Dėl neslapto rašto užvirė aistros – „Lietuvos ryto“ žurnalistui Seime teko aiškintis

Praėjusį penktadienį naujienų portalas lrytas.lt paviešino Valstybės saugumo departamento vadovo Dariaus Jauniškio raštą Seimo pirmininkui dėl išviešintos žvalgybos situacijos. Pats raštas nėra slaptas, o portale jis buvo paviešintas todėl, kad VSD Seimo pirmininko pavardėje įsivėlė klaida – Viktoras Pranckietis tapo „Viktoru Pranskiečiu“. Nors klaida menka, tačiau dėl šio dokumento žurnalistas Tadas Ignatavičius šį penktadienį buvo iškviestas į Seimą pasiaiškinti.

Dėl neslapto rašto užvirė aistros – „Lietuvos ryto“ žurnalistui Seime teko aiškintis.<br> lrytas.lt nuotr. koliažas. 
Dėl neslapto rašto užvirė aistros – „Lietuvos ryto“ žurnalistui Seime teko aiškintis.<br> lrytas.lt nuotr. koliažas. 
Agnė Širinskienė šį patikrinimą inicijavo. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė šį patikrinimą inicijavo. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žurnalistas Tadas Ignatavičius bijo tolimesnės žiniasklaidos kontrolės. <br>T.Bauro nuotr.
Žurnalistas Tadas Ignatavičius bijo tolimesnės žiniasklaidos kontrolės. <br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis neigia bet kokias kalbas apie žiniasklaidos žodžio varžymą, patikrinimą motyvuodamas galimybe, kad ateityje nutekės slapti dokumentai. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis neigia bet kokias kalbas apie žiniasklaidos žodžio varžymą, patikrinimą motyvuodamas galimybe, kad ateityje nutekės slapti dokumentai. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 8, 2018, 6:20 PM

Tai įvyko po to, kai ketvirtadienį Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė inicijavo tarnybinį Seimo patikrinimą, siekiant išsiaiškinti, kaip šis raštas pasiekė ir žurnalisto rankas.

„Antradienį ponia Agnė Širinskienė kreipėsi į Seimo kanclerę, kad būtų atliktas tarnybinis patikrinimas, kas galėjo išviešinti neslaptą susirašinėjimą tarp VSD ir Seimo pirmininko. Kanclerė šitai situacijai ištirti sudarė komisiją, kas galėjo tą informaciją pateikti. Dabar tyrimas atliekamas“, – BNS ketvirtadienį sakė Seimo pirmininko sekretoriato vadovė Gintarė Žukaitė. Ji taip pat pridūrė, kad rašto išviešinimas žalos niekam nepadarė.

Žurnalistas penktadienį apsilankė Seimo kanceliarijos darbuotojų organizuotoje apklausoje. Jam joje teko atsakyti į 7 klausimus.

Jo buvo klausiama apie tarnybines pareigas, ar jis parašė minėtą publikaciją, klausiama apie nuotrauką ir kas ją padarė, koks asmuo perdavė žurnalistui raštą. Taip pat buvo klausiama, ar pats žurnalistas bendrauja su Seimo pirmininko sekretoriato tarnautojais ir ar jie yra perdavę oficialių, o gal net ir įslaptintų dokumentų.

Bijo žiniasklaidos kontrolės

Po apklausos žurnalistas T.Ignatavičius teigė, kad tai yra bandymas kontroliuoti žiniasklaidą. „Panašu, kad šalį valdantys valstiečiai bando mus sugrąžinti į tuos laikus, kai žodžio laisvė buvo ypatingas deficitas. Manau, visuomenė dėl to turėtų ypač sunerimti, nes valdžia kėsinasi į įrankį, kuris jai suteikia galimybę kontroliuoti jos išrinktus politikus“, – pasakojo žurnalistas.

Šią situaciją T.Ignatavičius vertina dvejopai.

„Šiuo atveju, kuris, mano galva, yra unikalus, nes žurnalisto šaltinius bando išgauti ne tyrimą atliekantys prokurorai ar teismas, o politikai, tam pasitelkę valdininkus, p.Širinskienė ir p.Karbauskis, panašu, siekia nušauti du zuikius: padusinti gėdą dėl valstiečių lyderio apturėjusį Seimo pirmininką, ir, aišku, žurnalistus“, – svarstė T.Ignatavičius.

Žurnalistui nerimą kelia bandymas išsiaiškinti dokumentų nutekinimo schemas.

„Bet akivaizdu, kad Širinskienė (spėju, nebe Karbauskio žinios) įsivaizduoja šiuo pagrindu galinti išsiaiškinti kažkokias neva egzistuojančias dokumentų nutekinimo schemas. Taip sukuriamas itin blogas precendentas – dar labiau įbauginami Seime dirbantys valstybės tarnautojai, o žurnalistams bandoma įpiršti nuomonę, kad jie gali gauti ir matyti tik jiems konkrečiai adresuotus ir viešai pateikiamus raštus. Tai – visiškas absurdas. Jis prie gero neprives“, – prognozavo žurnalistas.

Nori kelią užkirsti tolimesniam nutekinimui

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad A.Širinskienė tiesiog nori suprasti, kas vyksta.

„Atleiskite, bet raštas, kuriame VSD informuoja Seimo pirmininką apie dokumento nutekėjimą, kuris nėra slaptas. Bet pati esmė tame, kad raštas, kuriame šnekama apie dokumento nutekėjimą yra nutekinamas. Aš pilnai suprantu komiteto pirmininkės norą suprasti, kas vyksta. Nes kitą kartą gali nutekėti dokumentas su grafa „slaptai“. Kas gali tai garantuoti?“ – klausimą kėlė didžiausios Seimo frakcijos lyderis.

„Nieko prieš žurnalistus tikrai negali būti. Tiesiog reikia išsiaiškinti, kas tai daro. Nes jei Seimo pirmininkas gauna raštą ir nusprendžia juo pasidalinti – tai gerai. Problema ne rašte – o tame, apie ką šnekama“

„Aš esu tikras tuo, kad bandome apsisaugoti nuo tolimesnio nutekinimo. Problema – kad nuteka raštai, kurie yra su grafa „slaptai“. Čia yra problema“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė R.Karbauskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.