Mūsų tikslas – daugiau moterų pritraukti į politiką, sako tarptautinio forumo vadovė

Moterų politikos lyderių forumo tikslas yra pritraukti daugiau moterų į politiką, o jau turinčias mandatą paskatinti didinti savo įtaką, atsidurti tikruosiuose galios centruose, sako Vilniuje posėdžiaujančio forumo prezidentė Silvana Koch-Mehrin.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-07 12:26

„Mūsų misija yra pritraukti daugiau moterų į politiką ir sukurti papildomą ambicingą žinių, patirties dalinimosi tinklą toms moterims, kurios jau yra politikoje, padėti joms didinti savo įtaką priimant sprendimus ir atsidurti tikruosiuose galios centruose“, – per spaudos konferenciją Seime ketvirtadienį sakė S. Koch-Mehrin.

Ji pažymėjo, kad kol kas yra nedaug moterų, kurios per „pakankamai šiurkščią politinės konkurencijos aplinką išsiveržia į aukščiausią lygą“, atskirai paminėdama Lietuvos vadovę Dalią Grybauskaitę kaip nebijančią tiesių, aštrių pareiškimų, kurios balsas girdimas ne tik valstybės mastu, bet ir Europoje bei plačiau.

Forumo vadovė kaip vieną siekių įvardijo daugiau moterų-sprendimų priėmėjų srityse, kurios iki šiol tradiciškai dominuojamos vyrų: gynybos ir saugumo, finansų, energetikos, informacinių technologijų.

„Mes kviečiame moteris iš viso pasaulio, turinčias politinį mandatą, ir koncentruojamės būtent tose srityse, kur moterų paprastai trūksta: saugumas, finansai, skaitmenizacija, energetika. Tai sritys, kurios yra svarbios kiekvienai valstybei, ekonomikai, bet mes paprastai turime užsidėti labai stiprius akinius, kad čia rastume moteris-sprendimų priėmėjas“, – kalbėjo S. Koch- Mehrin.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis apie ketvirtadienį Vilniuje vykstantį Moterų politikos lyderių forumą sakė, jog „ši neeilinė galimybė bus įrašyta šalies istoriją, ji sukūrė platformą iškelti opius klausimus moterų teisių srityje, į juos įsigilinti, diskutuoti ir rasti sprendimų būdus“.

Jis priminė, kad Lietuvoje moterys balsavimo teisę įgijo prieš šimtą metų: „Istoriškai kalbant, turime kuo didžiuotis, kalbant apie moteris, ir neturime ko gėdytis šalies valdymo sistemoje“.

Parlamento vadovas taip pat pripažino, kad nepaisant teisinės sistemos garantuojamų lygių teisių, Lietuvoje vis dar ryški smurto prieš moteris problema, ekonominė nelygybė.

„Šiandien Lietuvoje turime kalbėti apie smurtą artimoje aplinkoje, ekonominę nelygybę, tai yra skaudžiausi klausimai, sulaukiantys vis didesnio suklusimo visuomenėje“, – sakė V. Pranckietis.

Ketvirtadienį Vilniuje, Seimo rūmuose, prasidėjo tarptautinė dviejų dienų moterų politikos lyderių konferencija.

Į prezidentės D. Grybauskaitės globojamą aukšto lygio renginį Seime atvyko politikės iš daugiau nei 70 šalių. Jos su verslo, akademinės bendruomenės, pilietinės visuomenės atstovais aptars, kaip paskatinti moterų dalyvavimą politikoje, užtikrinti lygiavertes ekonomines galimybes, stabdyti smurtą prieš moteris.

Renginys organizuojamas Vilniuje Lietuvai švenčiant valstybės atkūrimo šimtmetį ir atkreipiant dėmesį, kad Lietuva prieš šimtą metų viena pirmųjų Europoje suteikė moterims teisę balsuoti, pranešė Seimas.

Autorė: Milena Andrukaitytė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.