Po paskelbtų tyrimo išvadų T. Dapkus nusivylė V. Baku, bet šis jį giria

„Šiandien didelis asmeninis nusivylimas Seimo NSGK pirmininku Vytautu Baku“, – po, kai trečiadienį Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) paskelbė tyrimo išvadas, socialiniame tinkle rašė žurnalistas Tomas Dapkus. 

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
 Vytautas Bakas<br> T.Bauro nuotr.
 Vytautas Bakas<br> T.Bauro nuotr.
 Juozas Olekas<br> T.Bauro nuotr.
 Juozas Olekas<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-05-31 09:43, atnaujinta 2018-05-31 10:16

Savo įrašą jis pradėjo tuo, kd visos vyriausybės bendrovei „Rosatom“ greičiausiai „atidavė“ milijardą, o gal ir daugiau, eurų. Esą viskam vadovavo „Rosatom“ politinis patarėjas Jonas Tamulis, o kitos firmos net negalėdavo dalyvauti konkursuose. 

„Ir čia nieko valstybė nenori atsiimt. O ataskaitoje bedančiai pareiškimai, ir kad Tomas Dapkus susitikinejo su Kęstučiu Puidoku. Iš esmės dabar reiktų tirti tuos, kurie rašė ir slėpė J.Tamulį ir plačius gilius jo ryšius tiek Lietuvoje, tiek Rusijoje, kuriuos įnirtingai toliau tebeslepia.

Akivaizdi korupcija. Milijardai lemia, o T.Dapkus kraštinis. Sveikinu visus su tuo.

Beje, rašoma apie mane, bet nutylima, kad „Rosatom“ gulė ir kėlėsi prie „Mg Baltic“ vadovų durų, reikalaudami mane kuo skubiau atleisti.

Beje, šiandien didelis asmeninis nusivylimas Seimo NSGK pirmininku Vytautu Baku. Tai vienas nesąžiningiausių politikų Lietuvoje, nuslėpęs daugybę dalykų. Kiti komiteto nariai galėjo būti ir suklaidinti, bet jis ne.

Kaip veikia „Rosatom“, koks jų ryšys su „MG Baltic“ bei svarbiausiais aukštais politikais ir pareigūnais plačiai pradėsiu skelbti pačiu artimiausiu metu“, – rašė T.Dapkus.

T.Dapkus nebuvo tyrimo tikslas

Susisiekus su pačiu T.Dapkaus kritikuojamu V.Baku, politikas sakė, kad natūralu, jog išvados iššaukė daug ir įvairių komentarų. Tiesa, jis nepanoro komentuoti apie jį paskelbtų žodžių. 

„Mes tam ir dirbome skaidriai ir atvirai, kad informacija, kuria grindžiamos išvados būtų maksimaliai prieinama visuomenei, kad nebūtų kokia nors slapta, kuria po to galima manipuliuoti ar spekuliuoti“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė V.Bakas. 

Jis pridūrė, kad visuomenė privalo diskutuoti, ką reikia daryti, kad nehūtų galios centrų, o politikai atstovautų žmonių interesams. Taip pat priminė, kad NSGK parengė ne tik išvadas, bet ir siūlymus, kas turėtų būti daroma. 

„Normalu, kad yra emocijos. Jų buvo ir komitete, nes ne visiems tos išvados patinka. Matyt, būtų keista, jei nediskutuotume apie tai“, – komentavo komieto pirmininkas. 

Paklaustas, kodėl jo nuomone T.Dapkus nusitaikė būtent į jį, o ne į visą išvadas rengusį komitetą, V.Bakas atsakė, kad to klausti reikėtų paties žurnalisto. Politkas priminė, kad nors T.Dapkus ir buvo apklausiamas komitete, jis niekada nebuvo tyrimo objektu. 

„Mes užmynėme ant kojos tiems, kurie valdė valstybę nuo galinės sėdynės. Mes juos atidengėme, tai jiems skauda. Mes atidengėme tuos, kurie nebuvo atsparūs nesąžiningą ir neteisėtą įtaką eksploatuojantiems galios centrams. Taip pat atidengėme tuos Rytuose, kurie mus klampina energetinėje priklausomybėje ir jų sąjungininkus čia bei kelius, kaip jie pasekė tai.

Mes dirbome vardan to, kad žmonės žinotų, kas vyksta šešėlinėje politikos dalyje, kodėl mes negalime priimti sprendimų metų metais, tarkime, energetikos srityje ir priešišką mūsų valstybei įmonę maitiname europiniais milijardais. 

T.Dapkus nebuvo mūsų tyrimo šaltinis ar tikslas. Mes niekada neformulavome to. Mūsų tikslas yra užsakovas interesų, tie žmonės, kurie yra pažeidžiami ir pats mechanizmas“, – sakė V.Bakas, pridurdamas, kad atskiri žmonės tirti nebuvo.

T.Dapkų jis įvardijo, kaip talentingą žurnalistą, kurio laidose pats dalyvavo. Anot jo, T.Dapkus pirmasis padarė reportažą apie „Rosatom“ įtaką Lietuvoje, po kurio atsirado supratimas ir susidomėjimas šiuo klausimu visuomenėje.

Komitetas išvadas patvirtino

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad NSGK trečiadienį kone dešimt valandų svarstė ir balsavo dėl pusmetį vykusio tyrimo išvadų. Dešimt komiteto narių balsavo už jas, vienintelis socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas susilaikė. 

Jis sakė susilaikęs, nes tyrimas turėjo politinį atspalvį ir jame nebuvo įtrauktos visos įtakos grupės. „O valdantieji jau giriasi ir kviečiasi į rinkimus“, – spaudos konferencijoje sakė jis. J.Olekas sakė, kad tyrimo metu ir net išvadų priėmimo dieną buvo gautos teisininkų ir VSD vadovų pastabas, į kurias nebūtinai buvo atsižvelgta.

Komiteto pirmininkas V.Bakas spaudos konferencijoje kalbėjo, kad komitetas tyrė iš esmės politinės korupcijos atvejus ir jam skirtas uždavinys buvo pateikti visuomenei ir sprendimų priėmėjams priimti, kiek įmanoma, visapusišką vaizdą, kuris padėtų priimti reikalingus sprendimus.

„Padarytas didelis darbas. Tyrimo metu apklausėme 27 žmones: ministrai, buvę premjerai, įstaigų vadovai, Seimo nariai, valstybės įmonių vadovai – buvę ir esami. Gavome medžiagą iš STT bei VSD, tiek viešą, tiek neviešą“, – sakė V.Bakas, pridurdamas, kad informacijos gauta ir iš kitų institucijų. Keturi žmonės liudyti nesutiko.

Jis pabrėžė, kad komitetas nedubliavo ikiteisminio tyrimo įstaigų veiklos. Anot NSGK pirmininko, komitetas tyrė tokius atvejus, kurie neleidžia valstybei sparčiau eiti į priekį, didiną socialinę atskirtį, skatina žmones išvykti, o smulkus ir vidutinis verslas negali sąžiningai konkuruoti.

Apie tai, kas skelbiama išvadose daugiau galima skaityti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.