Vakaris Deksnys. Gvatemalai – pinigai, mums – špyga

Europa nubraukė 400 milijonų eurų. Būtent tiek gali sumažėti ES Sanglaudos fondo parama Lietuvai 2021–2027 metais. Vietoj dabartinių 6,8 mlrd. eurų per šešerius metus ateityje sulauksime 6,4 mlrd.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2018, 8:38 AM, atnaujinta Jun 1, 2018, 12:48 PM

Gal ir ne tragedija, bet būtų gerai prisidūrus iš pašalės. Juolab kad pinigai dažnai būna kone ranka pasiekiami.

Antai koks triukšmas kilo Jeruzalėje, kai į šį miestą iš Tel Avivo JAV nusprendė perkelti savo ambasadą, pripažinusi jį žydų valstybės sostine.

Kur kas ramiau buvo po kelių dienų, kai amerikiečių pėdomis pasekė Gvatemala (nežinantiems – tokia šalis Centrinėje Amerikoje, turinti maždaug 16 mln. gyventojų).

Ir štai rezultatas – žydai apsisprendė investuoti tolimojoje Gvatemaloje du milijardus dolerių (eurais būtų apie 1,7 milijardo). Ir į žemės ūkį, ir į mediciną, ir į švietimą. Mūsų šaliai būtų neprošal kad ir pusė ar trečdalis tokios sumos, tačiau Izraelis tokių planų net nesvarsto.

Nieko keista – juk pernai prezidentės D.Grybauskaitės nurodymu Lietuva Jungtinėse Tautose netikėtai balsavo už rezoliuciją, kurioje skelbiama, kad bandymai keisti Jeruzalės statusą neturi jokios teisinės įtakos. Santūresni latviai, lenkai, čekai, kroatai ar rumunai bent susilaikė.

JAV prezidentas D.Trumpas dar prieš balsavimą užsiminė atsižvelgsiantis į valstybių pozicijas, kai spręs dėl paramos joms.

O ką laimėjome? Iš Vašingtono ar Tel Avivo – riestainio skylę.

Aišku, nepridera tuomet ESBO nare jau beveik tapusiai šaliai elgtis kaip kokioms Tuvalu, Vanuatu ar kitoms sunkiai gaublyje įžiūrimoms valstybėms, kurių pavadinimas dažnai baigiasi raide u ir kurios už pinigus pripažįsta visokias šiaurės osetijas arba abchazijas, o po to už pažadėtą dar didesnę sumą savo balsą atsiima.

Bet jei jau būtume iki galo principingi, tai dėl tokio globalaus papirkinėjimo Jungtinėse Tautose pareikalautume pradėti pasaulinį tyrimą.

Panašų į tą, kokį ką tik atliko Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas. Štai tada ir paaiškėtų, kas iš tiesų valdo planetą, o Lietuva pagarsėtų bent kaip tiesos ir šviesos nešėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.