Seimas nesutiko pristabdyti įstatymų svarstymo skubos tvarka

Seimas nesutiko pristabdyti įstatymų svarstymo skubos tvarka.

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2018, 4:10 PM

Šią savaitę po pateikimo nepritarta tokiai socialdemokratų Algirdo Syso ir Juliaus Sabatauso parengtai Seimo statuto pataisai.

Parlamentarai siūlė, kad projektų svarstymą skubos tvarka turėtų paremti didesnis Seimo narių skaičius. Už šią pataisą balsavo 22 parlamentarai, keturi susilaikė, 32 buvo prieš.

Pagal esamą tvarką, paprastai skubai pritarti reikia, kad balsuotų dauguma posėdyje dalyvaujančių Seimo narių ir ne mažiau kaip 29 iš viso.

Socialdemokratai siūlė, kad už skubą pasisakyti turėtų ne mažiau kaip pusė visų Seimo narių, tai yra mažiausiai 71 parlamentaras.

Ypatingai skubai iniciatoriai siūlė dar aukštesnę kartelę – anot jų, už ją turėtų balsuoti ne mažiau kaip 94 Seimo nariai. Šiuo metu tam pakanka paprastos daugumos, bet ne mažiau kaip 36 Seimo narių.

Parlamentarai savo pataisas argumentavo tuo, kad Seime skubos tvarka priimama pusė įstatymų, dėl to nukenčia jų kokybė.

Aiškinamajame rašte nurodyta, kad vidutiniškai per metus Seimui pateikiama 700 įstatymo projektų, 50 proc. įstatymų priimama skubos ir ypatingos skubos tvarka.

Anot iniciatorių, tai yra daug kartų daugiau negu kaimyninių valstybių parlamentuose: Suomijoje, Švedijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Lenkijoje skubos tvarka priimama 5 proc., Estijoje – 10 proc. teisės aktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.