Po tyrimo išvadų valstiečių lyderiai prapliupo naujais grasinimais

Žadėjo susprogdinti atominę bombą, nušluosiančią senąjį pasaulį ir taip paruošiančią dirvą naujojo statybai. Tačiau pokštelėjo tiktai drumsto muilo burbulas.

Valstiečių lyderiai prapliupo naujais grasinimais – tęsti tyrimus, labiausiai nukreipiant juos prieš konservatorius ir netgi pačią D.Grybauskaitę. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valstiečių lyderiai prapliupo naujais grasinimais – tęsti tyrimus, labiausiai nukreipiant juos prieš konservatorius ir netgi pačią D.Grybauskaitę. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Savo žaidimus čia žaidė ir vyriausioji kariuomenės vadė D.Grybauskaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Savo žaidimus čia žaidė ir vyriausioji kariuomenės vadė D.Grybauskaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 2, 2018, 8:56 AM

Taip tenka vertinti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) tyrimo apie įtartinus verslo ir politikos ryšius išvadas.

Jos pagaliau šią savaitę paskelbtos, o aplink jas kunkuliavusi politinė košė galutinai virto farsu, kuris, atrodo, tęsis dar ilgai.

Jau maždaug prieš pusmetį, kai šis tyrimas buvo pradėtas, tapo akivaizdu, kad tai – pirmiausia valdančiųjų valstiečių politinis projektas.

Visi vagys, bet mes – šventieji. Juk šią maldą visuomet kartojo ne tik ši valdžia.

Taigi tyrimą pradėję valstiečiai, plakdami dalgius ir smailindami šakes, žadėjo, jog dabar taip viską ištirs ir paskelbs, kad visi apalps iš siaubo išgirdę, kas darėsi.

Jie žadėjo pateikti išsamų ir spalvotą paveikslą, kaip valstybė ir visos pagrindinės politinės jėgos, aišku, išskyrus juos pačius, yra padalintos tarp stambių verslo ryklių grupuočių, kurios ir pampsta iš paprasto žmogaus kraujo ir ašarų.

O tų grupuočių yra penkios. Arba šešios. Tai va, kas bus!

Suprantama, kitos partijos Seime ir NSGK – pirmiausia pagrindine opozicijos jėga esantys konservatoriai – negalėjo leisti valstiečiams savo reitingų pagirdyti jų krauju.

Tad Seimo užkulisiuose ir pačiame komitete užvirė žūtbūtinės pjautynės, retkarčiais pereinančios į politinį turgų.

Dešinieji visą laiką badė valdančiųjų nosis į R.Karbauskio Agrokoncerną ir stengėsi įtraukti jį į tą žadamą baisų būsimąjį paveikslą, o valstiečiai tuojau pat atremdavo tokias priešų atakas visais spragilais, šakėmis ir dalgiais.

Savo žaidimus čia žaidė ir vyriausioji kariuomenės vadė D.Grybauskaitė.

Ji visą laiką raukė nosį sakydama, kad jai labai nepatinka prastas kvapas, sklindantis nuo tyrimą vadeliojančio Agrokoncerno šeimininko.

Bet tuomet, kai į šnerves pateko ir smarkiai čiaudyti privertė „tulpių pašto“ su buvusiu liberalų vedliu E.Masiuliu žiedadulkės, šalies vadovei NSGK tyrimas pasirodė reikalingas ir svarbus.

Bet nutekinus saugumo pažymas apie pašte minimą „MG Baltic“ viskas stojo į savo vietas, ir prezidentei tyrimas vėl ėmė dvokti.

Politinės pjautynės ir turgus kulminaciją pasiekė komitetui pradėjus rašyti savo išvadas.

Jų skelbimas buvo vis atidėliojamas, o įvairūs jų projektai ir variantai sunkėsi į viešumą per komiteto duris ir sienas.

Tad specialioje spaudos konferencijoje vėlų trečiadienio vakarą, paverstoje Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos politine akcija, pateiktas galutinis išvadų variantas negalėjo priminti nieko kito, o tik keistą mišrainę.

Iškalbinga, kad už tą mišrainę nubalsavo visi dešimt komiteto narių, išskyrus socialdemokratą J.Oleką, kuris susilaikė.

Tiesa, tiesiog absurdiškai atrodė dėl išvadų balsavęs ir jas netgi kartu rašęs konservatorius L.Kasčiūnas, kuris anksčiau skelbėsi nuo visko nusišalinsiąs, paaiškėjus, jog jis už finansinę paramą savo įstaigai galėjo vykdyti to paties „MG Baltic“ pavedimus.

O pačioje mišrainėje daugiausia dėmesio paskirta iš esmės vienai verslo grupei – „MG Baltic“, jau kelerius metus besiraitančiai galimos politinės korupcijos bylos ugnyje.

Antrame plane paminėta Rusijos energetikos milžinė „Rosatom“, kuri, kai kuriuose epizoduose veikdama su „MG Baltic“, irgi, pasirodo, kėsinosi į valstybę ir jos interesus, ypač uždarant Ignalinos AE.

Minima ir „Vilniaus prekyba“, kuri kartu su ta pačia „MG Baltic“ esą skverbėsi į Valstybinę mokesčių inspekciją, o prieš dešimt metų sukūrė LEO LT projektą.

Likusi išvadų dalis – bendro pobūdžio išvedžiojimai apie neteisėtos verslo įtakos politikai schemas ir būdus, apie blogą žiniasklaidą, kuri taip pat yra grėsmė valstybei ir demokratijai.

Visa ši kūryba paremta kur kas didesniu kiekiu teisėsaugos ir specialiųjų tarnybų – pirmiausia saugumo ir Specialiųjų tyrimų tarnybos – informacijos.

Tai tiek seniau ir kitiems reikalams parašytos pažymos bei „analizės“, tiek specialiai komitetui pateikta „žvalgybinė-analitinė“ medžiaga.

Ši medžiaga liko vadinamuosiuose prieduose, kurie visiškai chaotiškai ir pasirinktinai – vienus paliekant užtušuotus, kitus atskleidžiant – imti viešinti tik vėlyvą penktadienio popietę.

Kodėl kai kurios tų priedų dalys nepateko į išvadas ir liko tuose prieduose, o kitos ėmė ir pateko, suprasti sveiku protu neįmanoma. Bet kokiu atveju tie priedai – dar didesnė mišrainė nei išvados.

Juose – ir prieš daugelį metų saugumo surašytos istorijos apie galimą rusų kapitalo ir pinigų įtaką Lietuvoje, daugybė vaikiškų piešinėlių primenančių abstrakčių schemų, netgi žiniasklaidos straipsniai apie galimą verslo įtaką jai pačiai.

Į viešumą liejantis visam šiam srautui valstiečių lyderiai prapliupo naujais grasinimais – tęsti tyrimus, labiausiai nukreipiant juos prieš konservatorius ir netgi pačią D.Grybauskaitę.

R.Karbauskis taip pat ėmė grasinti, kad kuo greičiau Seime reikia priimti įstatymus, nubausiančius blogąją žiniasklaidą.

Visas šis chaosas gal ir į naudą tiek valstiečiams, tiek savo eilės laukiantiems naujiems pseudopolitiniams dariniams, su kuriais valstiečiai jau dabar flirtuoja.

Tačiau Seimo, partijų ir politiko profesijos prestižui, įstatymo viršenybei ir teisės aiškumui, valdžių atskyrimui, verslo ir valstybės partnerystei tai dar vienas smūgis.

Akivaizdu, kad ne paskutinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.