuoju Eligijumi Masiuliu.

Elektroninių laiškų skandalas gana skaudžiai nubaudė ir Dalią Grybauskaitę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Elektroninių laiškų skandalas gana skaudžiai nubaudė ir Dalią Grybauskaitę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

„Lietuvos rytas“

May 19, 2018, 6:26 AM, atnaujinta May 19, 2018, 8:49 PM

„Tulpių pašto“ skandalas, kilęs po prieštaringai vertinamų laiškų, kuriuos D.Grybauskaitė siuntinėjo E.Masiuliui iš savo elektroninio pašto dėžutės tulpes@lrpk.lt, smarkiai pablukino reitingų karaliene tituluojamos šalies vadovės karūną.

Tai paaiškėjo po reprezentatyvios apklausos, kurią bendrovė „Vilmorus“ surengė gegužės 4–12 dienomis.

Lygiai prieš mėnesį D.Grybauskaitę palankiai vertino 66,5 proc. piliečių, o dabar – 55,7 procento. Kartu nuo 18,5 iki 27,5 proc. padaugėjo žmonių, „tulpių pašto“ viršininkę vertinančių nepalankiai.

Negana to, šiuo metu kur kas mažiau žmonių nei balandį mano, kad būtent prezidentė geriausiai atstovauja jų interesams – atitinkamai 14,8 ir 20,3 procento.

Stipriai susvyravo ir pasitikėjimas prezidento institucija. Balandžio pradžioje ja pasitikėjo 58,1 proc. apklaustųjų, o gegužę – jau tik 49 procentai. Užtat nepasitikinčių šia institucija skaičius išaugo nuo 15,8 iki 23,5 procento.

Aišku, neatmestina, kad šis D.Grybauskaitės reitingų nuosmukis yra laikinas. Mat gegužės 7-ąją, siekiant prislopinti liepsnojantį „tulpių pašto“ skandalą, viešumoje pasirodė slaptos Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymos ištraukos.

Užkulisiuose kalbama, jog ta pažyma buvo paslaugiai pateikta trims Prezidentūrai palankioms žiniasklaidos priemonėms.

Kad ir kaip būtų, D.Grybauskaitės ir E.Masiulio susirašinėjimo skandalas buvo tarsi pastumtas į šalį, nes kai kurie VSD pažymos teiginiai skamba išties grėsmingai: pasitelkęs politikus, žiniasklaidą koncernas „MG Baltic“ siekė neteisėtai užvaldyti valstybę, šiam tikslui buvo pasikinkęs kontroliuojamą Liberalų sąjūdį.

Šios pažymos fragmentai vienas po kito atsiduria viešumoje. Daugelį joje užfiksuotų faktų politikai ir verslininkai neigia, bet akivaizdu, jog dėmesys nuo Prezidentūros jau nukreiptas.

Ar tokia kontrataka padės atkurti prezidentės reitingus? Pagyvensim – pamatysim. O kol kas, žemyn nustūmę D.Grybauskaitę, apklausos dalyviai į populiariausių veikėjų rikiuotės viršūnę užrideno Kauno merą Visvaldą Matijošaitį.

Šiek tiek pakilo ir valstiečių vedlio Ramūno Karbauskio, kritiškai vertinančio D.Grybauskaitę, reitingas, tuo metu prezidentę ginančio konservatorių vadovo Gabrieliaus Landsbergio populiarumas sumažėjo.

Kaip ir galima buvo tikėtis, nauji skandalai praretino Liberalų sąjūdžio rėmėjų gretas, užtat atsirado papildomų valstiečių gerbėjų. Pastaroji partija kiek priartėjo prie pirmaujančių konservatorių.

Pažymėtinas Darbo partijos šuolis iš aštuntosios į ketvirtąją vietą. Tai sietina su Viktoro Uspaskicho grįžimu vadovauti „darbiečiams“, nors jo paties reitingas – prastas.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.