Poliklinikos vadovas liks ir be darbo, ir tuštesnėmis kišenėmis

Į abejotino skaidrumo rentgeno pirkimo istoriją įsivėlęs Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) direktorius 67 metų Pranas Andruškevičius netrukus užvers vadovo kabineto duris. Šiaulių miesto taryba nusprendė pasibaigus direktoriaus kadencijai ieškotis kito vadovo.

P.Andruškevičius netrukus privalės palikti direktoriaus kabinetą.<br>G.Šiupario nuotr.
P.Andruškevičius netrukus privalės palikti direktoriaus kabinetą.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2018, 2:04 PM, atnaujinta Jun 8, 2018, 3:54 PM

Tai – ne vienintelė prasta žinia net 28 metus gydymo įstaigai vadovavusiam konservatoriui. P.Andruškevičius buvo pateikęs Šiaulių miesto vadovams prašymą atleisti jį pačiam prašant. Taip medikas būtų įgijęs teisę gauti 1 išeitine kompensacija daugiau, bet toks prašymas nebuvo patenkintas.

Konstatuota, kad tai prieštarautų Darbo kodekso nuostatoms. Teisininkai išaiškino, kad terminuotąją darbo sutartį turintis P.Andruškevičius negali būti atleidžiamas taip, kaip pats paprašė. Šia privilegija gali naudotis tik neterminuotąją darbo sutartį turintys asmenys.

Šiaulių miesto tarybai nekilo abejonių, kad gydymo įstaigai reikia naujo vadovo. Bet aistrų vis tiek netrūko, nes politikai susikibo dėl laikinojo vadovo.

Administracija buvo pasiūliusi laikinuoju vadovu nuo liepos 2-osios skirti Centro poliklinikos direktorių Mindaugą Maželį, o socialdemokratai pateikė alternatyvą – šį darbą patikėti P.Andruškevičiaus pavaduotojai Aurikai Koncienei.

Savivaldybės administracijai pastaroji kandidatūra neįtiko, nes A.Koncienė dalyvavo viešuosiuose pirkimuose, o pastarieji ir metė įtarimų šešėlį ant P.Andruškevičiaus. Politikų šis argumentas neįtikino, todėl nutarta laikinąja vadove skirti A.Koncienę.

Beveik tris dešimtmečius įstaigai vadovavęs P.Andruškevičius į darbdavio nemalonę pateko dėl daug aistrų sukėlusio viešojo pirkimo įsigyjant skaitmeninį rentgeno aparatą.

Gydymo įstaigos direktorius pernai prašė, kad pinigų tam skirtų steigėja. Savivaldybės vadovai šį prašymą atmetė, nes suabejojo brangaus pirkinio būtinumu. Tada P.Andruškevičius be steigėjo pritarimo surengė viešąjį konkursą ir už įstaigos pinigus nupirko šį aparatą.

Skandalas kilo, kai paaiškėjo, jog po konkurso direktorius abipusiu susitarimu su tiekėju pastarojo naudai pakeitė sąlygas.

Konkurse buvo įrašyta, kad tiekėjas privalo skaitmeninį rentgeno aparatą pristatyti per 30 dienų, o už jį bus atsiskaityta dalimis per pusmetį nuo paleidimo dienos. Tikėtina, kad šios įrašytos sąlygos atbaidė potencialius tiekėjus, nes konkurse iš 12 susidomėjusių dalyvavo vos viena įmonė „Alfameda“.

P.Andruškevičius ūmai pakeitė konkurso sąlygas. Vasario 27-ąją pasirašytame papildomame susitarime buvo triskart – iki trijų mėnesių – pailgintas skaitmeninio rentgeno aparato pristatymo terminas. Be to, Dainų PSPC vadovas atseikėjo ir dosnų 70 tūkstančių eurų avansą, nors konkurso sąlygose atsiskaitymo sąlygose to net nebuvo numatyta.

Šiaulių mero nuo pareigų nušalintas, o po to į darbą grįžęs P.Andruškevičius neneigė, kad įvyko tokia istorija. Tačiau jis tikino kaltės dėl skaitmeninio rentgeno pirkimo nejaučiąs: „Aparatas mūsų įstaigai buvo gyvybiškai būtinas, nes turimas yra visiškai pasenęs. O rentgeno tyrimų mes atliekame daug“.

Nuo 1990 m. gydymo įstaigai vadovaujantis chirurgas sakė, kad pernai kreipėsi į Savivaldybę dėl pinigų šiam aparatui. P.Andruškevičius paprašė pinigų, nes sužinojo, jog Savivaldybė skyrė pinigų Centro poliklinikai pinigų rentgeno aparatui pirkti.

Įstaigos vadovas pripažino, kad pirkimo sąlygos buvo pakeistos, bet neįžvelgė nieko blogo: „Terminas išties buvo įrašytas nerealus, todėl teko taisyti šią klaidą. Pažymėsiu, kad negavome nė vienos pretenzijos. O avansą sumokėjome, nes tokia yra praktika.“

Skandalui įsisiūbavus, P.Andruškevičius viešai pareiškė galįs dėl ligonių gerovės paaukoti ir „savo skalpą“. Meras jį buvo nušalinęs nuo pareigų, bet vėliau sugrąžino į darbą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.