Kas, kur, kada: nuo Visagino iki pajūrio

Pavasario pabaigai neįprasti karščiai alina visą Lietuvą. Tačiau gyvenimas dėl to nesustoja. Siūlome pažvelgti, kas mūsų šalyje nutiko per savaitę. 

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jun 3, 2018, 12:39 PM

Jau gegužę pražydusios liepos, du ypač šilti vienas po kito einantys mėnesiai, karštesni orai nei Portugalijoje – tokio pavasario Lietuvoje neatsimena net ir senoliai. Mokslininkai taip pat pripažįsta: šis pavasaris buvo kitoks, nei buvo galima tikėtis, paneigiantis tiek kompiuterines prognozes, tiek liaudies spėjimus. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologo daktaro Donato Valiuko teigimu, šiemet balandis buvo rekordiškai šiltas – antras pagal šiltumą per beveik 10 metų. Pastarąjį kartą šiltesnis balandis buvo 2014 metais. Panašu, kad ir gegužę bus galima laikyti viena šilčiausių, registruotų per pusę amžiaus. Etnologas profesorius Libertas Klimka pripažįsta: „Šie metai mane išmuša iš vėžių. Pirmąkart visiškai nepasiteisino orų stebėjimai nuo gruodžio 13-osios iki Kūčių, pagal kuriuos gali spręsti apie kitų metų orus.“ L.Klimka yra pastebėjęs, kad kasmet liepų žydėjimas Vilniuje yra vis ankstyvesnis. Tai rodo, kad vasaros pas mus tikrai šiltėja. „Klimato atšilimas egzistuoja, nors anksčiau nelabai buvau linkęs juo tikėti“, – sakė L.Klimka.

Kaunas

Mieste atsiras gyvūnų kapinės: miesto taryba pritarė pasiūlymui Vainatrakio kapinėse numatyti ir sklypą gyvūnams laidoti.

Pusės hektaro užimantį plotą numatoma nuo žmonių laidojimo vietų atskirti tvora ir žaliaisiais barjerais. Gyvūnų kapinės turėtų atskirą įėjimą, o visa teritorija būtų padalyta į tris sektorius. Juose gyvūnai būtų laidojami atsižvelgiant į jų dydį.

Kapinės būtų nuolatos prižiūrimos ir tvarkomos.

Likus kiek daugiau kaip mėnesiui iki Vyčio paminklo atidengimo Kauno senamiestyje ketvirtadienį įleista simbolinė kapsulė.

Iš pradžių Vyčio skulptūrą planuota statyti sostinės Lukiškių aikštėje, tačiau Vilniaus valdžia pasirinko kitą projektą. Maždaug 5 tonų svorio skulptūra „Laisvės karys“ stovės Kauno pilies kiemo centre. Tarp dviejų pilies bokštų, gynybinės sienos ir skulptūros susidaro menamas ryšys, sukuriantis vientisą kompoziciją. Manoma, kad priekinė paminklo dalis bus pasukta į Kauno rotušę.

Ketvirtadienį Kauno Romainių rajone esančioje Medekšynės gatvėje susidūrė trys automobiliai: „Audi“, „Opel“ ir BMW.

Liudininkai pasakojo, kad BMW plenkė kitą transporto priemonę, tačiau tuo metu iš šalutinio kelio išvažiavo automobilis. BMW vairuotojas bandė išvengti susidūrimo, todėl staigiai pakeitė judėjimo kryptį. Manevras nebuvo sėkmingas.

Automobilis rėžėsi į gatvės apšvietimo stulpą, o tuomet parbloškė šaligatviu einantį pėsčiąjį. Jis nuvežtas į ligoninę. Kitos dvi mašinos apgadintos nežymiai.

Juodkrantė

Gintaro įlankoje baigiamas griauti druskų sandėlis. Šis statinys pateko tarp nelegalių Neringos pastatų. Iš viso tokių yra devyni.

