NSGK tyrimas: kokį vaizdą piešia paviešintas T. Dapkaus liudijimas?

Trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) pristatė ilgai lauktas tyrimo dėl verslo įtakos politikos ir valstybės institucijoms išvadas. Netrukus po to paviešinti ir išvadų priedai, kuriuose tiek dokumentai, tiek kai kurių komiteto posėdžiuose vykusių apklausų stenogramos. Viena tokių stenogramų – iš žurnalisto Tomo Dapkaus apklausos.

Tomo Dapkaus apklausa NSGK.<br>T.Bauro nuotr.
Tomo Dapkaus apklausa NSGK.<br>T.Bauro nuotr.
Tomo Dapkaus apklausa NSGK.<br>T.Bauro nuotr.
Tomo Dapkaus apklausa NSGK.<br>T.Bauro nuotr.
Tomo Dapkaus apklausa NSGK.<br>T.Bauro nuotr.
Tomo Dapkaus apklausa NSGK.<br>T.Bauro nuotr.
 T.Dapkaus liudijimas apie G.Landsbergį.
 T.Dapkaus liudijimas apie G.Landsbergį.
Daugiau nuotraukų (44)

Lrytas.lt

Jun 2, 2018, 3:00 PM, atnaujinta Jun 2, 2018, 4:29 PM

Pradėdamas savo liudijimą NSGK T.Dapkus sakė, kad pažinojo įvairių žiniasklaidos priemonių vadovus, su jais bendravo, tačiau tikino, kad įtaka jam nebuvo daroma. Posėdyje jis taip pat kalbėjo, kad jam sunku komentuoti paviešintą Valstybės saugumo departamento (VSD) dokumentą, kuriame jis minimas kaip koncerno „MG Baltic“ paliepimus vykdantis žurnalistas, nes tuo metu dalis dokumento vis dar buvo užtušuota.

Paviešintame VSD dokumente T.Dapkus minimas skiltyje „LiCS susikaldymas ir LLS įsteigimas (2005-2006). LLS kontrolė (2006-2018)“. Čia jis įvardijamas prie pagrindinių veikiančių „MG Baltic“ atstovų. Taip pat įvardijami Darius Mockus, Raimundas Kurlianskis, Romanas Raulynaitis. Prieš šių asmenų T.Dapkus priskiriamas nuo 2008 metų.

„Vienas momentas yra tai, kad aš dirbau nuo 2012 metų. Taip, aš pažinojau įvairių žiniasklaidos priemonių vadovus ir su jais bendravau, tačiau jie man nedarė jokios įtakos. Iki 2012 metų aš nebuvau jokiuose pavaldumo santykiuose, nors pažymoje minima 2008 metai.

Taip, aš daug domėjausi ir rašiau apie korupciją teismuose, ypač apie tą apsimelavimo skandalą, kai Vyriausiojo administracinio teismo pirmininkas V. Valančius atėjo į prezidentūrą su grupe teisėjų ir apšmeižė tuometinį Aukščiausiojo Teismo pirmininką V. Greičių, ir buvo paviešinti garso įrašai, tai įrodantys. Taip, aš po to domėjausi tuo, kad vis tiek jį bandoma atleisti Seime, ir gana idealistiškai žiūrėjau į šitą kovą. Ta žinutė, kurią rašo ponas R. Kurlianskis man, yra tokia guodžianti ir bandymai…

Jis nedalyvavo tame procese. Jis bando mane paguosti, kad aš idealistiškai jaučiuosi pralošęs šitą kovą. Buvo priešingai – jis kalbėjo su manimi apie tai, bet kaip kitos grupės atstovas, bet jo interesas buvo priešingas, kad išliktų poste Vyriausiojo administracinio teismo pirmininkas V. Valančius, kurį aš labai stipriai kritikavau. Šitie dalykai nėra atspindėti pažymoje“, – posėdyje, kaip nurodoma stenogramoje, kalbėjo T.Dapkus.

