R. Karbauskio ir jo patikėtinės akiratyje – tyrimai A. Kubiliui ir D. Grybauskaitei

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis ketvirtadienį Seime atviravo, kad tyrimo rezultatais dar nėra patenkintas. Jis svarsto ne tik apie tolesnį tyrimą, bet papasakojo ir apie tyrimą, kuris jau  vykdomas dėl prezidentės Dalios Grybauskaitės laiškų bei jos vaidmens.

 R. Karbauskio ir jos patikėtinės akiratyje – tyrimai A. Kubiliui ir D. Grybauskaitei.<br> T.Bauro nuotr. 
 R. Karbauskio ir jos patikėtinės akiratyje – tyrimai A. Kubiliui ir D. Grybauskaitei.<br> T.Bauro nuotr. 
Šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 31, 2018, 10:55 AM, atnaujinta May 31, 2018, 12:09 PM

Greitai nebesišypsos

R.Karbauskis teigė, kad parlamentarai, dar nepaminėti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto išvadose, šypsotis neturėtų.

„Jeigu visa tai, kas buvo komentuota, pavadintume vėžiu, buvo paliesta labai daug metastazių, kurios nebuvo tiriamos. Aš tikiuosi, kad Seimas pratęs šį tyrimą. Ir tie žmonės, kurie dabar dar šypsosi Seime sėdėdami ir nematydami savo pavardžių, tam tikrų situacijų įvertinimo, labai greitai nebesišypsos“, – teigė R.Karbauskis.

Jis kalbėjo apie „niekaip neįvertintą“ konservatorių atstovų veiklą. „Bet ji yra akivaizdi, tikiuosi, kad Seimas pratęs šį darbą. Nes jeigu Seimas pabaigtų savo darbą šitaip, atrodytų, kad verslininkai čia kažką ne taip darė. O iš tikrųjų politikai, konkrečiai kalbant apie 2008–2012 metus, kas tuo metu buvo valdžioje“, – sakė R.Karbauskis.

Panašiai ketvirtadienį Seime kalbėjo ir premjeras Saulius Skvernelis. „Jeigu yra neatskleistos politinių partijų galbūt neskaidraus finansavimo aplinkybės įvairiu laikotarpiu, tai tuos tyrimus reikėtų tęsti“, – teigė premjeras.

Atskiras dėmesys prezidentei

R.Karbauskis taip pat užsiminė, kad šiuo metu Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas jau pradėjo domėtis prezidentės laiškų klausimu. 

„Aš labai norėčiau, kad prezidentė visgi atsakytų į klausimą, ar rašė ji tuos laiškus, ar nerašė. Ji sakė, kad rašė, bet dabar jau neatsimena ką. Mes patikslinsime iki 2 laiškų, susiaurinsime, tą teks pripažinti. Buvo jie ar ne. Nes dabartinėj situacijoj, kai niekas neprisipažįsta, buvo tie laiškai ar ne, išeina, kad vieni nuo kitų. Prokuratūra sako, kad neturi, STT sako, kad neturi. Jei ir teismas pasakys, kad neturi, tada jau tikrai įtarsiu, kad specialiai ir sąmoningai daroma viskas, kad būtų galima tos temos neplėtoti. Po šių išvadų visų buvusių valdančiųjų atsakomybė yra akivaizdi. Ir ji negalėjo to nežinoti“, – teigė valstiečių lyderis.

„Tyrimą dėl prezidentės laiškų atlieka Teisės ir teisėtvarkos komitetas, jis kreipėsi, du atsakymai jau gauti – iš prokuratūros ir STT gavome, kad pas juos tokių laiškų nėra, viskas perduota teismui. Jei gausime ir iš teismo tokį atsakymą, jau bus nebejuokinga“, – teigė R.Karbauskis.

Jis įvardijo, kad dėmesys skiriamas dviem dienraščio „Lietuvos rytas“ išplatintiems prezidentės Dalios Grybauskaitės ir buvusio Liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio asmeniniams laiškams – pirmasis, kuriame žurnalistas Tomas Dapkus yra įvardijamas „Mockaus skaliku“, o antrasis – kandidatūros į generalinio prokuroro kėdę derinimas. „Tai yra du labai aiškūs dalykai: aš netikiu, kad kas nors užmirštų per keletą metų tokį faktą, kad jis rašė. To užmiršti neįmanoma“, – tikino valstiečių lyderis.

Aiškinsis vaidmenį

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė patvirtino R.Karbauskio pateiktą informaciją.

„Taip, iš STT ir iš prokuratūros gauti atsakymai, tiek viena, tiek kita institucija konstatavo, kad visą medžiagą šiuo metu turi teismas. Informacijos apie laiškus nepateikė“, – konstatavo A.Širinskienė. Paklausta, ką darys toliau, parlamentarė teigė, kad šiuo metu laukia atsakymo iš Vilniaus apygardos teismo. Jis turėtų ateiti šios savaitės pabaigoje.

„Kol teismas neatsakė, aš nenorėčiau spėlioti apie kitus galimus kelius. Bet juk suprantate, kad jeigu nėra tiesioginių įrodymų, visą laiką galima ieškoti netiesioginių“, – teigė A.Širinskienė.

„Mes esame apsisprendę išsiaiškinti situaciją, išsiaiškinti, kiek buvo daroma įtakos, skiriant generalinį prokurorą. Mes turime turėti atsakymus. Ir dėl prezidentės vaidmens šioje situacijoje“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė A.Širinskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.