Prieš ketverius metus su žeme sulygintas Juodkrantės žuvų restoranas ant Kuršių marių kranto. Tąkart visi griovimo darbai kainavo 1,3 mln. eurų. Pinigus sumokėjo Teisingumo ministerija ir Neringos savivaldybė.

Skaičiuojama, kad už visus nugriautus pastatus Neringoje iš mokesčių mokėtojų kišenės teks atseikėti maždaug dešimt milijonų eurų.

Klaipėda

Kiekvieną vakarą, kai sutemsta, nušvinta dalis Klaipėdos universiteto statinių fasadų. Miestiečių pasiūlytą idėją įgyvendino uostamiesčio savivaldybė ir bendrovė „Gatvių apšvietimas“.

Universiteto pastatai apšviesti sumontavus papildomus prožektorius ant gatvės apšvietimo stulpų ir nukreipus šviesos srautą reikiama linkme. Įspūdingiausias vaizdas – nuo Herkaus Manto gatvės pusės.

Tikimasi, kad tai pirmas, bet ne paskutinis bendras toks miesto ir verslo projektas.

Atgims dar vienas istorinių pastatų kompleksas – buvęs dujų fabrikas Liepų ir Trilapio gatvių sankirtoje. Dujų fabrikas statytas XIX a. pabaigoje. Prieškariu kompleksą sudarė 28 statiniai, liko trys. Planuojama palaipsniui sutvarkyti juos visus.

Dujų fabriko komplekso atgaivinimą Klaipėdos savivaldybė rėmė pagal Saugomų kultūros paveldo objektų tvarkybos darbų dalinio finansavimo programą. Kitąmet tam planuojama skirti maždaug 200 tūkst. eurų.

Biržai

Širvėnos ežere maudęsis trylikametis išgąsdino pro šalį einančią biržietę. Nuo kranto besimaudančius vaikus stebinčiai moteriai pasirodė, kad plaukikas pavargo ir jam sunku plaukti. Išsigandusi, kad berniukas nuskęs, ji nubėgo pas netoli įsikūrusius ugniagesius.

Pasirodo, kitoje ežero pusėje esančią kitą maudyklą paauglys sumanė pasiekti plaukdamas. Abi maudyklas skyrė apie puskilometris. Maždaug 50 metrų nuo kranto plaukiantį berniuką gaisrininkai pasiekė valtimi ir įkėlė pas save. Plaukikas buvo pridusęs, bet neskendo.

Marijampolė

Naktį į penktadienį Beržų gatvės bendrabučio laiptinėje vienas gyventojas rado dujinį revolverį ir apie radinį pranešė policijai.

Pareigūnai ginklą, kuriame nebuvo šovinių, išsivežė į komisariatą.

Kūlokai

Marijampolietis, ankstyvą trečiadienio rytą atvykęs į savo braškyną, pastebėjo, jog jis yra sudegintas. Visame lauke braškės buvo uždengtos agroplėvele ir šiaudais.

Galimas dalykas, jog braškynas buvo padegtas tyčia ar užsiliepsnojo nuo neapdairiai numestos nuorūkos. Nuostolį braškių augintojas įvertino 1200 eurų.

Panevėžys

Vėlų vakarą Ateities gatvėje, daugiabučio namo įstiklintame balkone, plykstelėjo gaisras. Nešiojamąja dujine virykle pasišildyti maistą ten buvo sumanęs 45 metų panevėžietis.

Vėliau jis norėjo užsukti 5 litrų talpos dujų balioną, bet įstrigo čiaupas. Bandydamas užsukti baliono čiaupą, jis šiek tiek apsidegino ranką. Nuo degančios viryklės gaisras išplito.

Per gaisrą nuo karščio išdužo balkono stiklas, aprūko lubos ir sienos. Medikų pagalbos prireikė 24 metų gaisrininkui.

Šiauliai

Ketvirtadienį vakare į pareigūnus kreipėsi 2015 metais pagaminto automobilio BMW 330D pasigedęs 37 metų šiaulietis. Vyras jam priklausantį automobilį vėlų pirmadienio vakarą paliko Aukštabalio gatvėje esančio daugiabučio namo kieme.