Rašinėjosi apie liberalus

Paviešintame VSD dokumente cituojama 2016 metais T.Dapkaus rašyta žinutė tuomečiam „MG Baltic“ prezidentui R.Kurlianskiui. Joje žurnalistas rašo: „Ryt 10 metų Jūsų politiniam projektui – LS. Pamenu kaip skilo nuo Abonenti ir kaip visi svarstė, kad turbūt neišgyvens. O išgyveno ir dar šiemet paims valdžią. Toliaregiška. (Kalba netaisyta – Aut.). R.Kurlianskis į tai atsakė: „Ačiū. Pasveikink Eligijų.“

NSGK posėdyje apklausiamas T.Dapkus pripažino, kad tokio susirašinėjimo iš tikro būta. Anot jo, nebuvo jokia paslaptis, kad „MG Baltic“ koncernas finansavo Liberalų sąjūdį tuo metu. „Nebuvo jokia paslaptis, kad buvo konfliktas tarp Vilniaus miesto mero A. Zuoko, liberalų ir konflikto su E. Masiulio ir G. Steponavičiaus, ir kitų (…) grupe. Ir kad tas konfliktas tarp A. Zuoko „Rubicono“ egzistavo ir su „MG Baltic“ koncernu.

Ir tai buvo mano tokia analitinė pastaba, kad štai jų finansuotas (teisėtomis priemonėmis) politinis darinys išliko, nes tuo metu buvo svarstoma, kas išliks: ar A. Zuoko liberalai, ar išliks E. Masiulio liberalai. Tiek ir yra mano santykių su Liberalų sąjūdžiu, ir taip, tokia žinutė yra buvusi, jinai turėjo tokią prasmę“, – posėdyje, pagal stenogramą, liudijo T.Dapkus.

Kaip rašoma stenogramoje, po to, kai kilus politinės korupcijos skandalui R.Kurlianskis buvo sulaikytas, o po to paleistas, T.Dapkus teigė nieko nežinojęs apie tai, kad „MG Baltic“ viceprezidentas kištųsi į politinius procesus.

Šmeižto kampanija?

T.Dapkus jau anksčiau yra kalbėjęs, kad VSD paskelbta informacija nėra tiksli ir teisinga, esą prieš jį vykdoma šmeižto kampanija. Apie tai jis kalbėjo ir NSGK posėdyje: „Ką daro Valstybės saugumo departamentas? Prieš mane vyksta didelė šmeižto kampanija ir psichologinio teroro kampanija, kurias matot, yra viešinami mano pokalbiai, viešinamos mano banko sąskaitos, mano šeimos nariai kišami į šitą.

Už to stovi konkretūs žmonės, kurie tai daro. Tai nėra atsitiktiniai dalykai, tai eina didžiulė kampanija. Aš žinau, kad ir kiti žmonės yra patyrę iš VSD, kaip jų šeimos narius persekioja, ir komiteto nariai.“

Kalbėjo ir apie G.Landsbergį

Komitete vykusios apklausos stenogramoje minimas ir konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis. T.Dapkaus klausta, ką jis žino apie Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininko susitikimus su R.Kurlianskiu.

„Aš kiek žinau, tai G. Landsbergį ponui Kurlianskiui atvedė M. Katkus ir jie buvo susitikę keturis kartus. Aš tuose susitikimuose nedalyvavau ir aš neturiu jokių duomenų, kad būtų G. Landsbergis kaip nors paveiktas“, – į tai atsakė T.Dapkus.

NSGK narys Juozas Olekas jo klausė: „Tai tiksliai sakote – keturis kartus. Tai čia fiksuotas koks dalykas ar čia kelis kartus būtų?..“ T.Dapkus dar kartą patvirtino, kad jam žinomi keturi G.Landsbergio susitikimai su „MG Baltic“ viceprezidentu. Paklaustas apie laikotarpį, jis atsakė, kad tokie dalykai buvo skelbti.

„Ne… skelbta, mes nedarome analizės spaudos, pone Tomai, mes klausiame jūsų. Jeigu jūs sakote keturis kartus, koks čia tas laikotarpis?“ – į tai atsakė komiteto pirmininkas Vytautas Bakas.

T.Dapkus kalbėjo: „Ne, tai G. Landsbergis pripažino tą. Tai ten nieko, aš nežinau nieko, kas būtų ten nusikalstama ar neigiama dėl G. Landsbergio. Taip, jie buvo susitikę. M. Katkus buvo rekomendavęs susitikti, bet G. Landsbergis turbūt susitikinėjo su visomis žiniasklaidos priemonėmis iki rinkimų. Aš nedalyvavau tuose pokalbiuose, aš negalėčiau nieko implikuoti, kad jis buvo paveiktas kaip nors neigiamai ar panašiai.“

Galerijoje pateikiama visą T.Dapkaus apklausos stenogramą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.