Dešimtokų patikrinimas sukėlė audrą: dėl neatidumo prireikė naujų užduočių

Kol šalies abiturientai ruošiasi svarbiausiems brandos egzaminams, ne ką mažiau streso patiria ir dešimtokai. Pirmadienį ir antradienį jie laikė lietuvių kalbos ir literatūros pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimą (PUPP). Tiesa, jis nepraėjo be nesklandumų.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2018, 9:52 AM, atnaujinta May 30, 2018, 2:05 PM

Prakirpo ne tą voką

Visi Lietuvos dešimtokai pirmadienį laikė pirmąją lietuvių kalbos ir literatūros PUPP dalį raštu. Antrąją dalį suplanuota vykdyti antradienį, tačiau dar tą pačią dieną savivaldybių administracijų švietimo padaliniams ir bendrojo ugdymo mokyklų vadovams Nacionalinis egzaminų centras (NEC) išplatino pranešimą.

Jame nurodyta, kad dėl kilusių nesklandumų antradienį ryte mokykloms bus pateiktos naujos patikrinimo užduotys. Tai prireikė daryti, nes dalyje patikrinimą vykdžiusių mokyklų netyčia buvo prakirpti ne tie užduočių vokai ir užduotis išdalintos mokiniams, taip pažeidžiant PUPP vykdymo reikalavimus.

„Vykstant lietuvių kalbos ir literatūros PUPP pirmai daliai raštu, dalis savivaldybių bendrojo ugdymo mokyklų vykdytojų prakirpo antros dalies raštu, t. y. gegužės 29 dienos vokus ir atskleidė teksto kūrimo užduotis, jas išdalindami mokiniams“, – rašom NEC pranešime mokykloms.

Dėl šios priežasties antradienį 8 val. 45 min. duomenų perdavimo sistemoje KELTAS buvo paskelbtos naujos teksto kūrimo užduotis. Mokykloms pranešta, kad jos turi būti pasiruošusios spausdinimo priemones ir išspausdinti po vieną lapą kiekvienam mokykloje patikrinimą laikusiam dešimtokui.

Nurodoma, kad tose mokyklose, kuriose antros dalies vokai nebuvo prakirpti, juos reikėjo prakirpti ir išdalinti juose esančius švarraščius bei užduoties nurodymus.

Apie užduotis skelbė socialiniame tinkle

O štai antradienį ryte socialiniame tinkle pradėjo sklisti informacija, kad naujosios užduotys, paskelbtos 15 minučių iki patikrinimo pradžios, buvo nutekintos internete. Apie tai „Facebook“ esančioje grupėje prabilo patys mokytojai.

Kai kurie pedagogai rašė, kad uždarose dešimtokų grupėse, esančiose socialiniuose tinkluose, paskelbta rašymo užduotis. Tiesa, naujienų portalo lrytas.lt žiniomis, grupėse paskelbtos buvo ne naujausios užduotys, o tos, kurios dėl ne laiku prakirpto voko buvo atmestos kaip nenaudotinos.

Tikroji užduotis nutekinta nebuvo

Naujienų portalą lrytas.lt NEC informavo, kad antras vokas buvo prakirptas penkiose savivaldybėse. Šiemet pirmą kartą lietuvių kalbos ir literatūros pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimas (PUPP) buvo vykdomas pagal naujas programas. Anksčiau jis vykdavo vieną dieną ir problemų nebuvo. Šiemet jis vyksta ugdymo procese dvi dienas. Pirmąją dieną buvo teksto suvokimo, kalbos pažinimo ir vartojimo testas, o antrąją – teksto kūrimas. Supainiojimą, matyt, lėmė tai, kad dalykas tas pats.

„Šiandien (antradienį – Aut.) 8 val. 45 min. NEC Kelto sistemoje mokykloms pateikė naujas teksto kūrimo užduotis. Mokykloms reikėjo išspausdinti po vieną A4 formato lapą su trijų temų pavadinimais kiekvienam mokiniui. Atsižvelgiant į tai, kad didelėse mokyklose spausdinimas galėjo užtrukti šiek tiek ilgiau nei 15 min., pasiekimų patikrinimą jose leista pratęsti tiek, kiek buvo vėluojama pradėti“, – teigė NEC atstovai. 

Paklausus, kokie finansiniai nuostoliai buvo patirti dėl nepanaudotų užduočių, NEC atsakė, kad už finansinius nuostolius dėl užduoties parengimo ir spausdinimo svarbiau yra tai, kad mokyklos nenuslėpė įvykusio fakto nei nuo savivaldybių administracijų, nei nuo Nacionalinio egzaminų centro, todėl buvo galima laiku priimti sprendimus. Pasiekimų patikrinimas vyko sklandžiai.

„Mūsų žiniomis, brandos egzaminų ar pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo ne to voko prakirpimo atvejai yra labai retas reiškinys. Iš mus pasiekusių internete platintų lietuvių kalbos ir literatūros pasiekimų patikrinimo pavyzdžių galima teigti, kad tikrosios užduoties tarp jų nebuvo“, – teigė NEC. Apie pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo pažeidimus informacijos gauta nebuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.