Automobilio vyras pasigedo ketvirtadienį 17 val. Dėl vagystės patirtus nuostolius BMW savininkas įvertino 21 tūkst. eurų.

Vagių grobiu tapęs brangus automobilis buvo registruotas Jungtinėje Karalystėje.

Pušėnai

Nelaukdami Alytaus rajono savivaldybės pagalbos, suburti Vilniuje gyvenančio buvusio pušėniškio vietiniai ir iš kaimo kilę žmonės sutvarkė kapinaites.

Gavę aplinkosaugininkų leidimą, talkininkai apgenėjo krūmokšnius ir nudžiūvusias senų medžių šakas, į vieną vietą sunešė nuvirtusius kryžius ir antkapius, sugrėbė ir sutvarkė už tvoros paliktas lapų krūvas.

Šikšniai

Tvarkingai gyvenančią Vilkaviškio rajono šeimą ketvirtadienį ištiko nelaimė. Rytą jie kvietė greitąją pagalbą savo mėnesio dukrai, tačiau atvykę medikai tegalėjo konstatuoti naujagimės mirtį.

Pirminiais duomenimis, ant kūno nebuvo jokių smurto žymių.

Žiūronys

Prienų rajono Balbieriškio seniūnijos bendruomenė „Vidupis“ šalia kaimo kryžiaus atidengė ir iškilmingai pašventino paminklą Lietuvos savanoriams ir medinį stogastulpį Lietuvos globėjai Švč.Marijai. Juos pašventino kapelionas Saulius Kosmauskas.

Svajūno Nevecko žemėje paminklus be atlygio statė jų iniciatorius alytiškis Alfonsas Vitkauskas, kilęs iš šio krašto, kartu su būriu talkininkų.

Šapalai

Ketvirtadienį po pietų keliu Vilkaviškis–Teiberiai– Slabadai važiuojantys žmonės ant kelio pastebėjo šalia dviračio gulintį vyrą ir iškvietė pagalbą.

Paaiškėjo, jog 63 metų dviratininkas yra miręs. Ant jo kūno nebuvo matyti jokių sužalojimų. Manoma, jog vyras mirė ne kliudytas automobilio, o sušlubavus sveikatai griuvęs ant kelio.

Veisiejai

Ne tik Ančios ežero glėbyje įsikūrusį Lazdijų rajono miestelį, kuriame vyko jau aštuonioliktas tarptautinis pleneras, bet ir aplinkinius kaimus bei Lazdijų rajono centrą papuošė nauji meno kūriniai.

Juos sukūrė 26 menininkai – dailininkai, kalviai, skulptoriai, medžio drožėjai, susirinkę iš įvairių mūsų šalies vietovių, Latvijos, Armėnijos, Gruzijos, ir Izraelio.

„Veisiejų pavasario“ sumanytojui ir organizatoriui Vytautui Žukauskui suteiktas miestelio garbės piliečio titulas.

Seredžius

Antradienį vakare gautas pranešimas, kad Jurbarko rajone, Nemuno upėje, galimai nuskendo 27 metų vyras. Pirminiais duomenimis, vyras kartu su neblaiviu 36 metų draugu prie Nemuno vartojo alkoholinius gėrimus, po to nuėjęs maudytis nuplaukė upe pasroviui ir negrįžo.

Atvykę ugniagesiai ieškojo galimai nuskendusio vyro, tačiau jo neradę dėl tamsaus paros meto paieškas nutraukė.

Vilnius

Vakar prieš vidurdienį Santaros klinikose užsidegė lubos. Gaisras kilo 3 aukšte, 11 aukstų pastate. Žmonės buvo evakuoti iš A korpuso.

Paaiškėjo, kad užsidegė lempa. Liepsnos buvo užgesintos iki ugniagesių atvykimo.

Jie kurį laiką dar pasiliko patalpose ir stebėjo situaciją.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.