Skveras priešais Rusijos ambasadą Vilniuje pavadintas B. Nemcovo vardu

Priešais Rusijos ambasadą Vilniuje, Žvėryno rajone, esantis skveras pavadintas Maskvoje nužudyto Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo vardu.

 B.Nemcovas turėjo tapti B.Jelcino įpėdiniu.<br> Scanpix nuotr.
 B.Nemcovas turėjo tapti B.Jelcino įpėdiniu.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2018, 5:00 PM

Vilniaus miesto savivaldybės taryba trečiadienį skubos tvarka priėmė tokį sprendimą.

Sostinės meras Remigijus Šimašius teikė siūlymą skverą pavadinti Rusijos demokratų vardu, bet po susitikimų su sostinėje viešėjusiais žymiais Rusijos opozicijos atstovais, taip pat Lietuvoje gavusiais prieglobstį šios šalies piliečiais jis atsitraukė nuo savo pozicijos.

„Kai mes šitą erdvę pavadinsime Boriso Nemcovo vardu, tai bus pagarba ne tik šiam konkrečiam žmogui, kuris buvo ryški figūra, žmogus su visomis savo stiprybėmis ir silpnybėmis, bet jis yra tapęs simboliu šių laikų demokratinio judėjimo, šių laikų demokratinio pasipriešinimo, šių laikų disidentinės, galima sakyti, net veiklos ir todėl, mano supratimu, po šituo skėčiu tame skvere, tame gojely tiks ir visi kiti įamžinimai“, – per tarybos posėdį kalbėjo meras.

Anot jo, tai bus ne tik B. Nemcovo įamžinimas, bet ir viso Rusijos demokratinio judėjimo pagerbimas.

Posėdyje dalyvavęs Rusijos opozicijos veikėjas žurnalistas Vladimiras Kara-Murza teigė nuolat jaučiantis Lietuvos paramą Rusijos demokratams.

„Galima užmušti žmogų, bet negalima nužudyti atminties, tų principų ir vertybių, dėl kurių tas žmogus kovojo. Dabartinė Rusijos valdžia bando tai daryti, bando nužudyti atmintį. Maskvos valdžia atmetė visus prašymus įrengti nors mažą atminties ženklą ant tilto (...) Todėl mes labai dėkingi šalims, kurios tai daro“, – kalbėjo V. Kara-Murza.

R. Šimašius pranešė, kad Užsienio reikalų ministerija palaiko idėją skverą Vilniuje pavadinti B. Nemcovo vardu.

Anot mero, Vilnius būtų antrasis miestas, kur bus įamžintas nužudytas rusų opozicionierius. R. Šimašiaus duomenimis, Vašingtone, prie Rusijos ambasados, dalis gatvės pavadinta B. Nemcovo vardu.

Planuojama, kad skvere Latvių gatvėje bus įrengta įvairių meninių akcentų, vardinių suoliukų. Svarstoma, kad šioje vietoje esanti giraitė ir tvenkinys galėtų tapti patrauklia miestiečiams vieta, o čia augantys beržai galėtų būti pavadinti atskirų demokratijai ir laisvei nusipelniusių Rusijos žmonių ar įvykių atminimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.