Vygandas Trainys. Teisinė mėsmalė traiško išdrįsusius prabilti

Lietuva dūsta nuo betvarkės, pažinčių ir blato viruso, bet pančiojami ne jo skleidėjai, o žmonės, išdrįsę plikomis rankomis stoti prieš galingą korupcijos traukinį.

 Išdrįsusi paviešinti negeroves Kauno tardymo izoliatoriuje, R.Kazėnienė tampoma po teismus.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Išdrįsusi paviešinti negeroves Kauno tardymo izoliatoriuje, R.Kazėnienė tampoma po teismus.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Išdrįsusi paviešinti negeroves Kauno tardymo izoliatoriuje, R.Kazėnienė tampoma po teismus.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Išdrįsusi paviešinti negeroves Kauno tardymo izoliatoriuje, R.Kazėnienė tampoma po teismus.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 V.Trainys.<br> M.Patašiaus nuotr.
 V.Trainys.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 1, 2018, 4:10 PM, atnaujinta Jun 1, 2018, 4:26 PM

Purvinos viešųjų pirkimų virtuvės duris visuomenei pravėrusi Kauno tardymo izoliatoriaus vyriausioji buhalterė Rasa Kazėnienė ketvirtadienį iki pat 17 valandos teisme buvo kalama prie kryžiaus dėl neva suterštos verslininkų reputacijos, jai teko atlaikyti priekabių klausimų laviną.

R.Kazėnienės „nuskriausti“ verslininkai laimi konkursus jau daugiau nei 10 metų. Firmos savininko žmona Tardymo izoliatoriuje užima vadovaujančias pareigas. To paties savininko buvęs verslo partneris vienu metu ir dirbo izoliatoriuje, ir vadovavo šios įstaigos Viešųjų pirkimų komisijai.

R.Kazėnienė nepabijojo tai atskleisti, surengė spaudos konferenciją. Įvardijo ir daugelį kitų firmų, kurioms daugybę metų buvo nutiestas raudonas kilimas – įkalinimo įstaigose jos nusigriebdavo visą valstybinių užsakymų grietinėlę, už kuriuos taškomi visų piliečių pinigai permokant net keliolika kartų.

Drąsūs žodžiai moterį įstūmė į teisinę mėsmalę, iš kurios ji dar ilgai neišsivaduos. Įžeistais pasijutę konkursų laimėtojai reikalauja 6 tūkst. eurų, metinių palūkanų, koreguoja ir tikslina ieškinį, tampydami procesą tarsi gumą, o tuo pačiu – ir baltos varnos nervus.

Verslininkas teisme dūsavo apie didžiulius nuostolius, kuriuos sukėlė R.Kazėnienės išrėžti faktai, tačiau šios aimanos primena krokodilo ašaras. Nepanašu, kad ieškinio autoriams labai rūpėtų materialiniai dalykai – per metus 2 milijonų eurų apyvartoje besisukančiai įmonei keli tūkstančiai iš R.Kazėnienės reikštų tą patį, ką drambliui riešutas.

Atrodo, jog tikslas – gilesnis: įbauginti ir išsekinti sąžiningą valstybės tarnautoją, bombarduoti ieškiniais, kad ateityje ji nedrįstų net pagalvoti apie skaudulių išviešinimą.

Šis procesas – ženklas ir kitiems principingiems institucijų darbuotojams, kuriuos vimdo chaosas ir neteisybė: tylėkite toliau dantis sukandę, nes paragrafų smagratis jus traiškys ne švelniau nei R.Kazėnienę, kuriai Kauno apylinkėse teisme teks lankytis iki žiemos ar dar ilgiau.

Po to bylą greičiausiai perims aukštesni teismai – varginantis maratonas truks dar maždaug metus.

R.Kazėnienės istorija – tarsi visos Lietuvos veidrodis: tie, kurie dėl lėšų taškymo ir kitų nusikaltimų turėtų sėdėti teisiamųjų suole, vaikšto aukštai iškėlę galvas, o išdrįsę prabilti apie pūlinius žmonės stumiami į duobę.

Demaskuoti verslininkai užsipuolė R.Kazėnienę, o Ramūnas Karbauskis – televizijos žurnalistą Edmundą Jakilaitį, išdrįsusį valstiečių vedliui užduoti nepatogius klausimus apie jo verslą.

Televiziją užtampius komisijoms, buvo pasiųsta žinutė ir kitiems kritikams, kad jie nedrįstų kišti nagų ten, kur nereikia. Susidaro įspūdis, kad Seimas ir kitos institucijos virsta R.Karbauskio įrankiais tikslui pasiekti. 

Sąžinę rūsiuose po devyniomis spynomis užrakinę teisėjai ir prokurorai įstatymus minko tarsi tešlą – teisus tas, kas turi daugiau galios, ryšių, pinigų, kas priklauso blatnųjų kastai. Susitepę valdininkai, politikai išteisinami, nutraukiamos korupcijos, neteisėto praturtėjimo bylos. Net ir pripažinę, kad R.Kazėnienė pateikė tikslius faktus apie kosmines kainas viešųjų pirkimų laimėtojams, pareigūnai vistiek numarino tyrimą.

Koks po to gali būti pasitikėjimas valstybe, jos institucijomis? Kodėl stebimės, kad piliečiai nebenori būti šalyje, kurioje karaliauja pinigai ir pažintys, o teisingumas stovi kampe susigūžęs, tarsi elgeta?

Kol turime tingias, atsakomybės jausmą užmiršusias institucijas, valstybę pūdančias problemas gali išjudinti tik viešumas. Tai – galingiausias ginklas, kurio ne veltui paniškai bijojo girtumą po avarijos bandžiusi nuslėpti Nacionalinės žemės tarnybos direktorė Daiva Gineikaitė, kiti į nešvarias istorijas įklimpę veikėjai, siekę, kad apie jas nesužinotų žurnalistai.

Viešumo galia tokia didelė, jog net didžiuliai koncernai, tokie kaip „MG Baltic“ virsta menkais ir apgailėtinais, apnuoginus valstybėje įsikerojusius jų čiuptuvus, žurnalisto Tomo Dapkaus ir kitų koncerno parankinių metodus.

Viešumas nuplėšė kaukes ir nuo R.Karbauskio, jo bendražygių, besigiriančių savo skaidrumu, tačiau iš tikrųjų skęstančių veidmainystėje ir suktose istorijose.

Tačiau vien faktų paviešinimo nepakanka – reikia ir rezultato.

Todėl visuomenei vertėtų aktyviau palaikyti tokius principingus žmones, kaip R.Kazėnienė, kuriai vienai pavyko užkirsti kelią daugeliui negerovių.

Priešingu atveju savivalės buldozeris toliau traiškys ne tik ją, bet ir mus visus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.