Seimo pirmininko pavardė – mįslė net VSD ir jo vadovui

Nežinote, kokia jau daugiau kaip pusantrų metų Seimui vadovaujančio asmens pavardė? Nesijaudinkite. To nežino net Valstybės saugumo departamentas (VSD) ir jo direktorius Darius Jauniškis. 

D.Jauniškio pasirašytame rašte dabartinio Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio pavardė parašyta klaidingai – valstietis rašte įvardijamas kaip Viktoras Pranskietis.<br> Lrytas.lt montažas
D.Jauniškio pasirašytame rašte dabartinio Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio pavardė parašyta klaidingai – valstietis rašte įvardijamas kaip Viktoras Pranskietis.<br> Lrytas.lt montažas
VSD direktorius Darius Jauniškis<br>T.Bauro nuotr.
VSD direktorius Darius Jauniškis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 1, 2018, 3:40 PM, atnaujinta Jun 1, 2018, 3:45 PM

Saugumo šefas prieš savaitę raštu kreipėsi į Seimo pirmininką, informuodamas jį apie paviešintą žvalgybos informaciją. Bet D.Jauniškio pasirašytame rašte dabartinio Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio pavardė parašyta klaidingai – valstietis rašte įvardijamas kaip Viktoras Pranskietis.

Seimo pirmininko atstovai įvykusio nesusipratimo nesureikšmina. „Manau, kad  departamentas turėtų žinoti, kas vadovauja Seimui. Greičiau tai – apmaudi žmogiška klaida“, – lrytas.lt sakė Seimo pirmininko atstovė spaudai Karolina Frolovienė. 

Anot Seimo pirmininko atstovės, klaidų esą pasitaikydavo ne tik rašant V.Pranckiečio, bet ir kitų buvusių parlamento vadovų pavardes. „Yra buvę atvejų, kad buvusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė dokumentuose buvo pavadinama Janina Degutyte“, – Seimo pirmininko pavardės nežinantį VSD ir jo vadovą bandė pateisinti K.Frolovienė. 

VSD direktorius D.Jauniškis praėjusią savaitę V.Pranckietį informavo, kad gegužės 23 dieną žiniasklaidai buvo nutekinta Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui pateikta žvalgybos informacija apie įmonių grupę „Vilniaus prekybą“. 

D.Jauniškis įspėjo parlamento vadovą, kad tokiais veiksmais politikai pažeidžia įstatymus ir reikalauja, kad Seimui pateikiama žvalgybos informacija būtų naudojama tik įstatymuose numatytiems tikslams: „Primename, kad VSD teikdamas informaciją valstybės institucijoms, vadovaujasi Žvalgybos įstatymo nuostatomis. 

Pastebėtina, kad minėtas įstatymas nenumato, kad valstybės institucijoms, įskaitant bet neapsiribojant nacionalinį saugumą užtikrinančias institucijas, VSD teikiama informacija būtų atskleista kitiems šiame įstatyme nenumatytiems asmenims, juo labiau viešai aptarinėjama spaudoje“. 

„Tokie veiksmai, kuomet neteisėtai yra atskleidžiama žvalgybos informacija ar ji  naudojama kitiems tikslams, negu numato Žvalgybos įstatymas, užtraukia teisinę atsakomybę“, – Seimą įspėjo VSD vadovas. 

Seimo pirmininko atstovė lrytas.lt teigė, jog V.Pranckietis susipažino su VSD raštu, tačiau imtis kokių nors papildomų veiksmų neketina. „Kiek mums žinoma, Generalinė prokuratūra yra pradėjusi tyrimą dėl paviešintos žvalgybinės informacijos. Ko ji paprašys, tokią informaciją jai suteiksime“, – sakė K.Frolovienė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.