Po VDU reklamos – juoko ir pasipiktinimo banga: nesupranta tokios idėjos

Dydis svarbiausia. Bent jau tokią žinutę, panašu, siunčia naujoji Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) reklama. Socialinius tinklus apskriejo gatvėje pakabintos universiteto reklamos nuotrauka, kurioje didžiausias lygus geriausiam.

 lrytas.lt ir socialinių tinklų nuotr.
 lrytas.lt ir socialinių tinklų nuotr.
Mantas Adomėnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mantas Adomėnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Kitose reklamose klaidų nėra.<br> VDU nuotr.
 Kitose reklamose klaidų nėra.<br> VDU nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 24, 2018, 8:49 AM, atnaujinta May 24, 2018, 1:06 PM

„Antras pagal dydį universitetas pasaulyje yra Kembridžas. To pakanka, kad daugeliui jis būtų geriausias. Susijungus ASU, LEU ir VDU, Vytauto Didžiojo universitetas tampa antras pagal dydį Lietuvoje“, – skambiai skelbiama reklamoje.

Reklama neteisinga

Tokia reklamos akcija spėjo papiktinti ne vieną socialinių tinklų vartotoją, tarp jų – ir politikus. Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko pavaduotojas Mantas Adomėnas nuotrauka pasidalijo socialiniame tinkle.

Anot parlamentaro, ši reklama yra buka ir ciniška. Jis rašė, kad universitete toli gražu svarbiausias ne dydis. Kaip teigė M.Adomėnas, Kembridžas nėra toks jau didelis universitetas. Jame praėjusiais mokslo metais mokėsi 19 955 studentai, kai Vilniaus universitete (VU) jų buvo vos mažiau – 19 768.

„Tiesa, tai netrukdo Kembridžui būti antru geriausiu pasaulio universitetu po Harvardo, kuris irgi yra Kembridže, bet tame kitame, kuris Amerikoje“, – rašė Seimo narys.

Pasak jo, antras didžiausias pasaulio universitetas yra lygiai šimtą kartų didesnis. M.Adomėnas rašė, kad tai Anadolu universitetas Turkijoje, kur mokosi 1,9 mln. studentų. Didžiausias – Indira Gandhi National Open University su 3,5 mln. studentų.

„Neabejoju, kad iš viso pasaulio į Anadolu universitetą plūsta gabiausi studentai būtent dėl jo dydžio. Turbūt ir jūs turite daug pažįstamų, kurių vaikai, baigę Licėjų ar Jėzuitkę, žada ten studijuoti, juk taip?“ – ironizavo politikas.

Be to, jis rašė, kad jį, kaip Kembridžo alumną ir buvusį dėstytoją, žeidžia „buka“ prielaida, kad nors kiek mąstantys žmonės gali rinktis universitetus dėl jų dydžio, o ne dėl studijų kokybės ir ten atliekamo mokslo.

„Kad namą, automobilį, pistoletą, dar ką nors galima rinktis pagal dydį – galiu suprasti. Bet universitetą? Ar VDU savo reklama taiko į visiškus idiotus? Tuomet nieko nuostabaus“, – piktinosi Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko pavaduotojas.

Negana to, anot M.Adomėno, reklamoje netiksliai cituojama žurnalo „Times higher education supplement“ (THES) informacija.

„Kembridžas, kaip ir sakiau, yra antras geriausias, ne antras didžiausias universitetas pasaulyje. Ar čia VDU reklamos užsakovai ir kūrėjai tiesiog nesugeba perskaityti THES teksto? Tuomet nieko keisto, kad ir studentus verbuoja pagal dydį.

Ir būtų įdomu išgirsti, ką apie tokį universitetų sugretinimą (VDU+ASU+LEU=Cambridge University) mano kiti Kembridžo absolventai. O gal vertėtų pasikreipti į mūsų Alma Mater Cantabrigiensis, ką jie patys mano apie tokį savo vardo naudojimą melagingoje reklamoje?“ – rašė Seimo narys.

Tiesa, jis pridūrė, kad jo kartūs žodžiai neliečia tų VDU akademikų ir studentų, kurie kasdien sąžiningai ir sunkiai dirba, kurdami mokslą, studijuodami ir stengdamiesi savo universitetą padaryti stipresnį bei geresnį.

Įsivėlė klaida

VDU atstovė Ina Žurkuvienė naujienų portalui lrytas.lt komentavo, kad tokia reklama buvo pakabinta tik vienoje viešojo transporto stotelėje, o joje tiesiog padaryta faktinė klaida, kuri dar ketvirtadienį iki pietų turėtų būti ištaisyta. 

„Pripažįstame, kad reklamoje buvo padaryta faktinė klaida ir išsiųstas netinkamas maketas spaudai. Visose kitose reklamos pozicijose rašoma, jog „antras pasaulyje universitetas yra Kembridžas“, – teigė VDU atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.