LEU studentas šokiruotas: „Mus verčia pasirašyti sutartis su VDU“

Arba pasirašai, arba esi išmetamas iš universiteto. Taip galima apibūdinti situaciją, kurią laiške naujienų portalo lrytas.lt redakcijai papasakojo anonimu norėjęs likti Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) studentas.

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 29, 2018, 6:39 AM

„Laišku atsakingų institucijų prašau atlikti savo darbą ir universitetų uždarymo laikotarpiu nenusispjauti į studentus bei užtikrinti jų teises įgyti kokybišką išsilavinimą jų pasirinktoje aukštojoje mokykloje“, – rašė studentas.

Pasirašymui – savaitė

Laiške redakcijai LEU studentas pasakojo, kad pagal Lietuvoje galiojantį Mokslo ir studijų įstatymą, kai aukštoji mokykla praranda akreditaciją ir nebevykdo veiklos, švietimo ir mokslo ministras nustato, kas toliau laukia tos aukštosios mokyklos studentų, nespėjusių baigti studijas.

„Tai reiškia, kad mums turėjo būti pasiūlytos alternatyvos, kur studijuoti kituose universitetuose, tačiau mes buvome verčiami vos per savaitę pasirašyti naujas sutartis su VDU.

Nors tam teisinio pagrindo nėra, praėjusią savaitę visi studentai gavome laiškus, kuriuose teigiama, kad nepasirašius sutarties, būsime išmetami iš universiteto“, – teigė laišką parašęs studentas.

Seimas dar sausio mėnesį pritarė, kad LEU būtų reorganizuotas prijungimo prie Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) būdu. Kartu su šiomis aukštosiomis mokyklomis sujungiamas ir Aleksandro Stulginskio universitetas (ASU).

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė dar prieš parlamentui priimant tokį sprendimą teigė, kad LEU studentams bus užtikrinta galimybė baigti aukštąją mokyklą. Tuomet kalbėta, kad kadangi LEU jungiasi su VDU, studentai tokią galimybę turės, kai bus akredituotos analogiškos VDU studijų programos.

„Jie galės baigti studijas VDU ar bet kurioje kitoje aukštojoje mokykloje Vilniuje, siūlančioje tokią pat aukštojo mokslo kvalifikaciją suteikiančią studijų programą“, – tuomet kalbėjo ministrė.

Sutartis - nebūtinai su VDU

LEU atstovai raštu naujienų portalui lrytas.lt pateiktuose atsakymuose teigė, kad vykdant trijų aukštųjų mokyklų sujungimą, dabartinės LEU studijų programos bus perregistruojamos į VDU, o remiantis Švietimo ir mokslo ministrės įsakymu,nuo liepos 1-osios stabdoma LEU studijų veikla.

„Tad studentams suteikiama galimybė pabaigti studijas VDU ar kitame universitete, kuriame vykdoma panaši studijų programa. Norime akcentuoti, jog studijų sutartis nesikeičia, keičiasi tik sutarties šalis. Vietoj LEU atsiranda VDU“, – teigė LEU atstovai, pridurdami, kad studentams naujų sutarčių pasirašymui duota ne savaitė, o dešimt dienų – nuo gegužės 21-osios iki gegužės 31-osios.

Jie patvirtino, kad jei studentas nesudarys sutarties su VDU ar kita aukštąja mokykla, nuo liepos 1 d. sutartis bus automatiškai nutraukiama su LEU.

„Studentai gali pasirašyti studijų sutartį su kitomis aukštosiomis mokyklomis, jei yra vykdoma panaši studijų programa. Taip buvo akcentuojama ne kartą tiek viešame susitikime su Švietimo ir mokslo ministre Jurgita Petrauskiene, tiek susitikime LEU su l.e.p. Akademijos reikalų direkcijos direktoriumi ir Studentų atstovybės atstovais“, – teigė LEU atstovai.

VDU rektorius Juozas Augutis:

„Noriu paaiškinti, kad LEU studentu prisistatęs asmuo arba nesidomi esančia informacija, arba piktavališkai ją iškraipo. LR Švietimo ir mokslo ministerijai priėmus sprendimą nuo 2018 m liepos 01 d. panaikinti LEU teisę vykdyti studijas, LR Seimas priėmė nutarimą, kad LEU yra reorganizuojamas prijungimo prie Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) būdu ir tuo pačiu nutarimu užtikrino, kad LEU studentai turės teisę užbaigti savo studijas programose, į kurias jie įstojo, be to, studijas galės baigti Vilniuje. Kadangi LEU prijungiamas prie VDU, tai visos LEU programos perregistruojamos į VDU ir studijas šiose programose organizuos ir vykdys VDU.

Atsižvelgiant į tai, jog studentų semestras baigiasi ir artėja vasaros atostogos, ir kad studentams nereikėtų atvykti į LEU vasarą, VDU pasiūlė LEU studentams pasirašyti sutartis, kad nuo 2018 m liepos 01 d. jie sutinka toliau tęsti studijas savo programose jau kaip VDU studentai. Čia nėra jokios prievartos ir studentai gali laisvai pasirinkti kitas aukštąsias mokyklas. Tačiau kituose universitetuose programų ugdymo kryptyje yra nedaug.

Netiesa ir tai, kad niekas studijose nepasikeis. VDU turi savo studijų kokybės standartus, kurie aukštai vertinami tarptautinių ekspertų ir šie standartai bus taikomi visoms programoms, kurias vykdo VDU.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.