LRT veiklą tiriančioje komisijoje užsiminta, kad patalpos galėjo būti nuomojamos dykai

Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos veiklą tirianti Seimo komisija ketvirtadienį aptarė LRT turimų patalpų nuomos aspektus. Daugiausiai klausimų parlamentarams sukėlė nuomos sutartys, kuriose nurodytas 0 eurų mokestis. Tačiau šis klausimas iki galo ir liko neišspręstas. Nuomos sutartis nuspręsta aptarti kitame posėdyje.

LRT veiklą tiriančioje komisijoje užuominos, kad kai kurios patalpos buvo nuomojamos dykai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LRT veiklą tiriančioje komisijoje užuominos, kad kai kurios patalpos buvo nuomojamos dykai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LRT veiklą tiriančioje komisijoje užuominos, kad kai kurios patalpos buvo nuomojamos dykai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
LRT veiklą tiriančioje komisijoje užuominos, kad kai kurios patalpos buvo nuomojamos dykai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
LRT veiklą tiriančioje komisijoje užuominos, kad kai kurios patalpos buvo nuomojamos dykai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
LRT veiklą tiriančioje komisijoje užuominos, kad kai kurios patalpos buvo nuomojamos dykai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-05-24 15:28

Praėjusius du kartus tyrimą atliekančios komisijos posėdžiai neįvyko dėl nesusirinkusių parlamentarų. Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų atstovai nusprendė tyrime nebedalyvauti po to, kai Seime žlugo vadinamosios Agrokomisijos idėja.

Komisijos pirmininkas valstietis Arvydas Nekrošius komiteto posėdžio svečiams pristatė aptariamą klausimą – „Ištirti ir įvertinti, ar LRT valdomo turto, pavyzdžiui patalpų nuomos ir kitokio naudojimo kainos atitinka rinkos kainas“. Politikas atstovų klausė, kokį turtą šiuo metu valdo LRT. „Kokie veiksmai su tuo daromi? Ar yra nuomojami, ar suteikiami kitokiomis teisėmis?“ – klausė A.Nekrošius.

LRT Administravimo ir veiklos vystymo departamento Turto valdymo skyriaus vadovo pareigas laikinai einantis Rolandas Jokšys teigė, kad šiuo metu LRT turi 22 nekilnojamojo turto objektus. „Naudojame tą turtą savo reikmėms, o dalis, kuri mums šiuo metu yra atliekamas, mes nuomojame įstatymų nustatyta tvarka“, – teigė jis, pridurdamas, kad sprendimas nuomoti patalpas atėjo paprastai – tiesiog yra nenaudojamų patalpų.

Valstietė Agnė Širinskienė jo klausė, kokie yra nuomininkų atrankos kriterijai. Posėdžio dalyvis R.Jokšys patikino, kad specialių kriterijų nuomininkams neturi. „Pas mus daugiausiai yra administracinės paskirties patalpų, kurias nuomojame, paskelbdami konkursus“, – teigė LRT atstovas.

A.Širinskienė perklausė jo, ar būna ir tokių nuomos atvejų, kai konkursas nėra organizuojamas. R.Jokšys patikino, kad ne. Pridurdamas, kad kiekvienais metais ekonomistė peržiūri nuomos kainas, kad jos atitiktų rinką.

„Tvarkietis“ Rimas Andrikis nesuprato, kaip LRT iš viso atsiranda tuščios patalpos. „Koks jų dydis, bendrame turte. Ar jos yra viename pastate, kaip jos yra dislokuotos, kokie kriterijai pasakyti, kad jos yra nereikalingos? Kas tai nusprendžia“ – klausė jis.

R.Jokšys aiškino, kad nuomojamos patalpos yra ne tik Vilniuje. „O tos patalpos, kaip jos susidaro? Tai tai įvyksta taip, kad jos yra nenaudojamos ir tiek. Negaliu sakyti, kad patalpos atsilaisvina dėl programų, ar darbuotojų skaičiaus sumažėjimo. Jos yra jau nuo senesnių laikų“, – sakė LRT atstovas. Jo teigimu, daugiausiai patalpų yra nuomojama 9 aukštų pastate S.Konarskio gatvėje Vilniuje.

Iš nuomos gauna šimtus tūkstančių eurų

Finansų ir ekonomikos skyriaus vadovė Inga Šaltė – Daukšienė pasakojo, kad anksčiau vien administracijos darbuotojų buvo dvigubai daugiau. Jos manymu, dėl to ir buvo priimtas sprendimas patalpas nuomoti. „Tuo pačiu, iš turto nuomos mes dar ir uždirbame. Ir ta panaudojame savo veikloje“, – sakė LRT atstovė. Jos teigimu, 2017 metais iš nuomos gautos pajamos buvo apie 300 tūkstančių eurų.

Visas LRT valdomas plotas yra apie 37 tūkstančius kvadratinius metrus, iš jų nuomai paskirta apie 6 tūkstančius kvadratinių metrų.

Kęstutis Mažeika LRT atstovams priminė Viešųjų pirkimų tarnybos įžvelgtas grėsmes, kad didžioji dalis patalpų nuomų konkursų buvo suformuluoti vienam rangovui. „Noriu paklausti dėl patalpų nuomos, ar nėra panašu. Gal galite pasakyti, kiek kandidatų tas patalpas nuomotis buvo konkrečiu atveju. Kiek dalyvavo dalyvių?“ – klausė politikas.

„Sutartys vienam kokiam pretendentui nėra rengiamos. Tos sutartys yra tipinės. O dėl dalyvavimo konkursuose, tai didelio ažiotažo nėra, dalyvauja, vienas ar du, kartais trys pretendentai“, – pasakojo R.Jokšys.

Finansų ir ekonomikos skyriaus vadovė pasakojo, kad nuomojamų patalpų būklė nėra gera, o nuomininkas dar turi ir pats „pasitvarkyti“.

Nieko nemokėjo?

Komisijos pirmininkas LRT atstovų paklausė ir apie iš Turto banko gautą informaciją apie nuomos sutartis. „Mane glumina keletas eilučių“, – sakė A.Nekrošius įvardindamas, kad nuomos sutartis, kurios laikas yra 2009 iki 2014 metų, o metinė nuomos kainą – 0 eurų.

„Mano žiniomis, nu nežinau“, – atsakyti sunkiai sekėsi R.Jokšiui.

A.Nekrošius teigė, kad komisijos turimame dokumente tokių atvejų yra tikrai ne vienas. „Negaliu pakomentuoti, reikėtų žiūrėti“, – sakė LRT atstovas. Jis pažadėjo pateikti konkrečias sutartis, kurių nuomos kaina yra 0 eurų. „Gal čia kažkokia klaida. Nes nėra paslaptis, kad sistema veikdavo netinkamai. Aš negaliu sakyti, kad čia kažkokia klaida“, – teigė LRT atstovas. Jie sutarė, kad šis klausimas bus išspręstas tada, kai komisija gaus nuomos ir piniginius pavedimus įrodančius dokumentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.