Po A. Kubiliaus išmetimo iš apkaltos komisijos konservatoriai traukiasi iš visų valstiečių tyrimų

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos atstovės Agnės Širinskienės iškeltas klausimas dėl Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovo Andriaus Kubiliaus dalyvavimo „socdemdarbiečio“ Artūro Skardžiaus apkaltos komisijoje, dar kartą grįžo į Seimo posėdžių salę. Tai jau trečiasis bandymas pritarti šiam pasiūlymui svarstymo stadijoje.

D.Umbraso ir T.Bauro nuotr. 
D.Umbraso ir T.Bauro nuotr. 
Artūras Skardžius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Artūras Skardžius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 31, 2018, 1:21 PM, atnaujinta May 31, 2018, 3:45 PM

Po dar vienų aštrių diskusijų Seimas pagaliau apsisprendė – A.Kubilius iš komisijos išmestas. Jo vietą užims kitas konservatorių atstovas. 

Po balsavimo konservatorių lyderis teigė, kad jų frakcija traukiasi iš bet kokių valstiečių inicijuojamų komisijų. Jis teigė, kad galėtų lažintis, jog A.Skardžius bus išsuktas, o už tai bus atsakinga komisijos pirmininkė A.Širinskienė. 

Praėjusią savaitę A.Kubiliaus pašalinimo iš apkaltos komisijos būtinybę A.Širinskienė argumentavo jo sūnaus veikla – tuo metu parlamentaro sūnus Vytautas Kubilius dar buvo „Modus Group“ stebėtojų tarybos narys. Ši įmonė veikia toje pačioje rinkoje, Baltarusijoje, kaip, įtariama, ir A.Skardžiaus šeimos verslas.

A.Kubiliaus sūnus prieš keletą dienų pasitraukė iš minėtos įmonės stebėtojų grupės. O ketvirtadienį A.Širinskienė dar kartą Seimo prašė, kad šis parlamentaras būtų pašalintas iš komisijos, nes „Vytauto Kubiliaus sprendimas trauktis iš „Modus Group“ stebėtojų tarybos nario patvirtino konservatoriaus Andriaus Kubiliaus interesų konflikto galimybę“, – teigė A.Širinskienė.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis pateikė pasiūlymą dėl komisijos pirmininko nario pakeitimo, atkreipė kolegų dėmesį.

„Dauguma aspektų, kurie buvo paminėti, galima juos grąžinti ir atgal. Ji ne vieną kartą išsakė savo nuomonę ne tik apie A.Skardžių, apie komisijos veiklą, apkaltos komisiją. Jei mes taikome vienodus standartus visiems, tai jei taikome A.Kubiliui, taikykime ir A.Širinskienei, kuri turėtų pasitraukti iš apkaltos komisijos“, – savo pasiūlymą pristatė G.Landsbergis.

Seimas tokiam pasiūlymui nepritarė. 

Parlamentarai susikibo dėl motyvų

Konservatorė Rasa Juknevičienė ironiškai komentavo suprantanti, kodėl reikia išmesti A.Kubiliaus iš A.Skardžiaus komisijos. „Seniai reikėjo, ne todėl, kad reikia apginti „Gasprom“ interesus, bet todėl, kad visa istorija rodo, kad reikia elgtis taip. Nes nereikėjo NATO Lietuvoje, stabdyti stojimą į ES, reikėjo žemės referendumo. Šiandien A.Kubilių reikia išmesti todėl, kad Kremlius labai nervinasi dėl Seimo nario veiklos Ukrainoje“, – Seimo salėje sakė R.Juknevičienė.

Valstietis Viktoras Rinkevičius palaikė siūlymą pašalinti A.Kubilių iš komisijos. Jis argumentavo tai dideliu parlamentaro užimtumu.

„Noriu padėti kolegai Andriui dėl didžiulio užimtumo, nes jam kiti posėdžiai vyksta“, – teigė valstietis.

Liberalas Simonas Gentvilas nesutiko su tokiu pasiūlymu ir nesuprato, kodėl verslo atstovai yra mindomi ir voliojami.

O valstietis Dainius Gaižauskas, pritardamas pasiūlymui, siūlė A.Kubiliui nesinervinti, nes jis išbaidys G.Landsbergį ir jis „neateis pasikalbėti“. „Jei kažkur prisideda, tai jie visada bando kažką kitą apkaltinti, – apie ne tik apkaltos komisijos, bet ir NSGK tyrimą kalbėjo valstietis.  – Klausimų yra labai daug, gerbiamas A.Kubiliau. Todėl sakau, palaikykite, balsuokite „už“.

Valstietė A.Širinskienė posėdžių salėje pasakojo, kam iš tikrų atstovauja konservatoriai.

„Klausausi ir bandau suprasti, kieno interesus bando apginti konservatoriai – A.Kubiliaus, jo sūnaus, „Modus Group“ ar A.Lukašenkos. Kitas dalykas – tų klausimų neturėtų kilti, kieno interesams atstovaujami. Kada pasiskaitai NSGK išvadas, gana aiškiai konstatuojama, kad „MG Baltic“ turėjo nuolatinių ryšių su „Rosatom“. O kai pamatai, kad konservatorių partijos lyderis vaikščiojo į jų atstovybę, kyla labai daug klausimų“, – teigė A.Širinskienė ir pridūrė, kad reikia leisti A.Kubiliui apsivalyti.

Pats A.Kubilius Seimo salėje teigė, kad ne dėl sūnaus jis iš komisijos metamas.

„Aš jau nebelabai suprantu, apie kokias komisijas čia kalbame. Klausimas paprastas – kodėl siūlo mane išmesti. Tai, kolegos, neapsimeskime naiviais. Čia tikrai ne dėl tariamo mano verslo su A.Lukašenka. O kaltinimai, kad sūnus buvo stebėtojų tarybos narys, irgi netenka prasmės, nes jis iš tų pareigų pasitraukė“, – sakė A.Kubilius. Kaip pagrindinę priežastį jis įvardijo užduodamus nepatogius klausimus A.Skardžiui.

Jis teigė, kad realu, jog A.Širinskienė „muša tą, kurį myli“.

Už A.Kubiliaus pašalinimą iš komisijos balsavo 60, „prieš“ – 50, susilaikė 4 parlamentarai.

Praėjusią savaitę A.Kubilius tokį veiksmą tiesiogiai įvardijo susidorojimu už kritiką. Jo manymu, iš komisijos jį norima pašalinti dėl to, kad valstiečiai yra suinteresuoti, jog A.Skardžiaus apkalta nepavyktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.