Apžvalgininkas apie „MG Baltic“: „Nebūkime naivūs, kad tik vienas koncernas taip elgėsi“

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atliktas tyrimas ir paviešintos jo išvados vis dėlto nebuvo toks didelis sprogimas, kokį anonsavo prieš išvadų pasirodymą komiteto pirmininkas valstietis Vytautas Bakas. Politikos apžvalgininkai Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ abejojo, kad daugiausia išvadose minimas „MG Baltic“ koncernas buvo vienintelis, kuris tokia veikla užsiėmė.

Darius Mockus<br>T.Bauro nuotr.
Darius Mockus<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2018, 5:30 PM, atnaujinta Jun 4, 2018, 5:50 PM

Delfi.lt apžvalgininkas Ramūnas Bogdanas teigė, kad šis tyrimas, kaip kad ir sakė šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė, yra selektyvus.

„Nebūkime naivuoliai ir nemanykime, kad tik vienas koncernas elgėsi va taip ypatingai, o kiti svarbūs verslo atstovai yra krištoliniai, skaidrūs, balti ir pūkuoti. Taip nėra, tačiau viskas yra aplinkui apipjaustyta, ir kalbama yra tik apie vieną. Gal jis toliausiai nuėjo, bet aš nežinau“, – savo įžvalgomis dalijosi jis.

R.Bogdanas priekaištavo, kad stebimos ne sistemos klaidos, o tik vienas atvejis.

„Politikams jau dabar pradėti girtis, kad štai mes žengiame žingsnį skaidrumo linkme, bet tas kelias tikrai nėra vieno žingsnio. Tai yra gana ilgas kelias, tam reikia ryžto, kad politikai pakiltų virš savo partinių ambicijų“, – pasakojo jis.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas dr. Kęstutis Girnius kėlė dar kitus klausimus apie tyrimą ir jo išvadas.

„Man visų pirma yra įdomu sužinoti, kiek ilgai jau vyksta šitie tyrimai, kiek ilgai klausomasi tų pokalbių. Jei tai yra daroma nuo 2006 metų ir tik 2016 metais iškėlė byla – kažkas yra negerai. Nes jeigu klausaisi žmogaus pokalbių 2 metus ir nieko nerandi – pokalbius turi nutraukti“, – pasakojo K.Girnius.

„Mes gavome skaniausius, riebiausius ir geriausiai įsimenamus sakinius, bet nėra aišku, nei kas buvo pasakyta prieš, nei kas po to. Ir toliau, jei yra tokia didelė grėsmė, kodėl D.Mockui nėra iškeliama byla? Nes jei stebi „MG Baltic“ tiek laiko ir ji turi tiek daug įtakos, o nėra jokių bylų. Tai tada kyla klausimas – ar apibūdinimas yra klaidingas, ar mūsų teisėsaugos institucijos nėra pakankamai veiksmingos“, – klausimus kėlė politologus.

Jis prisiminė ir Mykolo Romerio universiteto dėstytojo, politologo Virgio Valentinavičiaus viešą komentarą, kad nors jis išvadose ir paviešintuose komiteto tyrimo prieduose buvo minimas, niekas jo neprašė tos situacijos komentuoti. „Tai yra labai daug skylių“, – savo požiūriu dalijosi jis.

Paklaustas, kokios yra tokių veiksmų priežastys, K.Girnius atsakė, kad, jo manymu, tai ne kompetencija. „Kaip kad ir V.Bakas pasakė, kad jei pasiseks, bus galima gauti pusantro milijardo eurų iš „VP Market“ ir „MG Baltic“. Bet be teismo sprendimų jie gi nei cento negaus. Bet visas šitas sureikšminimas suteikia kažkokią viltį, kad mes nubausime ir gausime pinigus. Bet aš tikrai taip nemanau“, – Žinių radijo eteryje savo nuomone dalijosi K.Girnius.

Tam pritarė ir DELFI apžvalgininkas R.Bogdanas, sakydamas, kad gyventojai gali labai nusivilti teismų sprendimais, nes jau paviešinti duomenys gali būti pripažinti privatumo pažeidimu.

„Manau, kad tie klausimai yra kelia viešumoje, man tik atrodo, kad čia vėl yra kažkaip skubėta, moralizuojančiu tonu pristatoma, sukeliamos kažkokios viltys, kad kažkas labai reikšmingo įvyks, bet gali gi ir neįvykti“, – teigė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.