Teisėsauga nutraukė tyrimą dėl karių piktnaudžiavimo, įsigyjant „Nota Bene“ gertuves

Teisėsauga šią savaitę nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl įtarto Lietuvos kariuomenės logistų piktnaudžiavimo įsigyjant gertuves iš bendrovės „Nota Bene“, žinomos dėl pasitikėjimą kariuomene smukdžiusios „auksinių šaukštų“ istorijos.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos kariuomenė, logistika, logistikos sandėliai, peiliai, šaukštai, šakutės, vietuvės įranga, šalmai, gertuvės<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos kariuomenė, logistika, logistikos sandėliai, peiliai, šaukštai, šakutės, vietuvės įranga, šalmai, gertuvės<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 2, 2018, 1:15 PM

„Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamente šių metų gegužės 28 dieną buvo priimtas sprendimas nutraukti ikiteisminį tyrimą, kurio metu buvo siekiama nustatyti, ar 2015 metais Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybai vykdant viešąjį gertuvių pirkimą nebuvo padaryta nusikalstama veika – piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi“, – BNS sakė Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė.

Tyrimas Specialiųjų tyrimų tarnyboje pradėtas pagal pernykštį Karo policijos kreipimąsi – kariuomenei užkliuvo faktas, kad 2015-2016 metais įsigyjant ekipuotę techninėje specifikacijoje gertuvėms buvo nurodytas labai tikslus gertuvės apvalkalo kišenėlės dydis.

Specifikacijoje buvo numatyta, kad kairėje šio apvalkalo pusėje turėjo būti 5x7 cm dydžio kišenėlė, užsegama kibia juosta. Šis reikalavimas, anot kariuomenės, buvo perteklinis ir sudarė sąlygas pirkimo konkursą laimėti vienai įmonei.

Kariuomenė tuomet 2016 metais pasirašė 326 tūkst. eurų preliminarią sutartį dėl 51 tūkst. gertuvių pirkimo. Ji turėjo būti įvykdyta iki 2019 metų vidurio, tačiau buvo nutraukta. Pagal šią sutartį, kariuomenė spėjo įsigyti 17 tūkst. gertuvių už 108 tūkst. eurų.

Apibendrinusi ikiteisminio tyrimo duomenis prokuratūra konstatuoja, kad nurodžius konkretų gertuvių kišenėlės dydį buvo dirbtinai apribota tiekėjų konkurencija, o pažeidus skaidrumo, proporcingumo ir nediskriminavimo principus gertuvės buvo įsigytos už didesnę nei rinkos kainą.

„Nutarime prokuroras taip pat pabrėžia, kad tyrimo metu buvo nustatytos rizikos Lietuvos kariuomenės vykdomuose viešuosiuose pirkimuose bei jų organizavimo veikloje: neaiškiai ir neišsamiai reglamentuotas techninių specifikacijų rengimo procesas ir tvarkos, netinkamai apibrėžtos asmenų, atsakingų už konkrečių techninių specifikacijų rengimą bei pirkimų vykdymą, atsakomybės“, – sakė E. Martinonienė.

Anot prokuratūros, tyrimo metu vis dėlto buvo nustatyta, kad perkant analogiškas gertuves 2006–2008 metais jų techninėje specifikacijoje buvo nurodytas toks pats konkretus reikalavimas kišenėlei, kaip ir 2015-2016 metų pirkime.

„Tyrimo metu nustatyta, kad 2006-2008 metų pirkimo nugalėtoja buvo paskelbta kita bendrovė nei 2015 metais. Nutarime konstatuojama, kad 2015 metais patvirtintos techninės specifikacijos iš esmės buvo nukopijuotos nuo ankstesniais metais vykdytų techninių specifikacijų ir prielaida, kad 2015 metais techninės specifikacijos buvo parengtos taip, kad tiktų tik vienai bendrovei, nėra pagrįsta“, – tvirtino Generalinės prokuratūros atstovė spaudai.

„Atsižvelgdamas į tyrimo metu gautus duomenis ir nustatytas faktines aplinkybes prokuroras konstatavo, kad 2015-2016 metais Lietuvos kariuomenėje organizuoto gertuvių viešojo pirkimo metu nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių, todėl tyrimą nutraukė“, – pridūrė jis.

Į teisėsaugą dėl gertuvių pirkimo kariuomenė kreipėsi, kai patikrino visus 2015-2016 metų kariuomenės pirkimus, susijusius su bendrove „Nota Bene“.

Šių patikrinimų imtasi kariuomenei sulaukus gausios kritikos dėl 2014 metų pirkimo, kai iš „Nota Bene“ kelis kartus didesne nei rinkos kaina buvo nusipirkti virtuvės įrankiai. Kilus ažiotažui dėl „auksinių šaukštų“ istorijos buvo smukęs gyventojų pasitikėjimas kariuomene.

Prokuratūra kelerius metus taip pat vykdo tyrimą dėl galimo „Nota Bene“ atstovų sukčiavimo ir piktnaudžiavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.